free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Facsarógépek

Borsa         Címkék: citrom, facsaró, í-zi, lista, teszt 0 hozzászólás

A híres szakácsok kézzel nyomkodják ki a citrom levét, de ez nekünk, hétköznapi embereknek több szempontból is problémás. Éppen ezért, több facsaró szerkezetet is kipróbáltunk. Le a kézimunkával!

Mostanában minden híres szakács arra esküszik, hogy a legegyszerűbb kézzel kifacsarni a citromot vagy a lime-ot, és másik kezünkkel csak fel kell fogni a magokat. Megpróbáltam. Akkor nincs is baj, ha a citromban nincs mag, viszont ha öt-hat is vigyorog benne, akkor biztos, hogy néhány átcsúszik az ujjaim között, és pecázhatom ki az ételből. Másik probléma ezzel, hogy míg az apróbb példányokat egész szárazra tudom facsarni, addig a nagyobb, húsosabb darabok levének jó része felhasználatlanul marad. Ha csak kevés lére van szükségünk, érdemes a legkisebb szerkezettel próbálkoznunk. A kézimunkának annyi, jöjjenek a szerkezetek!

Nézegess képeket!

Apró és kecses

A teaivók biztos ismerik azt a roppant ügyes kis szerkezetet, ami kifejezetten egy gerezd citrom kicsavarásához lett kitalálva. Félmaréknyi kis prés, ahol két nyeles félholdat kell összeszorítani a citromgerezd körül és már folyik is a lé, magok nélkül, egyenesen a bögrébe.

Számít a méret

A tökéletes citromfacsaró elnevezés függ attól, hogy egy darab vagy egy kiló citrom levét akarjuk. Ha főzés közben egy fél citromot kell kicsavarni, akkor adódik, a legegyszerűbb facsaró használata, ami nem más, mint egy rücskös fakúp, nyéllel. Viszont ez a szerkezet csak egy kicsivel okosabb a kezemnél, úgyhogy mire kinyomkodom az összes levet, ugyanott vagyok, mintha eleve kézzel gyűrögettem volna a citromot. A magokat sem kezeli jól. A művelethez három kézre lenne szükségem. Az egyikben tartom a citromot, a másikban a facsarót, a harmadikban pedig a szűrőt, hogy felfogjam a magokat. Egyértelmű, hogy a citromfacsarót fogom kihagyni. Ráadásul ez a fajta csak citromhoz jó, narancshoz és a grapefruithoz túl pici. Ha ezeket akarom kicsavarni, akkor a legjobb a klasszikus üveg facsaró, amelynek van műanyag változata is. Persze ennek is van hátránya; egy narancs levénél több nem fér el a vályújában.

Ez itt a tuti!

Tuti befutó: a mexikói

A legjobb, leghasznosabb és már-már nélkülözhetetlen facsaró a mexikói. Egészen véletlenül találtam rá, viszont azóta sem láttam. A pohárra szerelt facsaró egy nagy sombreróra emlékeztet. A kalapnak egyetlen gyümölcs sem jelent gondot, ugyanolyan könnyű rajta citromot, mandarint vagy grapefruitot facsarni. A peremen futó mélyedés apró lyukain a gyümölcslé a pohárba folyik, a magok viszont a facsaró karimájában maradnak. Imádom, hogy nem kell öntögetni a levet, nagyobb mennyiség is elfér a poharában, és úgy alakították ki, hogy a kalap rápattan, így még félre se tudom folyatni.

Nagyüzemben unalmas

Egy egész családravaló frissen csavart narancslevet viszont nem gyártanék a mexikóival, bár egészen jól jönne reggeli tornaként... Erre a mostanában divatos, karos narancsprést választom. Beteszem, lenyomom, megint lenyomom, kiveszem, beteszem. Nem fárasztó, inkább unalmas. Izgalmat csak a kis pohár kiemelése okoz, ha éppen sok narancslevet gyűjtöttem össze. Ennek a szerkezetnek egyetlen gyenge pontja van, hogy nagyon gyakran kell tisztítani, ugyanis a lehető legkisebb szennyeződés is meglátszik rajta. Ja, van még egy. A grapefruit. Egy normál méretű grapefruit nem fér bele vagy csak nagyon idétlenül.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés