free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Turkálj bátran!

Borsa         Címkék: retro, segítség, stílus, tévedés, turkáló 1 hozzászólás

A turkálók 80-as évekre jellemző hangulata már a múltté, és ha még mindig azt gondolodod, hogy igénytelen és levetett ruhákat találsz ezeken a helyeken, nagy tévedésben vagy. Változtass, segítünk.

Vitathatatlan tény, hogy napjainkban reneszánszát éli a retro. Menő minden, ami a letűnt korok fazonjait, szabásvonalait, anyagait idézi. A divat egy körforgás - ez meg egy közhely, ami persze igaz, de most ez nem is annyira fontos.

Nézegess képeket!

Ilyenek vagyunk

Óriási butaság, mégis presztízs kérdést csinálunk a megjelenésünkről. Versengünk, hogy melyikünk rendelkezik márkás ruhadarabokkal és anélkül, hogy akár egy szót is váltanánk egymással, különböző "kasztokba" soroljuk az embereket. Jó lenne, ha a presztízs maga a stílus lenne, és nem márkajelzés a mellünkön. Sokszínűbbé és egyedibbé válna az ízlésvilágunk, öltözködésünk - azaz mi magunk -, ha felhagynánk az előítéletekkel és a besorolásokkal.

A fenti problémák elkerülése érdekében változtassunk az általános vásárlási stratégiánkon.Természetesen egyszerűbb egy plázában kávézgatás közben shoppingolni, és örülni egy-egy divatos, ám korántsem egyedi, de még stílusosnak sem nevezhető ruhadarabnak. Könnyű vásárlás, és az új ruha megszerzésére irányuló vágyunk is kielégül, ám még ott helyben megszámolhatjuk, hogy hányan parádéznak ugyanabban a göncben. Különben is kiábrándító, amikor ránézünk valakire, és kapásból tudjuk melyik felkapott üzlet komplett kirakatát viseli.

Ezzel ellentétben viszont elképesztően jó érzés "suttyomban" ráakadni a kis kincsekre, kibányászni azokat. A turkálókban órási a választék és külön jó, hogy nem kizárólag egy stílusirányzat kedvelői találhatnak maguknak megfelelő darabot. Merőben más élményben lesz részünk, mint a megszokott bevásárlókörútjainkon, de aki egyediségre, saját stílusra törekszik nem hagyhatja figyelmen kívül a turkálók kínálatát sem (ami nem azt jelenti, hogy tetőtől talpig innen kell felöltözni).

Turkálók Nyugaton...

Nyugat-Európában a 70-es években, lomtalanításkor a kidobásra ítélt ruhadarabokat - mosva, összehajtva - is kitették a ház elé, az élelmes magyar kereskedők pedig kiválogatták a jobb darabokat, majd itthon értékesítették. Ugyanígy tettek a segélyakciókra szánt darabokkal sőt, a legleleményesebbek, a nagy divatházak kifutott kollekcióihoz is hozzá tudtak férni, természetesen kilós áron. Lényegében nekik köszönhetjük a turkálók hazai elterjedését.

... és itthon

Az első hazai használtruha üzleteket családi házak kiszuperált garázsában, pincéjében rendezték be. Itt még nem voltak próbafülkék, tükrök is alig, volt ellenben egyediség, újszerűség (már ami a választékot illeti) és alacsony ár. Ez így elégnek is bizonyult, hiszen beindult az üzlet, és hamarosan már önálló üzlethelységekben működtek a turik. Nem is csoda, hiszen anyáink mindenre vevők voltak , ami új volt, és nem a megszokott uniformizált posztóruhákra emlékeztett. Igaz ugyan, hogy ekkor még elsősorban a kosztpénzből lecsípő anyukák, és a lázadó, alternatív fiatalok alkották a vásárlóközönséget.

Később megjelentek a vastagabb pénztárcával rendelkező, márkás ruhák után kutatkodó kiváncsikodók is, tehát bővült az igény szülte választék is. A ruhák mellett megjelentek a kiegészítők: ruhák, táskák, cipők is, így szükségszerűen változnia kellett az értékesítési módszernek is. Kereskedőink lassacskán áttértek a kilós árulásról, a darabáras eladásra.Mai helyzetMára már kialakult törzsközönsége van a turkálóknak; fővárosunk belső kerületei valóságos használtruha oázissá nőtték ki magukat. Megtalálható itt minden: az extra minőségű brit használtruhától, a bohókás, extrém outletig .

[PAGEBREAK]

MárkahűeknekA VI. kerületi angol turiban a márkahű vásárlók Gap, H&M, Top shop, Next, és Dorothy Perkins ruhákat vásárolhatnak. Itt a minőség ugyanúgy szempont, mint a hasonló, Szondi utcában lévő üzletben. Természetesen szemfülesnek kell lenni, hiszen nem komplett kollekcióból válogat az ember lánya, de kárpótlásul kalapok, sálak, bizsuk, extra táskák, de akár koktélruhák dömpingjéből mazsolázhat.

Nézegess képeket!

Vicces lányoknakTovábbsétálva, alig pár métert kell csak megtenni, hogy a Glamour Outlet kirakata előtt álljunk. Itt ugyan nem feltétlenül használt ruhák között válogatunk, de nem is tömegkonfekciót akarnak ránk tukmálni. Vicces táskák, felsők, topok, bizsuk és fehérnemű szettek közül válogathatnak azok, akiknek szükségük van egy cseppnyi humorra, extrémitásra a ruházkodásukban.

A Kálvin téri ruhagaléria kínálata minden korosztályt ki tud elégíteni, és az árak is normálisak. Akik nem kíváncsiak az úgynevezett "divatos, alternatív, megjátszós" turkálókra, azoknak ez a bolt és a Ciánkáli valóságos édenkert lehet. Itt azért nem árt, ha nem zavar bennünket egy-két szakadás, javítanivaló.

Baba-mama turikAz Ármánia névre hallgató turkáló, az ország első olyan használtruha boltja, amely elsősorban a kismamákat, a babákat, és a kisgyerekeket veszi célba. Nem is csoda, hogy van rá igény, hiszen köztudott, hogy a baba-, és gyerekruhák ugyanannyiba kerülnek, mint felnőtt társaik, csak ezeket a darabokat szűk két hónap alatt kinövik az apróságok. Aki viszont a second handekben is az újszerűt keresi, feltétlenül be kell kukkantania a Kolibri ruhagalériába, nem fog csalódni. A ruhákon és kiegészítőkön túl, itt extra bizsukat is beszerezhetünk, kimondottan baráti áron.Figyeljetek odaMielőtt csípőből elutasítanánk a turkálókat, mindenképpen érdemes legalább egyszer benézni egy ilyen üzletbe. Célszerű felderíteni a terepet egy gyakorolott, tapasztalt turkálóval, ám aki úgy dönt, hogy inkább egyedül fedezi fel ezeket a helyetket, nem árt egy-két dologra odafigyelnie a shoppingoláskor. Célszerű alaposan átvizsgálni az adott ruhadarabot, nincs-e rajta szakadás, fakulás, benne van-e a mosásra vonatkozó utasítás. Ne spóroljunk az idővel sem, minden holmit próbáljunk fel, hogy tökéletes-e a méret, ugyanis ahány cég, annyiféle méretezés, pláne ha külföldi ruhákról beszélünk.Kapcsolódó cikkek

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés