free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ágens: Kúrós versek

Borsa         Címkék: ágens, bemutató, költészet, kötet, kúrós 0 hozzászólás

Nem kell a költészetnek mindig magasztosnak lennie, de a Kúros versek cím hallatán, nem voltunk biztosak, hogy a kötetet az irodalmi alkotások között keressük majd. Azért elmentünk a bemutatóra.

Ágens: Kúrós versek

Ajánló

Az ágens szó jelentése: cselekvő.

A tudomány világában az ágensek az életjelenségek utánozására kitalált műszaki-szellemi eredmények. (Forrás: Wikipédia) Ágenst kortárs operaénekesként és rendezőként ismerjük. Munkáját saját maga a klasszikus zenei művek kortárs megközelítéseként értelmezi.A Kúrós versek alkotásai közül néhánynak elkészült zenei változata is, melyet a szerző, Philipp György, Wagner Csapó József és Laborfalvy Soós Béla közreműködésével adott elő.

Nem szeretjük a kúrni szót, de nem mondjuk, hogy nincs helye az irodalomban, csak azt, hogy nem mindegy mikor és mire használjuk. A költészet számunkra érzésekről, belső mélységekről, gondolatokról szól, a kúrás pedig nem ez a kategória. Nem is értjük, hogy Ágens miért ezt a címet adta első verseskötetének, amelyben kapcsolatairól, szerelmeiről mesél és amelynek bemutatójára szívesen hívtak el bennünket. Kíváncsian vártuk hát, hogy a könyvbemutatón milyen magyarázatot ad majd erre.

Amikor a cím csak úgy kiszakad

Döntését azzal indokolta, hogy egész egyszerűen nem talált mást, ez pedig kiszakadt belőle. Kénytelenek voltunk elfogadni, hogy a kötetcím megszületésének ilyen egyszerű a magyarázata és elhinni, hogy nem szerelmeit szerette volna egyszerű nemi aktussá degradálni vele. A kötetről Babarczy Eszter kultúrtörténész és publicista beszélt. Szerinte Ágens új műfajt teremtett könyvével: "Ebben a műben egy regény van. A versek külön-külön is jók, de a kötet tagjai együtt válnak érvényessé" - mondta, de mi kételkedni kezdtünk." Ilyen sűrűségű tragédiát még műben nem látott"- tette hozzá a kultúrtörténész; mi viszont igen, bár meglehet, hogy nem azonos irodalmon nevelkedtünk.

A hallottakra Ágens is reflektált, brutális érzelmekről, fájdalomról beszélve. Elmondta, hogy a kötet számára egy olyan feladat volt, amit meg kellett oldania. Megtette, megoldotta, sok fájdalommal járt, de túl van rajta. Mi azonban furcsálltuk, hogy egy költőnő az éppen befejezett művéről mint megoldott feladatról beszél és hozzáteszi, hogy most már más érdekli. Letudta, megvan és már nem is tudná újra egyben elolvasni. Szavai hallatán önkéntelenül is az az érzésünk támadt, hogy mi sem fogjuk könyvét rongyosra olvasni.

Hiteltelen komédia

A félreértések elkerülése végett; nem azt mondjuk, hogy Ágens versei olvashatatlanok, hiszen mi magunk is találtunk benne olyan sorokat, melyeken elgondolkodtunk, vagy ami tetszik, bár olyat már kevésbé, amit szívesen idéznénk is. A kötet viszonylag könnyen emészthető, szinte olvastatja magát, viszont olyan nézőpontváltásokkal variál, ami már-már zavaróan hat, már ha valóban egy ember megélt emlékeiként kell olvasnunk a verseket.

"Ne közelíts, / lépteid zaját halljam csak. / Messziről lélegzetedet. / Tudjam, közelítesz. / Imádsz, / félsz tőlem, / bennem rejtezel el." (Tabu, V.) "Mostantól nem nevezünk meg semmit / senkit nem hívunk a nevén / egymás felé fordulva figyeljük / miként mozdul a másik / mit tesz / hogyan fordul / és tekinti semminek a múló időt." (Cím nélkül)Mintha nem lett volna kitalálva, hogy egy életrajzi ihletésű szerelmes kötet versei, vagy vad gondolatok és képzettársítások halmaza lássanak-e napvilágot. Ha beleolvasunk a versekbe, valódi érzéseket találunk, de mégsem érezzük hitelesnek azokat. Nem a művek nem tetszenek, hanem a körítés, amivel le szeretnék őket nyomni a torkunkon. Mély érzéseket rikán körítenek ugyanis szenzáció hajhász címmel és még ritkábban mutatnak be ilyen színpadias - három vers eléneklése, a művésznő pironkodása versei felolvasiása közben - körítéssel. A fekete lapokra fehér betűket nyomtak, ez tetszik, de egy verses kötetnél ennél többet várunk. A bemutatóról távozva arra gondoltunk, hogy mi is írunk egy hasonlót, majd csak lesz valaki, aki azt is kiadja.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés