free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A csizmák ideje lejárt

Borsa         Címkék: cipők, elrakás, használati, tavasz, utasítás 0 hozzászólás

A tavasszal lazán a szekrénybe hajított téli cipőinket ősszel duzzogva húzzuk elő, s átkozzuk magunkat, hogy nem raktuk el rendesen. Hogy ez ne forduljon elő, íme a használati utasítás.

Miközben vinnyogva örülünk a tavasznak, s annak, hogy újra elveszhetünk a szandálok, balerinák és vászon tornacsukák bermuda háromszögében, téli csizmáink és bokacipőink elhagyatottan porosodnak a szekrény aljában. Gondoljunk rájuk, és tegyük el őket szépen, ugyanis a törődés jó befektetés: tovább tudjuk használni kedvenc darabjainkat, és ez a fajta odaadás a drágább csizmáknál biztosan megtérül. Továbbá, mindenkiben ott lakozik az az amnéziás, lusta dög, aki az első hűvös őszi napon kapkodva nyúl be a szekrénybe, és döbbenten húzza elő megviselt, koszmók kis csizmáját.

Nézegess képeket!

Kezdjük el

Mielőtt nekikezdenénk az egész hercehurcának, tisztázzuk magunkban: a következő gyakorlatsor nem kíván tizenöt percnél többet. Ha ez megvan, és kiválogattuk őszi, téli cipőinket, végezzünk egy általános állapotfelmérést. Szabaduljunk meg azoktól a daraboktól, amelyek teljességgel használhatatlanok lesznek a következő szezonban; egy egész nyarunk lesz arra, hogy lelkileg is eltávolodjunk tőlük. A javítható darabokat viszont tartsuk meg, mert ha ősszel hirtelen betör a hideg, legyen azért mit felvenni. Elkopott flekkek és eltűnt suszterekTalpA hegyes orrú csizmák talpa az orrán és középen szokott megkopni. Ezek csúszásgátlóval és pótlással javíthatóak, de csak akkor érdemes foglalkozni vele, ha a felsőrész ép és a sarok is használható.Sarok:Az elkopott flekket (az a kis fekete "bigyó" a sarok végén, amitől a nők is és a cipőjavítók is megőrülnek, mert folyton elkopik a tűsakú cipőkön) is most cseréltessük ki, és az egyéb sérüléseket is tüntettessük el. Ha valamilyen javíthatatlan csorba van a sarkon, akkor cseréltetni is lehet, de ehhez próbáljuk meg okosan kiválasztani a susztert.

Aranyszabály
A nőknél bizalmi kérdés a fodrász és a suszter! Szánjunk időt rá, hogy olyan szakembert találjunk, akire rá lehet bízni a drága és igényes darabokat is.
A frencsájz rendszerben működő, gyorsétteremi rendszerhez hasonló suszterájokban a legritkább esetben dolgoznak szakmeberek.

FelsőrészA kisebb karcolások és horzsolások álatlában jobb minőségű cipőpasztával simán eltűntethetők. Sőt, a kisebb sófoltoktól is megszabadulhatunk, igaz kemény munkával. Sajnos a nubuk és hasított bőr cipőinkre ez nem igaz. Utóbbi bőrtípusoknál nem elég kikefélni a foltot, de a só okozta marást is el kell tüntetni. A műbőr csizmákat nehéz rendbe rakni, de ne is várjunk csodát tőlük. Ha elszakadt vagy oldalt a talpszélnél szétnyílt a felsőrész, váljunk meg tőle.BélésA rongyos bélés nem sokat ér, ráadásul ha rossz helyen szakad el, még a lábat is irritáhatja. A felgyűrődött talpbélés is problémákat okozhat, de a suszter ezen is könnyen segíthet.

Nubukhoz

Le a műbőrrel!

A műbőrcipőket/csizmákat leplezhetetlenül utálom (kivételt csak a sportcipők képezhetnek): annyira egyszerű jószágok, hogy egy vizesrongy is elég a tisztításukhoz. Ráadásul nem nedvszívóak, és még a mai szintetikus ragasztókkal készült bőr lábbeliknék is rosszabbul szellőznek. Ezért amikor csak tehetitek kerüljétek őket! Másik megoldás, hogy amint lehetőség van rá (iroda, munkahely, stb), cseréljétek le a műbőrcipőt, így a lábgombától és az egyéb viszketésektől is megkímélitek magatokat.

A különböző típusú bőrcipőket, különbözőképpen tisztítjuk. Míg a festett bőrcipőket simán ápolhatjuk pasztákkal, gyorsfényekkel, addig a hasított bőr vagy nubuk cipőknél ez szigorúan tilos.

[PAGEBREAK]

Habot a nubukra!

A nubuk és hasított (előbbi bársonyhoz hasonló finomságú, utóbbi szőrösebb hatású) bőrfelületeket direkt erre a célra kifejlesztett habokkal lehet tisztítani. Ehhez olyan kiváló segédeszközöket is használhatunk, mint a gumi- vagy rézkefe, amelyekkel finoman átdolgozva a felsőrészt leszedhetjük a por- és koszfoltokat. Még egyszer mondom: pasztázni tilos, ha csak nem akarunk szalonnabőrt csinálni a drága bőrcsizmánkból!

Hát, valahogy így...

Jóbőr

Mivel a festett bőröket munkás hétköznapokon úgyis tisztítjuk különböző gyorsfényekkel, a nyári alvás előtt egyszerűen csak kenjük be őket igazi cipőpasztával. A megfelelő színt vegyük meg - ezzel nem mondok újat -, azzal viszont igen, hogy ha sikerül összepárosítani a cipő és a paszta színét, még a sófoltot is el tudjuk tüntetni.

Sámfa vagy újságpapírA tisztítás után - ha szakszerűek szeretnénk lenni - sámfázzuk a csukánkat. Ma már lehet kapni a cipőkhöz olyan konfekció sámfákat, amelyeknek tömör eleje és rugós vége van. Én ezt a műfajt annyira nem kedvelem, mert a puhább női cipőket a nyári hónapok alatt eldeformálhatja, úgyhogy marad az újságpapír. Ez az eselteges nedvességet is felszívja.

Cipőt a cipődobozba

Itt jegyzem meg, csak kiszáradt, pocsolyavíztől és izzadságtól mentes lábbelit szabad eltenni nyárra. Manapság a praktikusnak reklámozott agyrém cipőtároló szekrények világában nem divat a cipőt cipődobozban tárolni, pedig fontos lenne.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés