free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sokkoló kerámiák

Borsa         Címkék: figyelemfelkeltő, kerámiák, klímaváltozás, sokkoló, tárgy 0 hozzászólás

Egy kanadai képzőművész szerint már nem érvényes a romantikus művészet: sokkolni kell az alkotásokkal, hogy a Föld lakói végre észbe kapjanak, és érdekelni kezdje őket a globális klímaváltozás.

Miközben a Time magazinban nemrég tízoldalas melléklet jelent meg arról, hogyan tehetnénk valamit, hogy késleltessük a globális felmelegedés környezetromboló hatásait, az emberek többsége még mindig csukott szemmel jár és azzal nyugtatja magát, hogy a környezetváltozás csak a távoli jövőben következik be. A művészek sokszor kénytelenek sokkoló eszközöket is bevetni azért, hogy az emberek figyelmét a globális katasztrófára irányítsák.

Cynthia Hathaway Souvenir Revisit sorozatával - kissé átértelmezve a szuvenír fogalmát - megpróbál a művészet eszközeivel hatni, bemutatva a lehetséges következményeket.Cynthia sokkoló kerámiái az egész világot érintő környezeti problémákra igyekeznek felhívni a figyelmet. A kanadai kultúrából építkező porcelánszobrocskák, a mercédesz agancsú szarvas, a süllyedő inuit indián és jegesmedve, első látásra tökéletesen illenek nagymami vitrinjébe a táncoló balerina és a csaholó kiskutya mellé. Mondanivalójukban azonban messze felülmúlják a hétköznapi kerámia csecsebecséket.

"Környezetünk drasztikusan megváltozik, és ezt a problémát nem söpörhetjük többé a szőnyeg alá - nyilatkozta a művésznő az egyik vele készült interjúban - A romantikus szimbólumok helyett olyasmire van szükségünk, ami reflektál a valóságra. Szerinte a romantikus művészet kora lejárt. Olyan alkotásokra van szükség, melyekre ahányszor ránézünk, felhívják a figyelmünket a bolygónkon végbemenő változásokra."

A kerámiák az utolsó pillanatot ábrázolják, azt, ahogy a jégtáblák végleg eltűnnek, és velük együtt a sarki élet is. A jegesmedve lassan elmerül az óceánban, a kedves eszkimó, aki túlságosan is aranyosan mosolyog, lassan végleg feledésbe merül. A nyugtalanító olvadó szobrocskák igazán hatásosan sokkolnak. Kár, hogy Magyarországon korántsem veszik ilyen komolyan a fenyegető problémát. Bár természetesen hozzánk is eljutnak a globális klímaváltozás veszélyeiről szóló hírek, a társadalmi párbeszéd még mindig nem alakult ki a kérdésben. A művészet eszközével talán meggyorsítható a folyamat. Te mit tettél ma azért, hogy kevésbé szennyezd közvetlen környezeted?

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés