free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Húsvét előtt

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Mindenkinek vannak kedvenc könyvei, amelyeket újra és újra elolvas, ám Shakespeare: Velencei kalmárját kevesen vennék le a könyvespolcról, pláne nem harmadszorra. Borsa munkatárs megint megtette. Nem tartalmat ismertet. Felkészít a Húsvétra.

Nem tudom, hogy miért, Shakespeare Velencei kalmárját három évente újraolvasom - talán azért, mert mindig lenyűgöz a végső, tárgyalási jelenet. Nemrég valahogy megint a kezembe akadt ez a végletes gyűlölettel, suta szerelmekkel és jogos bosszúvággyal fűszerezett darab, de most Húsvét felé közeledve, valahogy egészen más megvilágításban olvastam.

(Az idei újraolvasást sajnos nem kedvenc kávéházam teraszán kezdtem meg, s ezért sznobizmuson sértődötten duzzog. Hm, elképzelem, ahogy jött volna ismerős, ki megkérdezte volna: mit olvasol? Jött volna a laza válasz: Velencei kalmárt, csak úgy.)

A történetben két ember feszül egymásnak: Antonió, a jómódú velencei kereskedő és Shylock, a gazdag zsidó. Antonio fiatal barátjának, Bassaniónak ad nagy összegű kölcsönt, hogy az ifjú elmehessen Belmontba megkérni a szépséges Portia kezét. Antoniónak azonban nincs készpénze, ezért Shylocktól - a gazdag zsidótól – kér kölcsönt, akivel nem mellesleg régóta gyűlölik egymást. Shylock egyetlen egy feltétellel ad pénzt Antoniónak: ha nem fizeti vissza időben a pénzt, akkor egy font húst vághat ki a szerelmes kereskedő testéből. Anélkül, hogy a poént lelőném, a darab során eljutunk abba a helyzetbe, amikor ott áll a két főhös: egyik szemében könny, másik kezében kés...

Rólunk szól

A történelem során rengeteg cimkét kapott már a darab: volt már tiltólistán, lett már antiszemita izgatás eszköze is. Egyik előadásokban Antonio a szegény áldozat, a másikban Shylock az üldözött bárányka, de igazából mindegy is, hiszen nem ez a lényeg.

(A felszínes „ki a jó, ki a rossz, a zsidó vagy a keresztény” értelmezést ugorjuk, nem túl érdekes.)

A két ember a fontos, s az, hogy bár mindketten kirekesztettek, nincsenek részvéttel a másik iránt, sokkal inkább a másik megsemmisítésére törekednek. Minden áron. Kétségtelen, hogy Shylocknak több joga van a bosszúra, hisz Antonio üzletkötésük előtt gyakran megalázta őt, de vajon ezért, pusztán ezért kivághatja-e a szívét? És fordítva: Antonio a kereszténységre hivatkozva, s annak legfontosabb parancsát meghazudtolva, megsemmisítheti-e vajon ellenfelét? Nem, nem zsidókról, keresztényekről mesél ez a darab, hanem emberekről, akik képtelenek megbocsátani egymásnak. Rólunk szól, de hogy teljesen őszinte legyek, rólam.

Al Pacinóval fűszerezve

Kíváncsi voltam arra, hogyan boldogul kedvencem, aki a legszívtripróbb olasz amerikai, aki ha csak néz is elég – ő tud nézni a legeslegjobban -, aki Al Pacino. Kell-e mondanom, hogy káprázatos Shylock. Zsugori, önző, megtört, magányos és részvétet keltő. A film szerencsére nem megy bele a jó ember-rossz ember butuskodásba. A történetet korrektül elmondja, s a kiállítása a hozzám hasonló hedonistáknak is külön élvezet: a korhoz, helyhez illően dús, gazdag. A jelenetek a németalföldi festők nagy festményeit idézik: az arcokat a homályos szobába bevágó surlófények világítják meg, nehéz kelmék hanyatlanak alá, bársonyok suhognak, szőlőszemek és persze pompás pazarlás. Velence. Imádom.Jön a tavasz. Kinek a húsvét, kinek a pészah, kinek semmi csak a nagytakarítás, meg a tévé bámulása három napig. Tessék, lehet randevúzni, rögtön két pazar pasival.Kapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés