free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cipő, lábhoz!

Borsa         Címkék: cipő, formák, láb, tanácsok, trükkök 1 hozzászólás

Akár hiszitek, akár nem, csak egy jól megválasztott cipőn múlik, hogy ne vegyék észre vastag bokánkat, széles lábfejünket. A következőkben cipőkészítőnk ad tanácsot különböző lábformák esetére.

A nők többségének sajnos nem tökéletes a lába. Rövid comb, meg hosszú comb, vékony vádli, vastag vádli, boka, térd, lábfej, lábujj - mindenkinek megvan a maga baja. Ezeken a dolgokon változtatni már nem tudunk, úgyhogy jobban tesszük, ha megpróbálunk kibékülni nem annyira pozitív adottságainkkal

Nos, ha már kibékültünk magunkkal, megérdemeljük, hogy megtudjuk, saját lábformánkhoz milyen cipőt kell vásárolnunk ahhoz, hogy ne lehessen észrevenni azt, amiről elég ha csak mi tudunk. Vágó Réka cipőkészítő kisiparos képekkel illusztrálva mondja el a tutit arról, hogy mit viseljen az, akinek vastag a bokája. Vagy vékony a vádlija. Esetleg széles a lábfeje. Lábtípusok és cipőtípusok mindenkinek.

Alapszabály

Ha egész napos viseletre vásárolunk cipőt, mindenképpen jusson eszünkbe az a két fontos szempont, hogy; egy: 12 óra alatt a lábunk simán megizzad a melegben, kettő: ha sokat gyalogolsz ráadásul meg is duzzadhat. Ezenkívül egyénenként változó járulékos problémákkal is számolni kell. Nem csak az aktuális trendekkel, hanem ezekkel a tényekkel is tisztában kell lennünk vásárláskor, hiszen önsorspusztító nőként alapból nem mondunk le a magas sarkúról...Illúziókeltés mesterfokon!

Lábformák és hozzávaló cipők, nézegesd!

Rövid láb /hosszú láb: Ez a probléma a test arányaihoz képest szokott eldőlni. Önmagában nem létezik sem rövid, sem pedig hosszú, csak valamihez képest (haha, ez a divat relativitás elmélete). Ez a valami pedig a test, pontosabban a felsőtest. Az öltözködéssel sokat lehet optikailag csalni, de most koncentráljunk a lábra. A rövid lábon nem szerencsések a keresztpántos cipők, a bokapántos szandálok és zárt cipők. Rossz hír, hogy a mostanában divatos sportcipő-szoknya párosítás sem, mert "elvágják" a látványt és a láb még rövidebb lesz optikailag.

Ezt vegyük

Inkább nyitott pumpsöket, pánt nélküli szandálokat próbáljunk fel, és olyan cipőket, amelyek minimum kétcentis sarokkal bírnak, ugyanis ekkora emeléssel már simán nyújtható a láb. Az úgynevezett trottőr sarok (négy-öt centiméteres) és a törpe tűsarok a vékony lábúak megoldása, akinek azonban kicsit erősebb a vádlija, annak hat-hét centimétertől kezdődik a megváltás.

A hosszú lábúak nem kell, hogy automatikusan az ellenkezőjét tegyék. Ha valakinek rövid a felsőteste, ám egy jó szabású kisruhával korrigálni tudja a látványt, akkor nyugodtan bújjon magas sarkúba. A hosszú és vékony lábúak (igen, sokan ezt is csapásként élik meg), bátran bújjanak balerinacipőbe, vagy próbáljanak fel nyugodtan a római gyalogosok saruira emlékeztető szandálokat is. Ők azok, akik vég nélkül hordhatnak lapos sarkú cipőket.

Az első nem, a második igen

Vékony vádli/vastag vádli

A lábhossz után szintén fontos paraméter a láb vastagsága. A vastagabb vádli általában kívánja az emelést, ezért a szoknyánál érdemes magas sarkúban gondolkodni. Ettől a vádli hátul formásabb lesz, az oldalsó izmok pedig megrövidülnek, így vékonyabbnak tűnik a láb. Magas sarkú viselésekor a lábfej a láb folytatásként, látványosan megnyújtja azt. A vádli inkább télen, csizma vásárlásnál okoz gondot. Ilyenkor jól válasszuk meg a csizmahosszt: egy lábszárközépig érő több centi pluszt jelenthet látványban.

Vékony vádliraVékony vádlira és vékony bokára lett kitalálva a tavaszi bokacsizma, ezt idén szűk nadrággal vagy szoknyával hordjuk. A rogyasztott szárú, nyári farmercsizmákat pedig mindkét paraméterrel - vékony vádli, vastag vádli - próbáljuk ki, mert egyik esetben slankít, másikban pedig egyáltalán nem zavaró, ha bő a csizmaszár.

Görbe láb

A cipő felsőrészének szabása, illetve a pántok vonala javítani tud a láb görbeségén is. Ha cipőnkön a keresztpánt például ferdén van kialalkítva, és belső oldaról emelkedik a boka irányába, akkor pont a görbeséget hangsúlyozza (X láb esetében viszont pont ez ajánlott, mert optikailag egyenesíti a lábat). Fordított esetben viszont - tehát amikor a pánt a boka belsejétől indul lefelé, a külsö oldal felé - segít elrejteni ezt. A görbe láb esetében azonban a cipő nem minden, itt az öltözék megválasztásánál kezdődik a dolog.

[PAGEBREAK]Vékony boka /vastag boka A vékony és a vastag bokánál tulajdonképpen ugyanaz mondható el, mint a vékony/vastag vádlinál. Vastag boka esetében lényeg a látvány nyújtása, illetve nem kihangsúlyozása, tehát aki vastag bokával bír, örökre felejtse el a bokapántos cipőket. A rogyasztott szárú nyáricsizmák például jól elrejtik a problémás részt. Ez például egy keresztpánt

Vékony boka

A vékony bokánál kifejezetten jól állhatnak a mostani divatos, bő bokacsizmák, amelyek még tovább hangsúlyozzák a vékonyságot. Emellett lapos cipőt is annyit viselnek a vékonybokájúak, amennyit akarnak, mert nekik nem kell nyújtani a látványt.

Lábfej

A szandálok viseleténél a lábfejet is figyelembe kell venni. A keskeny és hosszú lábfejnél arra kell ügyelni, hogy ne legyen bő a szandál. A magas sarkú szandálnál megvan az a veszély, hogy előrefelé kicsúszik a láb, és ha még hosszú lábujjaink is vannak, azok le fognak lógni, és minket is zavarni fog. Válasszunk slinget (elöl zárt, hátul kis pánttal készült cipők neve), mert ez elöl ápol és eltakar - így más nem is tudja majd meg, hogy mit...

A keskeny, hosszú lábfejen a keresztpántos cipők az igazán esztétikusak és praktikusak. Megosztja a látványt, és jól tartja a lábon a cipőt. A külöböző irányba (keresztben párhuzamosan, x alakban) elhelyezett állítható pántok most sok nyári modellen megtalálhatók. Zárt cipőknél javíthatunk a lötyögésen egy talpbetéttel, illetve vannak olyan márkák és boltok, ahol keskeny modellek is kaphatók. Keressük ezeket.

Az elsőnél lefolyik...

Széles lábfej

Zárt cipőknél minél tágabb nyitásút válasszunk. Olyat, amibe könnyű belebújni és tovább tud tágulni, ha szükséges. Széles lábfejnél gyakran a rüszt is magas (lábfejünk tetején található csont), ez ugyan magassarkúban isteni ívet ad a lábnak, de zárt cipőnél kínszenvedés lehet. Ilyenkor először próbáljunk szélesebb vagy nyitottabb modellt keresni, mert ez jobb megoldás, mint a félszámmal, vagy teljes számmal nagyobb cipőt megvenni. Normál esetben a cipő a bütyökvonalban és a saroknál tartja a lábat. Ha számprobléma miatt csak a rüszt tartja a cipőt, akkor például inhüvelygyulladást is kaphatunk attól, hogy a kislábujjainknak kapaszkodniuk kell.

Javasolt az oldalt zárt cipő (ilyenek például az elől nyitott szandálcipők), amely megfogja odalt a lábfejet és nem engedi lelógni a cipőről. Formát ad, amitől az egész lábunk látványa lesz szebb. Ami nem áll jól szoknyához, azt nézzük meg nadrághoz, mert ha a lábfejünkkel akad problémánk, az mindkét viseletnél előjön.

Otthon, vásárlás előtt nyugodtan nézzük végig ezen pontok szerint a már meglévő cipőinket. Sok új dolgot fogunk felfedezni lábunkkal kapcsolatban, például azt, hogy egyszerre több dolgora is figyelnünk kell, ugyanis a felsorolt jellegzetességek halmozottan is jelentkezhetnek. Ezek az információk segítségünkre lesznek a következő vásárláskor és csökkentik a félrenyúlásokat a polcon.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés