free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alternatív Fashion Week

Borsa         Címkék: alternatív, budapest, divat, fashionweek, kiemelkedő 0 hozzászólás

A Fashion Week mindenhol kiemelkedő jelentőséggel bír, és mivel nálunk kétféle is van - magyar sajátosság -, mi a nem kevésbé ismert, Budapest Fashion Weeken jártunk.

A nemzetközi divatélet neves, és kiemelkedő jelentőséggel bíró rendezvénye a Fashion Week. Mindenhol, illetve a világ 20 nagyvárosában, köztük az élen Párizzsal, Milánóval, New Yorkkal, Tokióval. Jó magyar szokás szerint nálunk ez nem ennyire egyértelmű, két tervező is magáénak mondja a szervezés jogát, ezért nekünk két fesönvíkünk is van. Az egyik a fiatalokat megcélzó, kenguruféle Budapest Fashion Week, a másik pedig Légrádi Petra által megrendezett Fashion Week Hungary.

Nézegess képeket!

Mi magyarok, szeretjük a divatot

Mi a Kenguru nevével fémjelzett Budapest Fashion Weeken jártunk (aki - állítása szerint - elsőként találta ki, hogy Magyarországnak is szüksége van erre a megmozdulásra) a patinás Ybl Konferencia Központban. Három nap alatt - április 18-20-ig - 18 divattervező munkáit tekinthette meg az, akit érdekelt a magyar divatélet fiatal tehetségeinek előre menetele, legyen laikus vagy akár szakmabeli. Sajnos utóbbiak táborából nem sokan képviseltették magukat - már ami a nyitónapot illeti. Érthetetlen, hogy miért maradnak távol az ilyen rendezvényről a vezető divatmagazinok divatszerkesztői, stílus szakemberei. Nem izgatják őket a friss - Iparművészetit - végzett tehetséges fiatalok ötletei, munkái?

Panaszkodunk, hogy mindent elözönlenek az olcsó, silány minőségű ázsiai, kínai cuccok, és a nagy tömegeket megcélzó, márkák sablonos, tucat ruhái? Ugyan, miért? A divatot "diktáló" véleményalkotóknak ez pont elég. Esetleg elképzelhető, hogy inkább elkötelezettek a másik szervező, elismert, drága, sztárokat öltöztető csoport felé? Elképzelhető. Tényleg elképzelhető ez egy olyan szakmában, amelyben a jónak, a különlegesnek, a frissnek és a mindig megújulónak kellene dominálnia?

Székek. Üres székek.

Kit érdekel

Ha a más munkája iránti érdeklődés nem is - hiszen csupán egyazon korszakban, ugyanabban a műfajban az önmegvalósítással foglalkoznak -, legalább a szakma iránti alázat, és a zsigerből eredő kíváncsiságnak kellene őket hajtani, hogy legalább lássák, melyek azok a ruhák, amelyek nem férnek a magazinok divatmellékleteibe. A divat sokszínű, és azt sokszínűen kell bemutatni, ahol a játékosságnak, könnyedségnek, humornak is helye van. Azok is öltözködnek, akik nem feltétlenül kosztümben, vagy farmerban szeretnék leélni az életüket, és az ízlést úgy formáljuk, hogy alternatívákat adunk. Pontosabban, azt is megmutatjuk, ami nem éppen a szokványos értelembe vett "trendy" kategóriába tartozik. Ez a Fashion Week ezt az űrt szeretné kitölteni, hiszen a fiataloktól mindig lehet valami újat, frisset, más típusú impulzust kapni... A törekvés, az ötlet, jó. A megvalósítás ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis nem mondhatnánk, hogy a legprofibb technikai megoldásokkal találkoztunk, de nyilván az anyagi támogatásból ennyire futotta.

Pepita cipőben

Kifogások...Azt mondják, nálunk gyerekcipőben jár még a divatkultúra. Talán meg kellene nézni, mit tudnak felmutatni azok a fiatalok, akik próbálkoznak. Az is kérdés, hogy mire jutnak, hiszen sikerélményben, na abban nem sok részük van. A zenész, az író, az újságíró, de egyébként bárkiről is beszélünk sok mindenen túl, a sikerből meríti az ihletet. Fiatal divattervezőink milyen elismerést kapnak, ha nem is tudunk róluk? Miből élnek? Mibe fektetnek be? Kinek adják el ruháikat? A Borsa azon a véleményen van, hogy a befektetett munkát, a tehetséget igenis meg kell mutatni, így a jövőben ígérjük, az újság adta lehetőségekkel felkutatjuk és bemutatjuk őket és munkáikat egyaránt.

Az első nap

Hat fiatal tervező vonultatta fel kreációit, és elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy igazán érdekes, ötletes dolgokat láttunk. Azt nem mondjuk, hogy kivétel nélkül minden egyes, kifutón felvonultatott összeállítás tetszett nekünk, de ez pont nem baj. Legjobban Mantra színes, természetes anyagai, praktikus táskái és derűs hangulatú ruhái álltak hozzánk közel. Izgalmasnak tartottuk Ticci kreációit is, főleg, hogy a tervezőnőt az 50-es évek rockabilly hangulata inspirálta, ami manapság megint csak divat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés