free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fizetős áruházi séta

Borsa         Címkék: csempe, dizájn, formatervezés, kiállítás, lakástrend 0 hozzászólás

Az idei Lakástrend és Design kiállításon kiderült, hogy a mozaikcsempe csapdába esett a fürdőkultúrában, de szerencsére a magyar formatervezők látják a jövőt.

Szürreális látvány, amikor egy múzeum szemünk előtt változik át lakberendezési áruházzá; a Műcsarnokkal azonban épp ez történt a 10. Lakástrend és Design kiállításon. Mintha a mindenki által jól ismert bútoráruházakban jártunk volna: a termekben logók, berendezett nappalik, fürdőszobák és hálók fogadtak, meg persze mosolygós hosztesszek, akik a fényképezőgépünk láttán mindenféle katalógusokat és füzetkéket nyomtak a kezünkbe.

Három napra költöztek be a kortárs művészetek budapesti központjába a legmenőbb bútorkereskedők és magukkal hozták boltjuk kirakatait. A legtöbb terméket ugyanis már biztosan láttad valamelyik menő Andrássy úti helyen. Ezt azért jegyezzük meg, mert az ilyen kiállítások általában prototípusokat, koncepciót és a jövő trendjeit mutatják meg a közönségnek, a Műcsarnok rendezvényén viszont konkrét kirakodóvásárt találtunk. Hétfőre az összes cucc visszakerül a shopokba, és megveheti, akinek három nagynénje van.

Nézegess képeket!

Globális nomádok igenis vannak - de kik ők?

Éppen menekülőre fogtuk, amikor szerencsénkre eltévedtünk a gyümölcskosárnak álcázott, naranccsal és banánnal megrakott dizájner WC csészék termében, és hirtelen a múzeum apszisában találtuk magunkat, ahol szakmai beszélgetés és konferencia zajlott. Hallgatóztunk egy kicsit, és olyasmiket hallottunk, hogy a globális nomádok igénylik a dizájn hotelek nyújtotta egyedi szolgáltatásokat, meg, hogy a mozaikcsempe hódító útra indult a fürdőszobából a nappali felé.

Itt találkoztunk először érdekes formatervekkel is. A prezentációk hallgatósága a papírbútor.hu karton ülőkéin ült, és méretes papírkockákon jegyzetelt közben. Arrébb szénabála nagyságú, darált papírral tömött nejlonzsákok hevertek. Ez volt a chillout room, kitűnő kilátással a szomszédban zajló zenés performance-ekre, ahol festett arcú pantomim művészek adták elő a szomorú bútorkereskedő szólótáncát.

Dráágaszáágaink

Az idei design kiállításon nem adták ingyen az élményeket, és most nem az 1500 forintos belépődíjra gondolunk. Akinek a fizetős áruházi séta után még maradt kedve megnézni az épülethez csatolt madeinhungary pavilon kínálatát is, szebbnél szebb formaterveket és izgalmas találmányokat láthatott. A Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatói futurisztikus bicajokat képzelnek, építőkockákat, ergonómikus játszótereket és közpadokat terveznek. Kedvencünk egy színes darabokból álló, Zoé névre hallgató fajáték volt, mindegyik elemén mosolygós szmájli arccal.

Az ipari termék- és formatervező szak végzősei szerint a jövő már elkezdődött: "Velence 25" néven formatervezett balatoni jachtot építettek, a Magyar Posta felkérésére pedig készítettek egy levélíró terminált. A kézzel írt anyag elektronikusan jut el a világ bármely pontjára, ahol kinyomtatják, majd postázzák helyi tarifával.

A piac legnagyobb hazai fórumán drámai szereposztásban jelent meg a lakástrend és dizájn: legelől mentek a butikosok, és vitték hátukon a szakmát, hátul pedig a magyar tárgykultúrát megújító fiatal formatervező generáció kullogott zseniális ötletekkel. Egyszer talán beelőznek jobbról. Mi erre várunk.Kapcsolódó cikkek

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés