free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Utólag már szabhatjuk

Borsa         Címkék: család, rádió, sorozat, szabó, vége 0 hozzászólás

Utolsó epizódjához közeledik a Szabó család. Egyre kevesebben hallgatják, ezért a következő műsortervben már nincs helye a történetnek. A kérdés már csak az, bánjuk-e vagy sem.

Szabó család

Ajánló

1959. június 30-óta sugározza a Magyar Rádió a Szabó családot. Eleinte milliók követték, ma már csak néhány százezer ember hallgatja .

Európa legrégebbi rádiós sorozatában mindig is legendás színészek fordultak meg. Csak néhány név a nagyok közül: Gobbi Hilda, Csákányi László, Benkő Gyula, Zenthe Ferenc vagy például Temessy Hédi. A kezdetekben csupán 10 adásra tervezett sorozat hamarosan elérkezik a 2500., jubileumi adásához.

A rádiójáték megszűnésének a nemzetközi hírvilágban is van visszhangja, a Courrier International is foglalkozik a témával.

Mindenki Szabó családja véget ér, és hirtelenjében mindenhonnan ősrégi Szabó-fanok ugranak elő. Emlékeznek, nosztalgiáznak és szomorúak. A felbolydulásnak köszönhetően pedig kiderül, hogy ez a családtörténet már messze nem mindenkié. Azt kérdik, hogy emlékszel-e és rájössz, hogy nincs mire. Márpedig hamarosan cikket kell leadnod, amiből egyértelműen kiderül, hogy bánod-e vagy sem, hogy nincsenek többé. Szabó néni neked, csak egy név a múltból, akit a nagyi sokat emlegetett, de már akkor sem kötött le igazán.

Persze nem vagy hülye, és pontosan tudod, hogy miért hördül fel az ország, hogy miről cikkeznek az újságok, és miért kongatják a vészharangokat, csak azt nem érted, hogy ennek mi köze hozzád. Nem része az életednek, és a barátaidénak sem, mégis szinte mindenkit megérint a hír. Régi, elavult sorozatok mindig is voltak és lesznek, nem kötelező hallgatni vagy nézni ezeket. Most viszont - mivel cikket kell készítened - adott a lehetőség, hogy egy hétfői felvételen személyesen is találkozz a szereplők magad sem tudod, hogy hányadik generációjával.

Szocreál érzés ajándékba

Az édesanyád a téma hallatán elmosolyodik: "Mindig azt hallgattuk, mikor gyesen voltam veletek - mondja, majd gyorsan hozzáfűzi - Gyerekkoromban pedig külön programként kellett néma csendben végigülni a Dédivel." A kérdésre, hogy miért is szerette, egy pillanatra elgondolkodik és már hallod, a szlogennek is beillő mondatot: "Mert az életre tanított. Hétköznapi kérdésekkel foglalkozott". A nosztalgiázás miatt egy kis Szomszédok utánérzés tombol benned: Már nem tudnának rávenni, hogy végignézd, de régen még szeretted.

A stúdióba indulva egy ősrégi, 1964-es Szabó család kiadványt szorongatsz a kezedben, hiszen ekkor még létezett a hangjátéknak írott verziója is. Az antikváriumból megszerzett könyvben a fotók kötnek le legjobban. Gobbi Hilda , Domján Edit, Benkő Gyula néz rád derűsen a kopott oldalakról. Mire megközelíted a rádió épületét, már a szövegbe is beleolvasol. Olyan, mint minden sorozat: Nem érted, ki, mit és miért csinál, de minél előrébb jutsz a történetben, annál jobban rákapsz az ízére.

Fél órával később, már a 14-es stúdió előtt, hatalmas folyosón, kopott ajtók előtt várod, hogy megszólíthasd Szabóék állandó és örök dramaturgját, Major Annát. Az épület, a hangulat, de még a levegő is olyan, mintha a hatvanas évekbe cseppentél volna vissza. Nem a te világod, mégis úgy érzed, mintha a régi közösségi házatokban járnál. Ez az érzés megváltozik, amikor megpillantod a színészeket: Moór Marianna, Csongrádi Katával és Tahi Józseffel beszélget. A többiek is gyülekeznek lassan. Egy tévés stáb forgat a felvétel előtt, a téma mi más is lenne, minthogy megszűnik a Szabó Család.

Magasról a statisztikákra...

Szomorúságnak, sápítozásnak, gyászhangulatnak nyoma sincs. Megéltek ők már egyet s mást, meg amúgy sem kérdezte őket senki, hogy mit akarnak. Mellesleg a szövegírókkal, a dramaturggal és a rendezőkkel sem ült le senki, hogy megtárgyalják velük a lehetőségeket. Nincs változtatás, de folytatás se. Készen áll mindenki arra, hogy befejezze - ha muszáj - amit elkezdett. Itt nem számítanak a statisztikai adatok, sőt még az sem, hogy mit firkálnak róluk. A hallgatók számítanak, legyenek húsz vagy hatvan évesek. Nem célközönségnek gyártanak, hanem játszanak, egészen a 2500. epizódig.

[PAGEBREAK]

Felvétel

Elindul a felvétel és a technikusi szobában állva érzed, megpecsételődött a sorsod. Na jó, azért túlzásba ne essünk, de az biztos, hogy máshogy nézel már erre az egész történetre. Az első a szégyenérzet, hogy egy-két ismert színészt már nem színházélményeid, hanem csak a hangjuk után tudsz beazonosítani. Utána jön az ámulat, hogy hogyan lehet a számodra élettelennek tűnő szöveget így életre kelteni.

Nézegess képeket!

Már nem jársz színházba, nem nézel tévéjátékot, és rádiót sem igazán hallgatsz, az egyen-sorozatok sematikus és művi világa után rájössz, hogy ezt így is lehet. Mosolygós arcokat látsz, akik talán utoljára, de hihetetlen profizmussal keltik életre a szereplőket. Már érted, hogy mit lehet szeretni Mancin, Ottón vagy Lacin és már azt is sejted, hogy mit veszíthetsz, ha már nem lesznek többé. Egy kis elszabódottságNem az izgalmas cselekményért hallgatod a történetet, mellesleg általában a közszolgálati rádiótól nem remélsz hihetetlen izgalmakat. A hangok viszont varázslatosak. Hallgatod őket és megelevenedik előtted az egész familia, minden gondjukkal, bajukkal és örömükkel egybevéve. Kicsit olyan, mintha rányomhatnád a "hiteles magyar termék" elnevezést. A hangjáték varázslatos dolog, valami ilyesmi élményért találhatták ki ezt az egész műfajt.

Legendás színészeinket elnézve nem kérdéses, hogy miért lettek azzá, amik és eszünkbe jut az a rádiókészülékek előtt ülő négyszázezer, akik hétről hétre követik a családtörténetet és tőlük várják a heti varázslatot. Lehet, hogy nekik van igazuk. Talán nem is fontos kérdés, hogy hányan hallgatják, vagy hogy szükségünk van-e rá. Jó, hogy van. Kicsit még bánod is, hogy nem hallgattad eddig. Nem kell minden napra egy epizód, jó a heti egy is. Találjunk neki helyet csakúgy, mint a Nagyitól örökölt szekrénynek. Kilóg a modern bútoraid sorából, de biztos rálelsz a sarokra, ahova éppen beillik. A Szabó család nemzeti kincs, ami lehet, hogy kicsit poros, kicsit unalmas, mégis színvonalas, értékes és illik hozzánk.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés