free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tapétát a tapétaboltból!

Borsa         Címkék: kínálat, mai, matrica, mintás, tapéta 0 hozzászólás

A lakótelepi gigantposzter, és a szocreál tapétaköltemények óta az emberiség egy része vágyik arra, hogy a falait mintás matricával borítsa be. Egykor nem lehetett szép tapétát venni, nézzük, mi van ma.

A tapéta szó hallatán először hatalmas felületen éktelenkedő lila rózsák, egymás alatt pózoló virágkosarak és falevél sorminták jutnak eszünkbe. A panelházak szűk szobáit eltorzító lekaparhatatlan, csúnya-mintás papír, szinte kitörölhetetlenül égett a tudatunkba, pedig a tapéta manapság egészen más értelmet kapott. A gigantposzterek, a szokványos sorminták és a csöpögő ragasztó kora lejárt. A ma kapható tapéták egyediek, interaktívak és könnyen eltávolíthatóak. Állítólag túlkínálat van belőlük, csak az a baj, hogy nem Magyarországon. Éppen ezért gyönyörködjetek és nézzétek a képgalériát!

Nézegess tapétákat!

Praktikus és interaktív

A funkciópárti tapétadizájnerek szerint a huszonegyedik században nem elég, ha egy fal szépen mutat, legyen praktikus és interaktív is. Olyan világban élünk, ahol a csillogó és vadiúj cuccok fétise rabságban tartja a fogyasztókat. Mivel lakókörnyezetünk is gyorsabban változik, már nem gondoljuk, hogy egy jól megválasztott tapéta hosszú évekre meghatározza szobáink hangulatát. Új elvárás jelentkezett a falainkat borító mintás papírokkal szemben: legyen alakítható, többfunkciós és bármikor kicserélhető is egyben. Duncan Wilson négy rétegű szürke tapétája, a Pixelnotes, nemcsak dekoratív, de hasznos is. A dinamikus falfelületet különböző tónusú eltávolítható post-it szerű matricák fedik, ha letépünk egy-egy papírfecnit, a minta megváltozik. Végre lehet büntetlenül a falra jegyzetelni, firkálni, de ha túl lelkesek vagyunk előbb-utóbb csak a masszív piros háttér marad.

SzórakoztatóNem hasznos ugyan, de szórakoztató a lekaparható mintával ellátott tapéta. Linda Florance londoni textiltervező burjánzó virágait a kaparós sorsjegyekhez hasonló ezüstréteg fedi, ami egy húszforintos segítségével eltávolítható, ha meguntuk a Stratrek stílusú enteriőrt. Egy egész fal lekaparása valószínűleg nem kis munka, célszerű egy felkaparó parti keretében átváltoztatni a lakást.A szupertrendi falmatrica kétség kívül a jövő tapétája. Könnyű felragasztani és leszedni, ráadásul a szabadon variálható öntapadós elemekkel teljesen egyedi falfelületet hozhatsz létre pár perc alatt. Ha meguntad, egyszerűn lehúzod, és jöhet egy újabb minta. A matricákat ragaszthatod a plafonra, bútorra, ablakra, vagy akár a padlóra is.

Ez az átértelmezett tapéta

Hagyományos

Persze többségben vannak azok a tervezők, akik a felhasználót nem engedik beleszólni a tapétadizájnba, ezért cserébe elképesztő alakzatokkal és formákkal sokkolnak. A 21. század művészi tapétái szakítanak a hagyománnyal, ami korábban meghatározta a piacot. Régen szinte kizárólag ismétlődő sormintákat láthattunk a falburkolókon, ma viszont mindent szabad, a tervezők kiélhetik legvadabb ötleteiket is.

Wook Kim New York-i képzőművész bonyolult mintázatú tapétái a barokk enteriőröket idézik. Az organikus, önmagát reprodukáló textúra folytonosságában az alkotó állatokat helyez el, megdöbbentő hatékonysággal fraktálokra robbantva a megnyugtatónak vélt vizuális egységet.

A Timorous Beasties dizájnstúdió termékei bekeretezve is lóghatnának a falon. A három kortárs glasgowi művész drogos hallucinációkból merít ötletet a tapétatervezéshez. A végeredmény egészen elképesztő, a tapéták mintái között találhatunk burjánzó növényeket, furcsa rovarokat, madarakat, őserdei gyíkokat, sőt, londoni életképeket is.Susan Bradley kissé átértelmezte a tapéta fogalmát. Fémből készített organikus mintát, ami kültéri tapétaként is megállja a helyét. Ellenáll a legzordabb időjárásnak, így a ház falára, vagy a bejárati ajtóra is ragaszthatod, de rózsalugasként vagy ablakrácsként is funkcionálhat. Azonnal feldobja az unalmas külső falfelületeket.

A tapéta tehát újra divatos lett, és kitűnően alkalmazkodott az új évezred lakberendezési stílusaihoz. Már csak a fejekben kell átértékelni a megkopott képeket; ha azt mondjuk: "kitapétáztam a lakást" sokan gondolnak továbbra is a jól ismert barna alapon barna rózsáskosarakra. Aztán hívjuk meg őket magunkhoz lakásavatóra, hadd essen le az álluk.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés