free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Klasszik lasagne

Borsa         Címkék: í-zi, klasszik, lasagne, recept, tészta 0 hozzászólás

A közvetlen környezetemben lévő emberek kétféle csoportba sorolhatóak: azokra, akik szeretik a gombát/májat, és azokra, akik nem. A lasagne klassz étel, mert ezek nélkül is el lehet készíteni.

Ha az ember nem hétvégén áll neki ennek a tésztának, és elsétál a henteshez, talán még marhahúst is kap az üzletben. Közeli hentes hiányában azonban előfordul, hogy csak pulykahús van. Ilyenkor az is megteszi. Meg máskor is. Csak darált legyen, és ne disznó.

Ez itt az

Így készülEzen a hétvégén pulykahússal készítettem. Apró darabokra vágtam 2 közepes hagymát, 3 szál sárgarépát és egy kevés zellert, amit mindig tartok a mélyhűtőben vészhelyzet esetére. Ezt kevés olaj és vaj egyvelegében megpirítottam, és állandó kevergetés mellett beleborítottam a pulykát is.

Miután jól átpirítottam a húst - minden négyzetmilliméterét átjárta a forró zsiradék -, tettem bele sót, borsot és felöntöttem körülbelül két-három (magam részéről száraz, mert azt utána is és főzés közben is jobban szeretem iszogatni) deciliternyi vörösborral. Konzerv paradicsomot tettem bele - olyat, amiben apró darabokban vannak a parik -, majd még két másik konzervdoboznyi, klasszikus paradicsompürét, és így higítottam tovább. Felforraltam, majd takarékra véve még 45 percig rotyogtattam. Három evőkanálnyi cukrot is tettem bele, mert sokkal különlegesebb ízt ad neki, és oldja a paradicsompüré erőteljes ízét.

Eközben szupercsaj módjára elkészítettem a besamell mártást is, amiből kihagyhatatlan a szerecsendió - már a szüleim is így csinálták, és én sem fogom másképp. Só, bors, természetesen.

A sütőt 180 foknyira előmelegítettem, közben kikentem egy tálat vajjal, ami tűzálló, szép fehér és ovális. Ti csinálhatjátok kékben vagy barnában. Az aljára kevés húsos mártást öntöttem, majd szétkentem, s erre jött rá a fehérmártás. Ilyenkor persze összekeveredhet egy kicsit, de ez nem gond és különben is, egy helyre megy a végén.Szépen, sorbanMivel a szépérzékemet ez sosem bántotta, folytattam tovább, és előre csomagolt tésztalapokat fektettem a keveredett szószókra, olyat, amit nem kell előtte megfőzni - így elkerülhető az a veszély, hogy túlfő, eltörik vagy többet pepecselnénk vele, mint amennyit szeretnénk. Ha valaki persze ráér és saját maga készíti el a tésztát, csinálhatja úgy is, tudjuk, hogy annál nincs jobb. Az egy sor lefektetett tészta után megint a besamell, majd a paradicsomos ragu jön és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Úgy gazdálkodjunk, hogy a tetejére a besamell kerüljön és csak ezután szórjuk meg olyan sajttal, ami nagy egyetértésben mindenkinek tetszik a családban.

Miközben sül, igyuk meg a maradék vörösbort, de állítsunk be egy órát, ami 35-40 perc múlva csörögni fog biztos, ami biztos.

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés