free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy luddita hétköznapjai

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A rap zene és a börtön jól megfér egymás mellett, az viszont már kevésbé egyértelmű, hogy egy börtönpszichológus rappeljen. Főleg, ha nő. Fiáth Titanillával beszélgettünk.

Néhány fénykép, dalszöveg, egy rap-novella; ennyit ismerek Fiáth Titanillából, amikor találkozunk. Kemény csajnak képzeltem, de most egy mosolygós, közvetlen lány ül velem szemben. Rapper, antropológus és börtönpszichológus egy személyben. Igazi egyéniség, aki még a sablonkérdésekre is érdekesen válaszol. Ha te még annyit sem tudsz Fiáth Titanilláról, mint én, hallgass bele egyik számukba. A Nyócker ütős betétdalát csak ajánlani tudjuk. Kurvaélet - ha még nem ismered azért, ha pedig szereted a Ludditákat, akkor meg azért.

A kemény csaj

A kompenzáció világaBorsa: Korábban úgy nyilatkoztál, hogy szerinted az ember neme és stílusa elválasztható. Fontos ezt megfogalmazni a zene világában? Fiáth Titanilla: Ha egy lány kicsit keményebben fogalmaz, vagy olyan szavakat használ, ami a fiúk privilégiuma, az sokkal durvábban hat, mint hogyha egy férfi mondaná. Ha már a tévében sem sípolják ki a bazdmegokat, meg a kurvaanyákat, nem hiszem, hogy mi trágárak volnánk, csak amiatt sorolnak ebbe a kategóriába, mert lányként beszélünk ilyeneket. Ha most rád néz valaki, egyáltalán nem egy kemény csajt lát. A színpadon csak szerepet játszol? - A tesóm is, meg én is klasszikusan nőiesek, azaz alárendelők, barátságosak vagyunk egyébként. A színpad egy kis kompenzáció. Jó érzés, ha az ember havonta legalább egyszer ordibálhat és a felgyülemlett feszültséget a közönség pofájába visszaadhatja. A mindennapi életben nem hasonlít rám MC Titi, vagy én nem hasonlítok őrá. Szerintem ő a normális és én nem vagyok az. Úgyhogy kimondottan jót tesz nekem a Ludditák, már csak a lelki egészségem szempontjából is.Sok mindennel foglalkozol egyszerre, mi számít a leginkább? - Mondhatnám, hogy a Ludditák az egyik legfontosabb az életemben, de igyekszem úgy intézni a dolgokat, hogy ne a zenélésből kelljen megélnem. Túl sok olyan kompromisszumot kellene kötni, ami a zene és a zenekar "ideológiájának" a rovására menne. A Ludditák adja meg nekem azt a szabadságot, ami nélkül a többi munkámat nem tudnám jól végezni, ennek hiányában nem lennék elégedett azokban sem. Fontos, hogy ne a pénzszerzésről szóljon ez az egész és, hogy arról írhassunk, ami tényleg érdekel.

A színpad világa

Előítéletek a börtön falain innen és túl

Magyar, pszichológia és antropológia szakon végeztél, hogyan jutottál el a börtönpszichológiáig? - A börtönben igazán van tennivaló és nagyon sokoldalú munkát lehet végezni. Egyéni terápiákat lehet tartani, diagnosztikai kérdésben kikérik a véleményünket és emellett be tudom dobni mindazt, amit a többi szakomon tanultam. Antropológiai szempontból nagyon érdekes világ ez. Alkalmam van például azt is megfigyelni, hogy mennyiben tér el a különböző kultúrából érkezők terápiája. Hogyan fogadnak el téged nőként, ebben a környezetben? - Azt mondják, hogy sokan csak azért jönnek le a pszichológushoz, mert nőt akarnak látni. Nyilván erről is szó van, hiszen akik itt vannak, akár 5-10 évet is elzárva töltenek a külvilágtól. Mégis azt tapasztalom, hogy ez sokat változik az idők folyamán. Volt egy állandó visszajáró emberem, egy komoly bűnöző, aki elhatározta, hogy akár a fegyelmi kockázatot is vállalva, hozzám ér a pszichológusi meghallgatás végén, de ez teljesen megváltozott a terápia alatt. A beszélgetés közben rájött, hogy nőt akármikor találhat, de havert azt nem, hogy olyan kapcsolatban van velem, amilyenben soha senkivel nem volt.

Titanilla az egyetemi évek alatt antropológiai kutatásokban is részt vett. Az egyik ilyen kutatás során Antos Balázzsal közösen járt utána egy nyugat-magyarországi kis település történetének és sajátosságainak. Felgyűjtöttek például egy olyan hiedelmet, amely a másik falu lakóit vérfertőzéssel vádolja. http://mek.oszk.hu Ért már atrocitás a munkád során?- További részletekbe nem mehetek bele, mert azt már engedélyeztetni kellene a Büntetés Végrehajtási Intézettel.Akkor ezt nem is firtatom, de azt igen, hogy a zene világában hogy fogadnak a fiúk? - Általában az underground-, hip-hop körökben nem aratunk túl nagy sikert. Talán nem csak azért, mert nők vagyunk, hanem mert egy kicsit más a szövegvilágunk, a témaválasztásunk. Itt még érezhető egy konzervatív vonulat, vagyis a nők vokáloznak és a fiúk azok, akik megmondják a frankót. Ennek köszönhetően viszont talán kicsit feltűnőbbek is vagyunk, mint hogyha két fiú rappelne. [PAGEBREAK]

Nem ad megoldásokatFoglalkozol a veled egykorú lányok problémáival vagy azzal, hogy megoldást nyújts nekik?- Nehéz válaszolnom az ilyen kérdésekre. A nap 8-10 órájában foglalkozom férfiakkal, az ő lelkivilágukkal; nem könnyű visszaváltani. Talán az ismerkedést látom problematikusnak. Bár elcsépeltnek tűnik a téma, de rengeteg szép, kedves, okos lány van, aki nem talál párt magának. Ha elmegyünk szórakozni, mindenhol klikkek vannak és nehéz ismerkedni; Budapest nem egy élhető város. Amúgy meg nem adok megoldásokat. A rap általában nem, és én magam sem vagyok megoldás-centrikus, inkább problémafelvető és az olyan témákat kedvelem, amik nem kézenfekvőek. Humoros szövegeket írni, kigyúrt, maffiózó külsejű, arany nyakláncos pasikról, meg bunkó focistákról, nekem ez túl egyszerű; jobban szeretem azt az önkritikus vonalat, ahol azt lehet csipkedni, amit egyébként elfogadunk és szeretünk. A szövegeim nem világmegváltóak, inkább a bennem élő előítéletekről szólnak. Amikor egy roma elítéltről megtudtam, hogy Kafkát és Dosztojevszkijt olvas, meglepődtem, és ebben a meglepődésben minden előítéletem benne volt. Ilyenekről szeretek írni, amit meg tudok magamban is kritizálni.

A gyerekkérdés legálisan elhalasztvaEnnyi minden mellett jut időd magadra is? Szoktál tornázni, tévézni vagy mondjuk főzni? - Mindig elhatározom, hogy lejárok majd tornázni egy terembe, veszek egy havi bérletet, aztán nem lesz belőle semmi. Főzni sem szoktam, utálok. A barátom főz.Ha már szóba került a barátod, a családtervezés mennyire fér bele a programba?- Mindig beiratkozom egy iskolába vagy kitalálok valami mást, hogy a gyerekkérdést legálisan elhalasszam. Az egyetem után egyből beiratkoztam egy négy éves képzésre, és most azt tervezem, hogy ha vége, akkor még valamilyen kurzust be kéne vállalni... de nyilván az embert szorítja az idő. Ha a pasim kitart mellettem, akkor biztos, hogy ő fog gyesre menni. A punkosabb vonalat viszont már nem sokáig csinálom, hamarosan át szeretnék térni a spoken word műfajra, ami nem kimondottan zene centrikus, inkább szavalós és életkortól függetlenül jól áll és tökéletes akár gyerekek mellett is.Nem szoktál néha kikapcsolni? - Olyan ritkán van, hogy ne olyan filmet néznék meg, amit meg kell nézni, vagy ne olyan könyvet olvasnék, amit el kell olvasni. Hajtós vagyok, pedig az embernek kellene néha magával is foglalkozni. Néha igazán megmoshatnám a hajam hét közben is és nem egy regénnyel foglalkozni, cigányul tanulni, vagy szöveget, cikket írni. Fontos lenne, hogy ezt megengedhessem magamnak.Mit szól mindehhez a barátod? - Szerencsére ő is ilyen, csak más területeken. Folyamatosan tele van munkával, cikket ír, ezt csinál, azt csinál. Így csak ritkán találkozunk, ilyenkor pedig nem piszkáljuk egymást, és ez jó.

Mc Titi és Mc Móki, azaz Fiáth Titanilla és Fiáth Marianna Bátaszékről származnak. A hazaiak mindig szívesen fogadják a két Budapesten élő lányt, a helyi focicsapat is lelkes rajongójuk és rendszeresen hallgatják dalaikat. Tulajdonképpen a munka az, ami feltölt? - Igen, de lehet, hogy ezt máshogy kellene csinálni...jártam relaxálni és most elhatároztam, hogy folytatni fogom, meditációt és imaginációt fogok tanulni. Ami persze megint egy képzés, de ez most a saját élményeimről fog szólni. Nagyon bízom benne, hogy ezáltal majd ki tudok kapcsolni egy kicsit.Az interjú után kezdődne a próba, de az egyik tag késik, nem is bánom, mert így tudunk még egy kicsit beszélgetni. Titanillával jó beszélgetni, jó hallgatni és látni is azt, ahogy énekel. Szókimondó, őszinte és lelkes. Nyomot hagy az emberben. Mindig küzdöttem az előítéletek ellen és jó látni, hogy más is ezt teszi. Szükségünk van rá. Pelikán Viktória


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés