free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mi és a papírnők

Nagy Szilvia         Címkék: elmélkedés, mi, reklám, szépség, übernő 0 hozzászólás

Annak ellenére, hogy keresztüllátunk a reklámokon; támogatjuk az alternatív szépségmodellek térnyerését valahogy mégis etalonnak tartjuk az übernőt. Elmélkedés önmagunkról.

papírnő

Ajánló

Az emberi fajra jellemző, hogy összességében kevesebb lánygyermek születik, mint fiú (100 lányra 105 fiú esik). Egy 2006. január 1-jei statisztika szerint Magyarország népessége: 10 077 000 fő, ebből férfi: 4 783 000 fő; nő: 5 294 000 fő. A különbség szembeötlő: ~500 000 fő. (Forrás: KSH).

Ez a cikk arról szól, hogy mennyit áldozunk szépségápolásra, de nem számokkal illusztrálva. Már sokan kiszámolták előttünk, hogy a nő, mint olyan, mennyi pénzt kell, hogy havonta szánjon a külsejére, hogy a társadalom elismerje nőségét. Ez a cikk ott kezdődik, ahol a többi véget ér.

Penelope a győztes

Tudatos vásárlók?Hétköznapi szinten a szépség utáni hajszánk egyik áldozata a pénztárcánk. Amióta sejtjük, hogy egy adott termék reklámfilmjének hossza nem áll egyenes arányban az illető termék minőségével, nem igazán van fogódzó arra nézve, hogy melyik a legjobb orrhegypúder a pénzemért. Hogyan válasszak Andie, Salma és Penelope között? Salma és Penelope is volt Oscar-jelölt, Andie viszont nem, ezért ő kiesik, különben is lejárt lemez. Salmát már jó rég jelölték, és akkor is hogy össze volt nőve a szemöldöke. Nem hiteles. Penelope a győztes.Nem végeztem még, hiszen nem vettem meg a nappali krémet, az éjszakai krémet, a hidratáló krémet, a glicerines krémet, a méhlepényes krémet, a ránctalanító krémet, a bőrkisimító krémet, a jojobás, ilang-ilangos, aloe verás és norvég formulásat, de már zavarban vagyok, mint Gombóc Artúr. A parfüm, arclemosó, bőrradír, alapozó, púder, rúzs, szemceruza, szájceruza, szájfény, szempillaspirál, korrektor, tus, szemhéjfesték, dezodor, tusfürdő, sampon, balzsam, hajhab, hajzselé, wax, hajfesték, alapozó lakk, reszelő, körömerősítő, körömápoló, körömkondicionáló, gyorsanszáradó lakk, lassanszáradó lakk, a borotvakrém, az epilátor, a gyanta van még hátra, az intim szappan, a tampon, az intim betét, a tisztasági betét, és már jöhet is a narancsbőr elleni támadás. Még jó, hogy az evésre nem kell sok időt szánni.Van ez a South Beach diéta, ha jó Halle Berry-nek, Kylie-nak és Hillary-nak, nekem sem derogál. A nagy kavarodásban el ne felejtsek bejelentkezni a fodrászhoz, a kozmetikushoz, a manikűröshöz, a pedikűröshöz, a szoliba és az infraszaunába. És akkor még nem beszéltem a mindenféle létfontosságú szerveket hazavágó fogyitablettázásról, vagy olyan diétakiegészítő sportokról, mint az űrbicikliben-tekerés-és-izzadás, ami pedig állítólag tényleg marha jó dolog. Egy ilyen mutatvány vákumcangli nélkül is több mint havi 50-et kóstál, és kis szociális érzékkel megállapítható, hogy ezt a magyar átlagnő nem tudja hónapról hónapra abszolválni. Mi légyen akkor ővele? Forduljon hát fel?

Nézzük a kezeket...

ÜbernőSemmiképp sem, viszont lássuk be végre, hogy az übernő nem létezik. Photoshopban könnyű szépnek lenni, és könnyű úgy is, ha a Jurassic Park sminkmestere vesz kezelésbe. Úgy akarunk kinézni, mint ők, az übernők, nagyon magasan, vékonyan, nagymellűen, keskeny csípővel, nagy szemekkel, dús ajkakkal, fitos orral. Nagyjából úgy, mint Angelina Jolie, de lefogadom, hogy nála is bűzlik valami; ja igen, állítólag csúnyák a kezei.Miközben a női test ideális mérete folyamatosan csökken, a valóságban a nők testmérete nő. A vicc az egészben az, hogy a méretek és arányok, amiket megcéloztunk, valójában sohasem léteztek, hanem digitálisan lettek létrehozva. Hogy máshogy tudhatnám, hogy a szempillám 86%-kal dúsabbnak hat-e? És ha igen, attól boldogabb leszek?

Nem vagyunk hülyék, de etalon az übernőA nők válasza nagyrészt igen. Nagyon érdekes dinamikája van ennek a játszmának, hiszen egyrészt nem vagyunk hülyék, keresztüllátunk a hirdetéseken. Elítéljük a szépség túlzott előtérbe helyezését, irreálisnak tartjuk a reklámok által kialakított szépségideált, támogatjuk az alternatív szépségmodellek térnyerését, és valljuk, hogy a belső kisugárzás is széppé tehet valakit.Másrészt viszont etalonnak tartjuk az übernőt. Szorongást kelt bennünk, mégis, vagy épp ezért, hozzá hasonlatosak akarunk lenni. Ha például a súlyunkról van szó, könyörtelenek vagyunk magunkkal szemben. Megtanultuk, hogy ha sikeresek és szépek akarunk lenni, akkor vékonynak kell lennünk. Az ideális női testtel szemben támasztott követelmények sora végtelen, és a szocializációnk része, hogy mások gyönyörködtetésére tipegjünk fel s alá.

[PAGEBREAK]

Táplálkozási paraTeljesen mindegy, hogy vékonyak vagyunk-e vagy teltebbek, nem fogadjuk el a saját testünket, rendszeresen nagyobbnak látjuk magunkat a valóságosnál. Nem vagyunk kibékülve az alakunkkal, az arcunkkal sem, és ha lehetne, megváltoztatnánk valamit magunkon. Diétázunk, táplálkozási zavarok közepette plasztikai műtétről fantáziálunk, és közben időnként rettenetesen rosszul érezzük magunkat a bőrünkben. Ha ez az érzés beüt, gyakran programot mondunk le, kihagyjuk a strandot, a ruhavásárlást, a sportot, a bulit, a randit, de még a vélemény-nyilvánítást is kerüljük, mint a pestist.Mindezt azért, mert az elveszett karcsúsággal valahogy odalesz az önbecsülés is. Mintha direkt idegi összeköttetés lenne a saját megjelenésünkkel kapcsolatos elégedettségünk és az önbecsülésünk között. Nincs megállás egészen a 36-os méretig. Egyre több kilencéves diétázik, és hódít az anorexia az idősek otthonában.

Öregedési paraHa ez nem lenne elég, akkor társul még hozzá az öregedés-para. Hát mégis felháborító, hogy nem vagyunk képesek kordában tartani azokat a ráncokat. Ha Jane Fonda kétségbe van esve, akkor mi lesz velünk, pláne szív alakú medence nélkül?Nekünk magyaroknak megvannak a különbejáratú kis zászlóvivőink, a nyuszilányok. Ők a jövő letéteményesei, mert nagy a mellük, aranybarna a bőrük és karcsú a derekuk. A metróban velem szemben álló 11 év körüli lányka úgy öltözik, mint egy prosti, és úgy is sminkel. A tízéves rokongyereklány nem hajlandó enni, mert 25 kilósan kövérnek érzi magát. Annuska bejelenti, hogy havi másfél millát költ a testére, bár gyanítom, Paris Hiltonhoz képest szánalmas lúzer. Tele a tévé boldogan gügyögő senkikkel.Bertrand Russell (angol matematikus, filozófus, szociológus, 1950-ben irodalmi Nobel díjat kapott - a szerk.) annyira tudta, hogy "az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel".

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés