free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Környezettudatos huncutságok

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Nem tudjuk elképzelni, hogy miután bioföldbe ültettük a vegyszermentes tököt a balkonon, az almacsutka komposzt felé ívelő röppályájának számolgatása okozta katartikus élményben teljesedünk ki. Lelkiismeretünk van, időnk viszont alig. Középút mindenkinek.

Ma már senkinek nem kell magyarázni, hogy a Föld vízkészlete vészesen fogy, hogy pazarlóan bánunk a villamos energiával és ezzel veszélyeztetjük a légkört, hogy a globális klímaváltozásnak, a fogyóban lévő erdőknek mi magunk vagyunk okozói. Akinek mindezt magyarázni kell, az szégyellje magát és holnapra nézzen utána a téma igen bő internetes irodalmának. Valamennyire muszáj ökotudatossá válnunk, nem lehet ellenérv az időhiány, a maga szintjén mindenki kialakíthat egy kis környezet-óvást.Ehhez nem feltétlenül kell gyolcsruhában járni, a gyerek fürdővizével felmosni, vagy a wc tartalmát tartogatni, hogy a mosogatóvízzel leöblítsük, ugyanis van átmenet a középkori - tagadhatatlanul környezetbarát háztartásvezetés - és a full energiapazarló, lustaságközpontú életmód között. Megvannak hozzá a feltételek, az eszközök. Utánanéztünk.

Nem kell beleszakadniA radiátorok légtelenítése, és az ablakok szigetelése elsőrendű fontosságú ahhoz, hogy ne az utcát fűtsük. Ezek elvégzéséhez nem szükséges szakembert hívni, de például az Energia Klub munkatársai vállalnak ajtó-ablak szigetelést. Egy próbát megér, hogy megnézzük: a karbantartott fűtésrendszer és leszigetelt nyílászárók mellett mennyivel csökken a fűtésszámlánk. Amennyivel több volt előtte, az nem csak pénz kidobást jelentett, hanem számtalan köbméter gáz elpazarlását is.A háztartási, ún. fehér termékek (hűtő-, mosógép) vásárlásakor a tájékoztató anyagokban feltüntetik az energia takarékossági besorolást is. Az "A" osztályzatúak fogyasztják összességében a legkevesebb (víz, elektromos) energiát. Ma már nincs olyan jelentős árkülönbség a hatékonyabban mosógépek és az alacsonyabb besorolású termékek között. Persze nem kell most azonnal lecserélni a hűtőt, de nem árt ha ez egy fontos szempont a legközelebbi vásárlásnál.Okosságok, egyszerű trükkökNéhány egyszerű trükk és máris energiatakarékosabbak vagyunk. A hűtőszekrény, a mosó- és mosogatógép átgondolt használata segít az energia megtakarításában. Tudjuk, hogy a hűtőszekrény hátoldalának rendszeres takarítása nem tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé, nem is kell, hogy mindennapos tevékenység legyen. Célszerű azonban negyedévente leporolni, így a gép motorja lényegesen kisebb erőfeszítéssel tud működni. Ha például az ennivalókat rendszeresen selejtezzük a hűtőben - ráadásul nem egymás hegyére hátára pakoljuk be a vásárolt cuccokat - nyugodtan lejjebb kapcsolhatjuk a hőfokszabályzót is, mert a tárolt holmi között szabadabban keringhet a levegő, és ezáltal hatékonyabb a hűtés.

MosógépadagolóóóóóA tiszta mosó- és öblítőszer adagoló - mosó- és mosogatógépnél egyaránt - a hatékonyabb felhasználás miatt szükséges, és az sem ártana, ha mindig telepakolt gépet indítanánk el. Hiába állítják a gyártók, hogy félig üres dobbal is működik a mosógép, ez pazarlás vízzel és árammal egyaránt. 600 Ft körül kapható egy csomag mosópapír, amiből ha egyet a dobba helyezel, felszedi a kioldódott festékanyagot és így simán együtt mosható a fehér és tarka ruha. Aki nem hiszi, próbálja ki néhány kiselejtezett ruhadarabbal.Mossunk vagányanA mosásnál és a mosogatásnál az energiapazarlás- ami többek közt plusz károsanyag kibocsátással jár - mellett a környezetszennyezésre is oda kell figyelnünk. Utóbbi érdekében mindenképpen tudnunk kell, hogy azok a mosószerek, melyeket nap mint nap használunk magas foszfát tartalmúak. Ez azért rossz, mert a foszfátok nem bomlanak le a mosás során, így az élővizekbe kikerülve, azok oxigénszintjét csökkentve, számos állat- és növényfaj létét veszélyzetetik. A moosóporok ezenkívül tartalmaznak még olyan adalékanyagokat, amelyeknek semmi köze a tisztításhoz. Az optikai fehérítők például azt a célt szolgálják, hogy a fehér ruha minél nagyobb mértékben verje vissza az UV sugarakat és így ragyogó tisztának látszódjék. A valódi tisztasághoz ennek semmi köze. A gyártók által kívánatosnak ítélt mosószermennyiségnek nem a tisztításhoz, sokkal inkább a fogyasztáshoz van köze.

[PAGEBREAK]

Gyerekzokni próba vízlágyító nélkülHa már fogyasztás, nézzük a másik fontos összetevőt, az energiapazarlást. Minél lágyabb a víz, annál hatékonyabban tudnak dolgozni a mosó- és mosogatószerek. Igen ám, de Magyarországon általánosságban elmondható, hogy a kívántnál keményebb a víz. Most ne menjünk bele az állandó és változó keménységbe, a lényeg, hogy a kemény vízből melegítés hatására rengeteg calcium- és magnézum-hidrogénkarbonát csapódik ki, és rakódik le a mosógép falára. Így 40-50%-al nőhet a mosó és mosogatógép energia felhasználása. (erőmű károsanyag kibocsátás tudod…) Tehát a reklám nem hazudik. Még. Mert amikor mindezek után azt mondja, hogy feltétlenül használj vízlágyító szert, akkor azért erősen csúsztat.Nincsenek csodaszerekTudniillik nem egy újabb vegyszerre kellene költeni, hanem mondjuk fél évente 1 liter háztartási ecetre. Ezzel nincs más dolgunk, csak egy üres mosás indítása. Ha ez nem tetszik, léteznek olyan - általában bioboltokban kapható - mosó- és mosogatószerek, amelyek természetes, elbomló anyagokat tartalmaznak és olyan jól lágyítják a vizet, hogy az üvegpoharak reklámszerű csillogást produkálnak. Csináltam gyerekzokni próbát. Aki nagyon vagány kipróbálhatja a mosószódát, vagy a mosódiót is.

Öblítés is vakítás, de szeretjük az illatos ruhátJelentkezzen az, aki tudja, hogy az illatos ruha ára a textilek nedvszívó képességének 30%-os csökkenése? Konyharuha, tornaruha, ágynemű, biztos jó, hogy diszkrét zsírbevonattal bír? A környezetszennyező anyagokról már ne is ejtsünk szót. Itt is jöhet az ecet, ami tökéletesen semlegesíti a mosószermaradványokat, és bármilyen hihetetlennek tűnik, nincs szaga. Aki viszont ragaszkodik a parfümözött ruhához, az az utolsó előtti öblítővízbe tegyen félpohár 10%-os ecetet ugyanennyi vízzel higítva, és az utolsó öblítéshez adjon egy kis illóolajat.Nem kell gyolcsruha

Ha most kedvet kaptál, hogy a tavaszi nagytakarítást legalább egy kicsit környezetbarátabb módon vezényeld le, a bevásárló körút folyamán ne kérj mindenhol nejlon szatyrot. Vigyél magaddal egyet, esetleg kosarat, vászonszatyrot. Ne termeljünk le nem bomló szemetet. És itt jönn a szelektív hulladékgyűjtés kérdése, de az már a 10 éveseknek is egyértelmű. Nem is kell vele foglalkozni, azt mindenki teszi magától, mert tisztában van azzal, hogy felelős azért a Földért amelyen él és amelyen az unokáinak is kéne élni. Ehhez nem kell gyolcsruhában járni és tökházikóba költözni. Még.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés