free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tapétát a tapétaboltból!

Borsa         Címkék: kínálat, mai, matrica, mintás, tapéta 0 hozzászólás

A lakótelepi gigantposzter, és a szocreál tapétaköltemények óta az emberiség egy része vágyik arra, hogy a falait mintás matricával borítsa be. Egykor nem lehetett szép tapétát venni, nézzük, mi van ma.

A tapéta szó hallatán először hatalmas felületen éktelenkedő lila rózsák, egymás alatt pózoló virágkosarak és falevél sorminták jutnak eszünkbe. A panelházak szűk szobáit eltorzító lekaparhatatlan, csúnya-mintás papír, szinte kitörölhetetlenül égett a tudatunkba, pedig a tapéta manapság egészen más értelmet kapott. A gigantposzterek, a szokványos sorminták és a csöpögő ragasztó kora lejárt. A ma kapható tapéták egyediek, interaktívak és könnyen eltávolíthatóak. Állítólag túlkínálat van belőlük, csak az a baj, hogy nem Magyarországon. Éppen ezért gyönyörködjetek és nézzétek a képgalériát!

Nézegess tapétákat!

Praktikus és interaktív

A funkciópárti tapétadizájnerek szerint a huszonegyedik században nem elég, ha egy fal szépen mutat, legyen praktikus és interaktív is. Olyan világban élünk, ahol a csillogó és vadiúj cuccok fétise rabságban tartja a fogyasztókat. Mivel lakókörnyezetünk is gyorsabban változik, már nem gondoljuk, hogy egy jól megválasztott tapéta hosszú évekre meghatározza szobáink hangulatát. Új elvárás jelentkezett a falainkat borító mintás papírokkal szemben: legyen alakítható, többfunkciós és bármikor kicserélhető is egyben. Duncan Wilson négy rétegű szürke tapétája, a Pixelnotes, nemcsak dekoratív, de hasznos is. A dinamikus falfelületet különböző tónusú eltávolítható post-it szerű matricák fedik, ha letépünk egy-egy papírfecnit, a minta megváltozik. Végre lehet büntetlenül a falra jegyzetelni, firkálni, de ha túl lelkesek vagyunk előbb-utóbb csak a masszív piros háttér marad.

SzórakoztatóNem hasznos ugyan, de szórakoztató a lekaparható mintával ellátott tapéta. Linda Florance londoni textiltervező burjánzó virágait a kaparós sorsjegyekhez hasonló ezüstréteg fedi, ami egy húszforintos segítségével eltávolítható, ha meguntuk a Stratrek stílusú enteriőrt. Egy egész fal lekaparása valószínűleg nem kis munka, célszerű egy felkaparó parti keretében átváltoztatni a lakást.A szupertrendi falmatrica kétség kívül a jövő tapétája. Könnyű felragasztani és leszedni, ráadásul a szabadon variálható öntapadós elemekkel teljesen egyedi falfelületet hozhatsz létre pár perc alatt. Ha meguntad, egyszerűn lehúzod, és jöhet egy újabb minta. A matricákat ragaszthatod a plafonra, bútorra, ablakra, vagy akár a padlóra is.

Ez az átértelmezett tapéta

Hagyományos

Persze többségben vannak azok a tervezők, akik a felhasználót nem engedik beleszólni a tapétadizájnba, ezért cserébe elképesztő alakzatokkal és formákkal sokkolnak. A 21. század művészi tapétái szakítanak a hagyománnyal, ami korábban meghatározta a piacot. Régen szinte kizárólag ismétlődő sormintákat láthattunk a falburkolókon, ma viszont mindent szabad, a tervezők kiélhetik legvadabb ötleteiket is.

Wook Kim New York-i képzőművész bonyolult mintázatú tapétái a barokk enteriőröket idézik. Az organikus, önmagát reprodukáló textúra folytonosságában az alkotó állatokat helyez el, megdöbbentő hatékonysággal fraktálokra robbantva a megnyugtatónak vélt vizuális egységet.

A Timorous Beasties dizájnstúdió termékei bekeretezve is lóghatnának a falon. A három kortárs glasgowi művész drogos hallucinációkból merít ötletet a tapétatervezéshez. A végeredmény egészen elképesztő, a tapéták mintái között találhatunk burjánzó növényeket, furcsa rovarokat, madarakat, őserdei gyíkokat, sőt, londoni életképeket is.Susan Bradley kissé átértelmezte a tapéta fogalmát. Fémből készített organikus mintát, ami kültéri tapétaként is megállja a helyét. Ellenáll a legzordabb időjárásnak, így a ház falára, vagy a bejárati ajtóra is ragaszthatod, de rózsalugasként vagy ablakrácsként is funkcionálhat. Azonnal feldobja az unalmas külső falfelületeket.

A tapéta tehát újra divatos lett, és kitűnően alkalmazkodott az új évezred lakberendezési stílusaihoz. Már csak a fejekben kell átértékelni a megkopott képeket; ha azt mondjuk: "kitapétáztam a lakást" sokan gondolnak továbbra is a jól ismert barna alapon barna rózsáskosarakra. Aztán hívjuk meg őket magunkhoz lakásavatóra, hadd essen le az álluk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés