free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Irodai dolcsevíta

Borsa         Címkék: dizájn, iroda, környezet, munka, tárgy 0 hozzászólás

Dolgozni kell, nincs mese, nem igazán tudjuk megúszni. Ám nem mindegy, hogy milyen környezetben nyomjuk le az évi, körülbelül kétezer órát. Irodai átváltoztatás avagy arccal a jövő felé.

Nem kell matekzseninek lenni, hogy kiszámoljuk: ha hetente negyven órát töltünk irodában, az évente majdnem kétezer óra, ami csaknem három teljes hónapot jelent a munkaállomáson. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen tárgyakkal veszed körbe magad azon a helyen, ahol több időt töltesz az életedből, mint máshol, ahol az összes kellemes és pihentető elfoglaltságodat űzöd. Éreztük a felelősséget, így alaposan megvizsgáltuk a budapesti kínálatot, hogy a legszuperebb irodai cuccokat mutassuk meg összeállításunkban.

Nyalógépeknek nem!Vannak emberek, akiket teljesen hidgen hagy személyes környezetük. Őket egyáltalán nem érdekli, hogy hol és hogyan töltik el aktív életük jelentős részét, sokkal inkább azzal vannak elfoglalva, hogy az Osztályvezető Úrnál bevágódjanak, miközben az alacsonyabb beosztású kollégákat a lehető legtöbbször hozzák kellemetlen helyzetbe. Az ilyen emberek menthetetlenek: századrangú kérdésnek tartják, milyen tolltartót használnak vagy, hogy vidám színekből és izgalmas formákból készült-e a családi fényképtartó ráma. Az sem érdekli őket, hogy néz ki a falióra, amit ötpercenként lesnek ebédszünetben, nehogy egyetlen perccel is tovább tartson a beosztottak étkezése a megengedettnél.

Az ilyen irodai dolgozók nem is érdekelnek bennünket. Összeállításunkban azoknak szeretnénk tippet adni, akik inspirációt merítenek egy szépen formatervezett tárgy láttán, akik szeretik jól érezni magukat munkahelyükön és ehhez bizony elengedhetetlen a megfelelő környezet.

Volt egyszer egy kollégánk, aki újságírói főállása mellett fanatikus Lada tuning őrült volt. Potom összegekért hozatta Oroszországból az egyedi alkatrészeket. Az íróasztalán hatalmas halomban állt a papírhulladék, nehezéknek pedig mindig akadt egy karburátor, vagy egy gyújtáselosztó sapka a kupac tetején. Tökéletes megoldás a hobbi és a megélhetés közelítésére, mi azonban inkább profikra bíznánk a dolgot, ha már munkahelyi hangulatról van szó.

ApróságoknakLegfontosabb, hogy az apró bigyók, tűzőgép-töltelékek, gemkapcsok, radírok és ceruzabelek egy helyen legyenek asztalunkon, lehetőleg valamilyen célszerű tartóban összegyűjtve. Egy Király utcai üzletben találtuk ezt a csillag formájú asztali tolltartót. (kép1) Egyszerű, letisztult forma mégis különleges, ráadásul puha gumiból készült, így a széle nem vágja el csontig az ujjad, amikor rajzszöget keresel benne frissen épített műkörmöddel. Ha szereted a kisebb-nagyobb dobozokat és pedáns fakkokba rendezed asztali cuccaid, válaszd inkább a krómozott fedéllel szerelt fekete tolltartót. (kép2) Ha jobban megnézed, egyetlen hullámvonalból áll: a két tartórész közötti résben névjegyeket, vagy fotókat is tarthatsz.

Nézegess képeket!

Persze mi nem tárolunk fotókat az íróasztalunkon, és tollból is elég csak egy, főleg, ha a takarékosságért cserébe miénk lehet Dead Fred, a halott tolltartó baba (kép3), akit minden egyes alkalommal újra és újra szíven szúrhatunk, miközben a parkolóőrre gondolunk, aki megint kerékbilincset tett a zebrán parkoló kocsinkra.

Számlákhoz, névjegykártyákhozMásodik legfontosabb dolog a munkahelyi jó közérzet kialakításához, egy szerződtetett batucada dobosegyüttes és néhány brazil táncosnő, de tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenki dolgozhat a mi szerkesztőségünkben, ezért ugorjunk gyorsan a harmadik legfontosabbhoz. Ez pedig az úgy nevezett rendszerező. Kétfélét mutatunk: az egyik egyszerűségében tökéletes végtelenített színuszgörbe, (kép4) a másik pedig egy harmonikaszerűen nyitható/csukható eszköz, melyet pontosan akkorára nyithatunk, amekkora felületre szükségünk van a napi tennivaló listák, számlák és névjegykártyák feltűzéséhez. (kép5)

[PAGEBREAK]

KönyvekhezTermészetesen nemcsak apróságok borítják el a dolgos irodisták asztalait. Az évek során komoly magánkönyvtárat is felhalmozhatunk munkahelyünkön. Nálunk olyan könyvek kerülnek az irodába, amelyeket kaptunk valakitől, de sohasem érdekelt annyira a tartalmuk, hogy hazavigyük magunkkal. Egyszer két példányban megvolt például a műszaki egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének publikációs listája. Egy vegetáriánus szakácskönyv és egy világháborús náci hadvezér életrajza között porosodott a polcomon. Kidobni nem lehet, eltenni nem volt hová. Ilyenkor jöhet jól James, az ajtónálló, aki fémből készült és elég nehéz ahhoz, hogy megtartsa a polcunkról menekülő könyveket. (kép6)CigiseknekA brazil táncshow után a legjobb dolog, ami az irodában történhet veled, az a cigiszünet. Generációk szoktak rá a dohányzásra csak azért, hogy ellóghassanak a főnök mindent látó szeme elől pár percre pletyizni a kollégákkal. Mi elítéljük a dohányzást, és valljuk, hogy a főnök is bevonható az irodai pletykálkodásba, ezért a Forma galéria tiltótábla formájú hamutartóját ajánljuk irodai alkalmazásra. (kép7) Az elrettentésről persze megint eszünkbe jut egy történet: az egyik első városszéli szupermarket megnyitó sajtótájékoztatóján azzal büszkélkedett a kommunikációs igazgató, hogy náluk a dohányzó helyiség közvetlenül a személyzeti vezető szobája alatt található, a plafonja üvegből van, a falai pedig koromfeketék. Zárjuk rövidre a történetet azzal, hogy nem véletlenül kerüljük azóta a szupermarketeket.

Említettük bevezetőnkben a faliórát, mely az iroda legfontosabb berendezési tárgya. A munkahelyen minden időre történik: időben érkezünk, időben eszünk, iszunk, cigizünk, a munkaidő végén pedig igyekszünk időben lelépni is. Remek faliórákat találtunk a miheztratás végett. Nekünk legjobban a nagy, színes pixelekből álló darab tetszik a vezérigazgató kartárs szobájába pedig ezt a feng shui életmódnak is megfelelő japán, vagy a szépen metszett barokkos változatot ajánljuk. (kép8)

KreatívoknakVégül gondoljunk az iroda kreatív munkatársaira is, a grafikusokra és ötletemberekre, akik mindig viccesen mosolyognak, színes ruhákban járnak és nekik mindent szabad. Egy kis belvárosi üzletben igazi mennyország várja őket: lávalámpák, világító kövek és a NASA által tesztelt zárt rendszerű akváriumok, melyekbe kicsiny, önfenntartó élővilágokat építettek lelkes biológusok. A pszichedélikus fények a zene ritmusára villognak, igazi luxusirodát alakíthatsz ki ezekkel a kiegészítőkkel. (kép9)

A bemutatott tárgyak mindegyikét megveheted budapesti boltokban is, a legjobb hír pedig az, hogy a választék folyamatosan bővül. Már csak arra kell figyelned, nehogy a munkahelyed végül komfortosabb legyen ritkán látott otthonodnál!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés