free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Füstmentes füstölgés

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Ha te leszoktál a cigarettáról, ám a veled egy lakásban élő, tartós kapcsolatod még nem, de a házisárkányosodás jelei már mutatkoznak rajtad, ez a cikk neked íródott. Szakembert kérdeztünk erről.

A dohányzást, vagy dohányfüst létezését már-már természetesnek vesszük. Gyerekkorunkban biztosan volt a közvetlen környezetünkben egy vagy több olyan felnőtt, aki passzív dohányossá tett bennünket; a gimiben is minden barát cigizett, és mi persze nem akartunk kimaradni semmiből; felnőtt létünkben is szívjuk vagy ezt, vagy azt. Az utóbbi időben észrevettük - mi ezt díjazzuk, és fennen hirdetjük -, hogy egyre több barátnőnk dönt úgy, hogy eldobja a cigit. Az most teljesen lényegtelen, hogy a közeli gyerekvállalás vagy az egészségesebb életmód kialakítása húzódik meg a döntés hátterében, de van motiváció. Igen ám, de bármennyire is örülünk, nem tudjuk nem észrevenni, hogy ez a döntés számos konfliktushoz vezet egy párkapcsolatban.

Néhány éve még mi is füstöltünk

Idegtépő építkezés

Eszünkbe jut egy régi történet, amelynek eddig nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, de lehet, hogy éppen ez vezet minket közelebb a nemdohányzó és dohányzó pár között feszülő ellentétek megoldásához. Kati sosem dohányzott, és amikor beleszeretett jelenlegi férjébe, zavarta, hogy párja állandóan cigarettázik. Megismerkedésük első évfordulójára a férfi leszokott, ez volt az ajándéka. Igen, van ilyen, jó fej srác, Kati biztosan megérdemli. Egy-két évvel ezelőtt viszont építkezésbe fogtak, ahol segítségük egy láncdohányos melós volt. A férj öt évig nem dohányzott, megállta, de ebben a helyzetben már nem bírta tovább, rágyújtott. Senki nem tud haragudni rá, hiszen ő mindent megpróbált. Kati sem tud, az viszont alap, hogy a házon belül nem dohányzik a srác, hanem az udvarra megy ki rágyújtani. Ha viszont így is el lehet intézni két ember között a dolgot, akkor miért vezet mégis számos helyen komoly konfliktusokhoz az ellentét. Úgy tűnik, hogy ezúttal a leszokás a kulcsszó, vagyis nem a dohányosban, hanem a leszokóban van a "hiba". Tapasztalataink azt mutatják és véleményünkben Urbán Róbert, pszichológus is megerősít minket, hogy ritkán társulnak hosszú távra nemdohányzók dohányzókkal. Ha mégis megteszik, akkor pontosan tudják, hogy mire számíthatnak. Nem mérgelődnek azon, hogy a másik rágyújt, maximum megkérik, hogy az erkélyen és ne a szobában cigizzen.

Pszichológus segítségét nem szokás igénybe venni, pedig sok jó ötletet és támpontot adhat a leszokáshoz: segít, hogy megfelelő kommunikációs technikákat alakítsunk ki, hogy könnyebben elviselhejük az érzelmi hullámzásokat és, hogy párunk segítségével létrehozzunk egy úgynevezett "támogató környezetet", amely csökkenti a visszaszokás esélyeit.
Már a szaga is idegesítő...

Tanult rossz szokás

A konfliktusok a leszokással együtt jönnek elő. A leszokás időszakában simán ránk jön az öt perc, ha barátunk rágyújt mellettünk, de ahelyett, hogy arrébb mennénk két métert, inkább csak morgunk, egyre kevésbé tudunk uralkodni magunkon és szépen lassan házisárkánnyá változunk. Ez azért van, mert le kell vetkőznünk a dohányzás során magunkra öltött szokásokat. "A dohányzás tanult viselkedésforma - tudjuk meg a pszichológustól - ezért bármilyen mozzanatra, ami hozzá köthető, az agy üzenetet küld a szervezetnek, hogy a betanult formákat előhívja." Magyarán, ha meglátjuk, hogy valaki rágyújt, nem feltétlenül tudatosan, de sóvárgunk a cigi után, és mivel nem kaphatjuk meg, mi sem természetesebb, mint hogy felhúzzuk magunkat.

Az addig érthető, hogy idegesek leszünk, de az már más kérdés, hogy miért csattan szinte mindig a pasinkon/csajunkon az ostor és nem a többieken. Egyrészt, azért, mert ő van velünk a legtöbbet. Vele osztjuk meg a lakásunkat, a kocsinkat, őhozzá bújunk, így sokkal hamarabb szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a dohányszag és a füst büdös, és így párunk is az. Egyébként is az volt, csak amíg mi is dohányoztunk, nem tűnt fel nekünk. Amint letesszük a cigit, már két nappal később visszanyerjük a nemdohányzók íz- és szagérzékelését. Tehát azért is idegesít minket ha rágyújt, mert sokkal intenzívebben érezzük a szagokat.

[PAGEBREAK]

Támogató környezetA szagok mögött viszont más okok is meghúzódhatnak. Ági és férje is hosszú éveken keresztül dohányoztak. Hirtelen elhatározásból, Ági letette a cigit, férje viszont nem akarta követni elhatározásában. Persze el tudjuk fogadni, hogy nehéz együtt élni egy dohányossal, ha mi nem szeretjük a cigi füstöt, de azt a balhét, amit Ági rendezett le néha, azt nem volt öröm férjének átélni. Ági állandóan piszkálta férjét, sőt, gyakorlatilag folyamatosan beszólt neki mindenért. Hogy miért volt ez így, arra ismét a pszichológiai háttérben kereshetjük a választ.A leszokás utáni időszakban ingerültek és érzékenyek vagyunk, és úgy érezzük, hogy nagyon komoly megpróbáltatásokat kell kiállnunk. A pszichológus szerint barátunk dohányzása nem csupán azért zavar minket, mert érzékenyebbek vagyunk a szagokra és a cigit is nagyon kívánjuk, hanem azért is, mert ellenünk irányuló támadásnak vesszük, ha a másik rágyújt. Vagyis úgy gondoljuk, hogy ha nem akar leszokni, és tovább füstöl mellettünk, azzal a mi erőfeszítéseinket veszi semmibe, és nem támogat minket. Az pedig csak hab a tortán, hogy támogató jelenlétét házibulikon sem érezhetjük, ugyanis ő egy másik, az erkélyen, teraszon tartózkodó, bagósok táborát erősíti.

A kényes időszakraKemény dolog átvészelni azt az időszakot, amíg biztos nemdohányzóvá válunk, de nyugtasson meg mindenkit a gondolat, hogy utána már valamivel egyszerűbb lesz. A cigifüst talán továbbra is zavarni fog, de nem fogjuk minden egyes alkalommal felkapni a vizet, amikor tartós kapcsolatunk rágyújt, és talán hajlunk majd a kompromisszumokra is.Amit mindkét félnek meg kell hozni, mert az nem járja, hogy a nemdohányos elfogadja a dohányos igényeit; utóbbinak is tennie kell valamit. Mondjuk lehet egy "én nem szólok be, te viszont nem dohányzol az autóban" megállapodásnál maradni. Amúgy is hihetetlen fárasztó folyamatosan a másikat nyúzni azért, mert dohányzik, úgyhogy ha békén hagyjuk az egyébként a leszokásra hajlandóságot mutató társukat, idővel talán neki is sikerülni fog.

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés