free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Meddőfront

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Egyre több olyan 25-35 év közötti - velünk egyidős - lányt ismerünk, akik nehezen, vagy egyáltalán nem esnek teherbe. Vagy mi vagyunk túl sokan, vagy anyáink fogamzásgátlói voltak túl durvák. Utánajártunk.

Egy bizonyos koron túl azon kapod magad, hogy már nem az elementáris bulikról szólnak a szombatjaid. Mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül, simán elalszol a kanapén este hétkor, és egyre jobban bejön a "kanasztázzunk este hétvégén"-jellegű baráti kapcsolatok ápolása. Ezeken a baráti összejöveteleken egyre gyakrabban jönnek szóba az együttéléssel, házassággal, gyerekvállalással, közös nyaralással kapcsolatos témák, pláne, ha zömében tartós kapcsolattal bíró tagok alkotják a társaságot.A durva ebben nem az, hogy öregszünk, hanem az, hogy egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával egyre gyakrabban hallunk arról, hogy a teherbeesés nem ment könnyen, vagy egyáltalán nem sikerül. Tudjuk, hogy a meddőség problémája nem új keletű, de mára olyan méreteket öltött, hogy akár népbetegségnek is nevezhetnénk. Észrevettük ugyanis, hogy a 25-35 közötti nők generációjában egyre többen vannak olyanok, akiknél óriási problémát jelent a teherbeesés. Elgondolkodtunk.Mindenekelőtt azonban tisztáznunk kell, hogy ez a cikk nem a fogamzásgátló gyógyszerek ellen íródott - ugyanis a szakemberek elmondása szerint még mindig rengeteg olyan nő van ma Magyarországon, akik nincsenek tisztában a különböző fogamzásgátló módszerekkel, azok előnyeivel és hátrányaival -, de nem is népszerűsíti azokat.

Létezik-e konkrét válasz?

A 70-es évek fogmazásgátlóit okoljukA hetvenes években szedett elsőgenerációs fogamzásgátlók még jelentős mennyiségben tartalmaztak hormonokat, és ez volt az egyik legfőbb oka annak, hogy kivonták őket a forgalomból.

Mivel manapság egyre több fiatal küzd termékenységi problémákkal, felvetődött bennünk a gondolat: vajon okolhatóak-e a 70-es évekbeli készítmények mindezért. Ugyanis, ha valóban ártalmasan hatottak anyáinkra a régi tabletták, könnyen elképzelhető, hogy terhességük során, szervezetükben átadták a káros anyagokat a gyermekeiknek: azaz nekünk. A lehetséges összefüggéseket még senki nem vizsgálta, ezért szakemberek véleményét kértük ki a feltételezésünkkel kapcsolatban, hogy vajon a korai fogamzásátlók elősegítették-e a mai fiatalok körében erőteljesebben jelentkező teherbeesési problémákat.

Tények, megállapítások

"Konkrét válasz nem létezik erre a kérdésre. A józan ész azt diktálná, hogy ha ezek az anyák nem tartózkodtak legalább egy ideig a fogamzásgátló szedésétől, az hathatott a magzatokra, tehát a további generációkra is" - mondta Erdei Edit, andrológus, aki azonban kihangsúlyozta, hogy mindez csak csak feltételezés. "Tény viszont - tette hozzá -, hogy a terhesség kezdeti időszakában mind a fiú-, mind a lánygyermeknél különösen fontosak a hormonális hatások."

Stil-baby: Az 1940-es években amerikai nők számára indítottak programot, amelyben hormontartalmú készítményekkel kezelték őket. A cél a vetélés megelőzése volt. A programban alkalmazott gyógyszer neve után az így született gyerekeket stil-babyknek nevezték el, mert nagyon szépek lettek. A lány stil-babyk jelentős részénél 20-30 évvel később egy ritka betegséget (rákos daganatok a hüvelyben) figyeltek meg. Kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a betegséget az anyák terhessége alatt kapott gyógyszer okozta.

A kérdés tehát még mindig az maradt, hogy a hosszú évekig szedett fogamzásgátlók hathattak-e a későbbi magzatokra. Török Miklós szülész-nőgyógyász a feltevésünkkel kapcsolatban elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy az anyát ért hormonok hatására 12-14 évvel később, a leánygyermeknek késik a menstruációja, de azt már nem gondolta életszerűnek, hogy az elsőgenerációs fogamzásgátlóknak bármilyen hatása is lenne a mai fiatal nemzedék meddőségére. A kétely azonban továbbra is ott motoszkált az agyunkban. Ha nem történtek ilyen irányú kutatások, nem lehetünk biztosak abban, hogy a magas hormontartalmú készítmények hatását már nem érzékelték a magzatok.

Útbaigazítás

Török Miklós azonban helyretett bennünket. Elmondta, hogy tévúton járunk, ha a hormonokat hibáztatjuk. Elmagyarázta, hogy anyáink elsőgenerációs fogamzásgátlói is gyorsan ürülő hormonokat tartalmaztak, ami azt jelenti, hogy egy nap leforgása alatt, ha nem is teljes mértékben, de távoztak a szervezetből. Ennek fényében nehezen elképzelhető, hogy egy jövendőbeli kismama által bevett gyógyszer hatása 20-30 év múlva köszönjön vissza a gyerekek szervezetében.

Mivel a test maga is hormonokat tartalmaz, képtelenség hormonmentesítésről beszélni. A környező világból, az élelemből, sőt elképzelhető, hogy még az ivóvízből is jut a szervezetünkbe belőle. A fogamzásgátlók szedése és a teherbeesés között is "csupán" elővigyázatosságból érdemes kihagyni egy időszakot. Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezetője nem híve a fogamzásgátlóknak, ennek ellenére úgy vélekedik, hogy nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az első generációs tabletták és a mai fiatalok meddőségének kapcsolatáról.

[PAGEBREAK]

Mégis, miért?

A meddőség kérdésével foglalkozó szakemberek egyöntetűen a környezeti hatások és életmódunk megváltozásában látják a baj forrását. Az étellel és a vízzel rengeteg hormont viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ezek szerves elemei bizonyos táp- és növényvédő szereknek. "A fogamzásgátlók negatív hatása tehát nem hormonális hatásukban mutatkozik meg leginkább - hívta fel figyelmünket Konc János -, hanem sokkal inkább abban, hogy "védelmüknek" köszönhetően szabadosabb nemi életet élnek a nők."Felhívta a figyelmünket arra a döbbenetes dologra, hogy nagyon sok nő nincs tisztában azzal, hogy a fogamzásgátló csak a teherbeeséstől véd meg, a nemi betegségektől nem. A betegségek következményeként kialakult gyulladások, vagy akár a gyakori felfázások viszont könnyen elősegíthetik a meddőség kialakulását.

Az okok latolgatásánál mindenképpen figyelembe kellett vennünk, hogy a meddőség kérdése már-már feltűnően sokakat érint korosztályunkban. Az elmúlt 50 évben megduplázódott a meddő párok száma - mesélte Erdei Edit, ami azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon a nemzőképes korosztály 15%-át érinti ez a probléma. Ez az adat ugyan nem túl megnyugtató, de világviszonylatban általánosnak számít. "Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hetvenes évek közepén született a legtöbb gyermek hazánkban" - folytatta a gondolatmenetet Konc János. Lehet, hogy egész egyszerűen a 30-as korosztály népessége miatt tűnik fel nekünk, hogy egyre több ismerősünk küzd gondokkal a gyermeknemzésben.

Hormonmentesítés helyett

Összeesküvés-elméletek gyártása helyett fogadjuk meg a már-már idegesítő frázisokat: éljünk kicsit egészségesebben és informálódjunk. Bár ha a problémával foglalkozó oldalakat böngésszük a neten, érdekes tanácsokra bukkanhatunk, melyek szerint "igyunk gyógyteákat, hiszen egyetlen gyógytea sem rendelkezik mellékhatásokkal". Ennyi erővel akár falat is festhetünk, az sem rendelkezik káros mellékhatással. Kivéve persze, ha leesünk a létráról. Az elcsípett hasznos információk mellett viszont mindenképpen fontos, hogy szakemberhez forduljunk. A statisztikák alapján, ha időben orvosoljuk a problémát, 80-90% az esély arra, hogy sikeresen vegyük az akadályokat és szülővé váljunk.

A szakemberek egyöntetű véleménye alapján, tehát nem valószínű, hogy az elsőgenerációs fogamzásgátlók bármilyen szerepet játszanának a mai fiatal nők vagy férfiak meddővé válásában. A magas hormontartalom ártalmai igazoltak ugyan, de generációkon átívelő hatása nem kimutatható. Kutatási eredmények hiányában felvetésünket sem elvetni, sem igazolni nem tudjuk egyértelműen, de az érveket és körülményeket egybevéve gyakorlatilag kizárható a kapcsolat lehetősége.

Pelikán Viktória



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés