free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Trükközés a serpenyővel

Borsa         Címkék: í-zi, lista, palacsinta, serpenyő, teszt 0 hozzászólás

A palacsintasütés sokak számára kivitelezhetetlen feladat. Már a tészta összeállításánál is megakadhatunk, de hogy legalább a palacsintasütővel ne legyen gond, teszteltünk néhány darabot.

Mi még nem találkoztunk olyan emberrel, aki ne szerette volna a palacsintát. Ha van is ilyen, mélységesen elítéljük, mert palacsintát enni jó. A sütéssel azonban már más helyzet, ugyanis olyan felnőttel már találkoztunk akinek ez konyhai művelet sajnos nem a sikerélményeinek tárházát gyarapítja. Mivel okos borsatárs szerint sok minden múlhat a serpenyőn, néhányat megvizsgáltunk és ki is próbáltunk.

Nézegess képeket!

Frusztrált kezdésHogy ne legyen olyan vidám az egész - még mindig csapatépítő - móka, egyik borsatársunk csak úgy mellesleg bedobta, hogy az ő nagymamája igazi virtuózként bánt a palacsintasütővel: gyors volt és hatékony, és persze egyszerre két lángon sütött. Mit sem törődve ezzel a kis frusztráló információval csak és kizárólag a küldetésre kezdtünk el koncentreálni.Rájöttünk, hogy a palacsinta készítés - mint ahogyan a lecsó készítésének is - igazán nagy művészei a férfiak, akik a bográcsgulyáshoz hasonlóan felsőbbrendűségük kifejezésére használják ezt a konyhai műveletet. Már ha megy nekik. Ha nem, akkor sincs semmi gond, tekintve, hogy tőlük a kutya sem várja el, hogy rendszeresen frissensült palacsintával kényeztessék a környezetüket. Nem így a nőktől, akiknél már egy rövid együttélésnél is elvárás lehet az időnkénti palacsintagyártás. Főleg, ha gyerekek is vannak….Ami feltétlenül szükségesSzögezzük le, hogy most nem crepe-ről, vagy pancake-ről beszélünk, hanem a jó magyar, mondhatni monarchisztikus, forró olajon, sercegve sütött palacsintáról. Ahány ház, annyi tészta, de persze a tojás, a tej és a liszt az alap. Van aki tesz bele cukrot, azonban olyan is van, aki esküszik rá, hogy az tilos mert leragad sütésnél. Van aki belekeveri a tésztába az olajat, van aki nem. Van akinél a fele tej, a fele szódavíz, van akinél nem. Maradjunk annyiban, hogy a jó tészta egyik titka a jól elhabart tojás és a minimum félórás pihentetés; a jó serpenyőé meg a megfelelő hőelosztás. A többi már csak rutin kérdése.

Ha valaki úgy dönt, hogy csak azért is megtanulja a palacsinta készítést, keverjen be egy adag tésztát bármely szakácskönyv alapján és fogjon neki. Ne sajnálja az időt, a kidobott, ehetetlen darabokat; kísérletezzen hőfokkal, sütési idővel, fordítási technikával. Menni fog, mert ha akkora ördöngösség lenne, már rég kihalt volna a palacsinta. A lényeg úgyis a serpenyő. Szakács módszerEgy valamirevaló szakács felségterületén a kiégetett serpenyőkhöz illetékteleneknek nyúlni nem szabad. Ők azt mondják, hogy szinte mindegy milyen anyagból készült a palacsintasütő, a fontos az, hogy a használatbavétel előtt ki kell égetni. Ez úgy történik, hogy ujjnyi vastag sóréteget, esetleg ugyanennyi olajat bő füstölésig hevítenek benne, majd kitörlik és soha többé nem mossák el. Viszont nem is használják másra, szigorúan csak palacsintasütésre. Működik. A gyengébbek kedvéért szólnék, hogy ez csak a tapadásgátló bevonat NÉLKÜLI edényeknél működik.

Ismeretlen eredetű

Piacos megoldásAz olcsó, vékony, ismeretlen tapadásgátló bevonattal ellátott piros serpenyő remekül működött tesztelés közben, pedig volt némi anyaghiány az alján. Ebben sikerült a klasszikus barnapöttyös, kicsit olajos, nagyis ízű palacsintát megsütni. Az első leragadt, de ez törvényszerű. Annak le kell ragadnia. Szép vékony, puha, nem kiszáradt lett. A bevonat meg reméljük nem rákkeltő.

Rántottához biztos jó

A kisfenekűTekintve, hogy ennek volt a legkisebb átmérője kevesebb tésztát kívánt, különben élvezhetetlenül vastag lett. Nem tapadt le, remekül fordult benne a palacsinta. Kifejezetten csinos, guszta darabok sikerültek, de pont mert kicsik, inkább valami nouvelle cuisine tálaláshoz valók, nem pedig vastag kakaószóráshoz és feltekeréshez. Az átmérőből és a perem magasságából gyanítható, hogy ez nem is palacsinta- inkább rántottasütő.

[PAGEBREAK]

Már emberes olajszag terjengett a levegőben, de még mindig nem adtuk fel a palacsintasütést; a következő körben a külföldiek néhány piacvezető darabját vetettük tesztelés alá.

Homogenizált pali

A fennhéjazó franciaAz aljára fölfestették, hogy ez egy palacsintasütő, de enélkül is rájöttünk volna. Pont megfelelő átmérő, alacsony perem, csakúgy perdült benne a palacsinta. Olajozni sem kellett, csúcsbevonata megakadályozza a legkisebb ragaszkodást is. Csodálatos, homogénre pirult felületek, rózsásan mosolygó makulátlan darabok. Pont ilyeneket láthatunk a szuperszakácskönyvek elképesztő fotóin. De a palacsinta nem ilyen - ha értitek mire gondolok.

Állítólag a közepére kell önteni a tésztát

Aki mindenre gondolMit mondhatnék. Pont, mint a fentiek. Csodálatos látványt nyújt a végtermék, bár kicsit frusztráló, hogy csak műanyag lapátkával lehet fordítani a tésztát, mert a kényes alapozás rögtön karcolódik. Olaj nélkül tényleg egészségesebb, de jellegtelen, globalizációs példányok kerülnek a tányérra.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés