free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Híres férfiakkal szexelt

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Martina Formanova, aki többek között Karel Gott egykori szeretője volt - most viszont Milos Forman felesége - önéletrajzi könyvet írt. Derű és fanyar humor az egykor takarítónőként dolgozó nő tollából.

Csábító volt a könyv címe: Illatos fehérneműk hajtogatója. Pikantéria és elegancia sűrűsödött össze ebben a három szóban, én mégis előre eldöntöttem: nem fogom szeretni, mert nem szeretem Formanovát.

Martina Formanová azzal írta be magát a történelembe, hogy majdnem 10 évig a nála jóval idősebb cseh bálvány, Karel Gott szeretője volt, majd a kétszeres Oscar-díjas filmrendező, Milos Forman felesége lett. Közben volt manöken és énekesnő, tanult filmdramaturgiát és lediplomázott, kötött érdekházasságot és takarítónőként is dolgozott az álmok földjén, de még így sem hatott meg, csak a címben rejlő ígéret vonzott.

Törtető, de lehet szeretni

Az önéletrajzi könyv első oldalain Martina még gimnazista, de már a vágyott nagyvilági élet felé kacsingat. Érettségi után azonnal Prágába költözik és nagy kanállal falja az életet. Könyve nem részletes napló, nincsenek benne nagy leleplezések és szaftos pletykák, sőt magyarázatokat és okokat sem keres életének egyes szakaszaira, fordulópontjaira vagy kudarcaira. Derűvel és némi fanyar iróniával néz vissza életére. Hangulatokban és megragadott pillanatképekben elevenedik meg egy törtető, de érzékeny nő élete, akit minden prekoncepció ellenére nem lehet nem szeretni és végül egészen lényegtelen, hogy két híres cseh emberhez is gyengéd érzelmek fűzték.

Az Illatos fehérneműk hajtogatója olyan női napló, amelyből a jelen már kiszanálta a múlt lényegtelen eseményeit, az új szerelem elhalványította a régit és ezzel együtt a csalódások keserűségét is. Amíg Martina részletesen és mindenféle titkolózás nélkül ír Karel Gotthoz fűződő viszonyáról és érzéseiről, a könyv végére - amikor életét összeköti Milos Formannal - zárkózott és szemérmes lesz. Apró, de vonzó paradoxon, hogy az életéről szóló könyvben a jelen fontos dolgairól alig beszél, kitárulkozása közben házasságát féltett kincsként rejti a kutató szemek elől. A történetek lerövidülnek, szinte utalás jellegűvé csökkennek, de mégis, a papírra vetett életbevágóan fontos apróságok többet mesélnek a hosszú és részletes leírásoknál.

Martina Formanová élete semmiképpen sem szokványos, mégis ízig-vérig kelet-európai, akárcsak arcvonásai. Miközben múltjáról ír, harag és düh nélkül idéz és megörökít egy elmúlt korszakot, amely valamilyen módon a volt keleti blokk minden lakosában otthagyta lenyomatát.

... azért mégis csak törtető

Végül úgy tettem fel a könyvet a polcra, mintha a szerző a barátnőm lenne. Könnyű olvasmány és ugyanilyen könnyű őt megérteni, kitartását megkedvelni és ezt az érzést az sem csorbítja, hogy a könyv végén sem gondolok másként Martinára, csak úgy, mint arra a nőre, aki híres férfiakkal feküdt le. Viszont én kedvelem azokat a rafkós, törtető nőciket, akik képesek már-már bájos könyvet írni kalandjaikról, és azt férjük nevével jó sok példányban eladni. Önmegvalósítás ez, és a lehetőségek megragadása. Én biztosan ugyanezt tenném. A könyv stílusa egyébként kellemes és olvasmányos, de lehet, hogy ez csak a fordítót dicséri.

Martina Formanová1966-ban született Martina Zborilova néven.1984-ben, 18 éves korában lett Karel Gott szeretője és viszonyuk egészen 1994-ig tartott.Formannal először a Larry Flynt, a povokátor című filmen dolgoztak együtt.Ikerfiai Andrew és James Forman 1998-ban születtek.1999. november 29-én Milos Forman feleségül vette.

Milos Forman 1932. február 18-án született.Martina a harmadik felesége.1976-ban a Száll a kakukk fészkére, 1985-ben az Amadeus rendezéséért kapott Oscar-díjat.1997-ben a Larry Flynt, a provokátor rendezéséért Golden Globe díjat és egy Oscar jelölést kapott.

Karel Gott 1939. július 14-én született.Legnagyobb slágere a Lady Carneval.

Utólag már szabhatjuk
Trágárkodás kultúrkörben


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés