free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Borsa 5 filmje

Borsa         Címkék: borsa, film, kedvenc, lista, öt 0 hozzászólás

Öt film. Nem a legjobbak, de a Borsa munkatársak számára most a legkedvesebbek. Korunkból adódóan a változtatás jogát még vagy hatvan évig fenntartjuk. Öt jó film listája, abc rendben.

Aki végignézi az alábbi listát jogosan gondolhatja, hogy a Borsa szerkesztőségének tagjai évente egy filmet látnak, azt is bekötött szemmel választják ki egy csökkent értelműeknek készült moziműsorból. Pedig nem - és ezt most ne vegyetéket magyarázkodásnak,- de főszerkesztőnk egy harántimpulzus hatására arra utasított bennünket, hogy az első eszünkbe jutó filmről készítsünk listát. Harminc percünk volt rá és a helyesírást is osztályozta.

A család bizonyos kincse...

A család kicsi kincseEz egy nagyon amerikai film és mégsem. A cselekmény és a szereplők tipikus amerikai karakterek, de a film hangulata és képei szokatlanok egy amerikai filmben. Az első képkockák még egy erőltetett Leslie Nielsen filmre emlékeztettek, de hamar elfelejtettem ez a hasonlóságot, majd hol a nevetéstől, hol a szomorúságtól potyogtak a könnyeim. A történet tulajdonképpen semmi. Egy dilinyós család mikrobuszba pattan, hogy nem túl szép és duci kislányuk részt vehessen egy gyermekszépségversenyen. Az apa ismerte a siker kilenc lépését, de a közelébe sem jutott, a nagypapa drogfüggő és szexmániás, a nagybácsi depressziós, az idősebb testvér pedig némasági fogadalmat tett és a legborzasztóbb, hogy a kislány, Bogyó, szépségversenyre készül. Képtelen voltam eldönteni, hogy vágynék-e egy ilyen családra. Persze kifordított világ ez, amely éppen a való világon gúnyolódik és amelyen a néző szívből röhöghet úgy, hogy közben a szíve összefacsarodik. (Kucsera Éva Little miss Sunshine, Intercom, 2007.)

Józsi, a legényanya

A legényanyaGondolkodjunk! Milyen szempontok szerint is tudnám kiválasztani kedvenc filmjeim közül a legkedvencebbet? A film, amelyiknek feltétlen bizalmat szavazok és bármikor képes vagyok bármelyik jelenetétől végignézni? Helyből legalább egy tucatot fel tudnék sorolni, a tökéletes választás számomra mégis a Béláktól hemzsegő Rátót életét bemutató: A legényanya. Nem tehetek róla, de ha eszembe jut az a pillanat, amikor a plébános elcsukló hangon közli, hogy mik is voltak ők valójában eladdig, "egy nagy büdös semmi", akkor érzem csak, hogy az alacsonyan röpülő Szűz Máriának álcázott Eszenyi Enikő nagyjelenetének konkurenciája van. És hát mindkettő ugyanabban a filmben ...(Vágó Réka Hunnia, 1989.)

Anne Heche, De Niro és Dustin Hoffmann

Amikor a farok csóválja Belátom, hogy van valami perverz élvezet abban, ha az ember vonzódik a valóság megkérdőjelezéséről szóló filmekhez. Szeretem a Mátrixot példának felhozni, mert ez a téma emblematikus darabja, de sorolhatom a kevésbé ismerteket is, mint az eXistenZ, a Dark City, a 13. emelet, és a Nyisd ki a szemed, csak hogy belőjem a kontextust.A Barry Levinson rendezte: Amikor a farok csóválja, egy évvel a Mátrix előtt készült De Niro és Hoffman főszereplésével, hogy nyomatékot is adjunk a dolognak. Amerikában vagyunk, az elnököt pár héttel a lehetséges újraválasztása előtt rajtakapják egy cserkészlánnyal. Összeszalad a Fehér Ház szupertitkos problémamegoldó csapata és a fedélzetre hívják a mégszupertitkosabb elkenőembert, De Nirot, hogy dolgozza ki a menekülő utat a csávából. Kell egy hír, ami nagyobb, mint az elnök szexbotránya. "Háborút indítunk Albánia ellen", mondá De Niro. "Miért pont Albánia? Mert senki sem tudja, hol van". A hivatalos elnöki nyilatkozat már így szól: "nincsenek, hangsúlyozom, nincsenek B-3-as rakéták Albániában." A média, mint Pavlov kutyája, máris a rakétákon nyáladzik és lincshangulatot szít Albánia ellen. Még több kell. De Niro felkéri Hoffmant, a hollywoodi producert, hogy a hitelesség érdekében teremtsen egy képi világot az "albán helyzethez". Hoffman híradásokat gyárt és előhúz az ingujjából egy megrendítő képsorokkal tarkított történetet egy, Albániában fogságba esett, amerikai katonáról, akinek a "kiszabadítására" mentőcsapatot "küldenek". Az amerikai nép teljes transzban, a manőver sikerült.Mondva csináljuk a valóságot. Ez persze nem az én spanyolviaszom, több évtizedre visszanyúló hatalmas elméleti irodalma van, hiperrealitásnak hívják. Nincs is ellene védelem, miért is lenne, hiszen benne vagyunk nyakig, ápol és eltakar. Csetelünk, valóságshow-t nézünk, Sims-et játszunk, retusált sztárokat majmolunk, ja és pénzt gyűjtünk a rabszolgalánynak. Elég régóta. A valóság szó így máris idézőjelbe kívánkozik.(Nagy SzilviaWag the dog, Flamex, 1998.)

[PAGEBREAK]

HasutasokVicces. Sőt, szellemes. Akár többször is megnézném Szőke András új filmjét. Az egész alkotást áthatja a humor egy tipikus, de örökké népszerű változata, vagyis a szánalmasság és leleményesség fura ötvözete, némi öniróniával bemutatva. A történet egyszerre abszurd és valóságos, olyan, mint amilyennek saját hétköznapi ügyeinket érezzük, ezért hisszük el nekik is, hogy igaz.

Jelenet a filmből

Akit nem riaszt el az idétlen cím, - velem majdnem ez történt - az kellemes, de nem feltétlenül felejthetetlen másfél órára számíthat. Ez a film nem az Oscar-ra hajt, hanem arra, hogy szórakoztasson. Így legalább tutira célt ér. Bátran elmehetsz rá akár a családdal is, az ötven éves apád éppúgy fogja kedvelni, mint te. A szereplők azt nyújtják, amit vársz tőlük, zseniálisak. Végre egy film, amiben nem tűnik fel sem Gesztesi, sem korunk Jávor Pálja: Csányi Sándor. Van viszont néhány lúzerünk, alkoholistánk, kikapós Erzsikénk, fővárosi nőstényördögünk hamvas leánykájával és néhány "valódi" magyar asszonyság. Szerethető figurák és meg is szeretjük őket.Ha nincs ez a film, legyen bármilyen gazdag a fantáziám, akkor sem tudtam volna elképzelni Farkasházi Tivadart bugyuta MÁV-főnökként. Most már el tudom. A Hasutasok magával ragad és tartósítja a jókedvedet néhány órára. Nekem bejött.(Pelikán ViktóriaHungarotop, 2007.)

Gazsibácsilótetűűű!

Le a cipővel!Csak azért is gyerekfilmet ajánlok. Néha az az érzésem, hogy az elmúlt két évben több kiskorúaknak ajánlott mozit láttam, mint korhatárost. Képben vagyok Nanny McPhee-től Verdákig és mindig úgy hiányoznak a régi - saját kiskorombéli - gyerekfilmek. Nem mondom, hogy minden tré, ami most van, és azt sem, hogy akkor minden tök jó volt. De, hogy: "Gazsi bácsi lótetű", az azért mindenkinek megvan. Ha meg nincs, akkor sokkal fiatalabb, mint én. Na ugye, hogy megéri gyerekfilmet ajánlani?Csukás István 1975-ben megjelent regényéből, a Nyár a szigeten-ből, forgatott szinte azonnal tv-filmet Szabó Attila. Ismeretlen gyerekszereplők, ismert felnőtt színészek, nyár, Duna, szabadság. Pont egy olyan téma, ami miatt minden nyáron vetíteni lehetett a Magyar Televízióban. Jól csinálták, több részre osztották, lehetett várni hétről hétre az epizódokat. Én mondjuk konkrétan szerelmes voltam a Palánk Gézába, ezért aztán még sokkal jobban vártam, mint a többiek. Épp egy éve, hogy kihozták DVD-n, és azonnal megvettem. Boldogan vittem haza, családilag letelepedtünk a monitor elé, kicsit izzadni kezdett a tenyerem; az igazság az, kíváncsi voltam, hogy bejön e még Palánk?Hát a Géza már nem, de a film nagyon. Kicsit furcsa a sok fecske fürdőnadrág, meg a farmotoros távolsági busz, és bizony a gyerekeknek is el kell magyarázni ezt azt. Például, hogy nem azért nem beszélnek mobilon a szereplők, mert nincs térerő, hanem mert nem volt még mobiltelefon.Nézem és vágyakozom. Nem arra, hogy gyerek legyek, sokkal inkább a felhőtlenül, korlátok nélkül eltöltött vakációra, az önerőből sikerül örömére, a mezítláb szabadságára. És arra, hogy minden Gazsi bácsiról kiderüljön a végén, hogy nem is lótetű.MTV, 1976.(Bene Zsófia DVD: Automata Multimédia, 2006.)

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés