free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hajó - ha jó

Borsa         Címkék: fesztivál, film, katasztrófa, titanic, vörösmarty 0 hozzászólás

A Titanicos katasztrófa az idén – a Vörösmarty mozit elárasztó tetemes vízmennyiség ellenére is - elmaradt: az idei katasztrófát a jó filmek előfordulásának tömeges hiánya okozta.

titanic

Ajánló

Magyarország legelső, és Budapest egyetlen nemzetközi filmfesztiválja - immár tizennegyedik alkalommal - április12-től 22-ig tartott. Az idei Titanic 27 ország 64 filmjét hozta a közönség elé. Külön érdekesség, hogy a Titanicon volt Török Ferenc Overnight című filmjének világpremierje.

Sok rendező személyesen is tiszteletét tette a rendezvény ideje alatt, s igazi meglepetésként A faun labirintusa rendezője, Guillermo del Toro is hazánkba érkezett, hogy részt vegyen barátja, Daniel Gruener filmje, a Vasárnapi hulla bemutatóján.

Alacsonyan csapkodtak a hullámok az idei Titanic Filmfesztiválon. Vízből persze nem volt hiány, hisz a fesztivál egyik helyszínét a Vörösmarty mozit egy csőtörés miatt elöntötte a víz, olyannyira, hogy az első két széksornál bokáig ért. A filmszínház lelkes csapata azonban néhány óra alatt megoldotta az akár szimbolikusnak is tekinthető gondot, s később már csak néhány nedves széksor árulkodott a csapásról.

Nem állítom, hogy a fesztiválon résztvevő összes alkotást láttam. Aki ezt mondja, az vagy egy szervező, vagy hazudik. Vagy olyan természetfölötti képességekkel rendelkezik, mint az az egyetemi filmszakra felvételiző delikvens, aki a felvételin arra a kérdésre, miszerint miért szeretne idejárni, azt tudta felelni az elképedt bizottságnak: "Nagyon szeretem a filmeket, láttam is az összeset!"

Mindenesetre annyit leszögezhetünk, hogy tíz napon keresztül napi 6,4 filmet egymás után megnézni - és pláne felfogni! - több mint emberi. Illetve lehet, de minimum egy-két időközi agyrobbanással jár. Így nem marad más, mint az óvatos elő-szűrés, aztán vagy jól tippeltünk, vagy nem.

Jelenet az Antenna című filmből

DíjazottakA fesztivál vasárnap, vagyis április 22-én este befejeződött. A Hullámtörők-díj nevezetű, tízezer euró értékű fődíjat az Antenna című argentin némafilmnek, illetve az alkotás rendezőjének, Esteban Sapirnak ítélték. A díjátadó ünnepségen internetes kapcsolatot létesítettek a Buenos Airesben tartózkodó művésszel. A rendező, aki három évig készítette díjnyertes alkotását nagy büszkeségnek és megtiszteltetésnek nevezte az elismerést. A közönségdíjat idén 4,68-as átlaggal a Mickybo meg én című mozi kapta. Idén először a diákzsűri is működött, ők A gazdatest című szörnyfilmet díjazták.

Az Antenna című mozi egy nagyvárosban játszódik, ahol Mr. Tv uralkodik és már senkinek sincs hangja, ami remek lehetőség, hisz a tévé monopóliuma a szó és a kép. Mr. Zsarnok sötét tervet forral, mert hipnotikus készüléke segítségével uralma alá akarja hajtani az emberiséget. De ehhez el kell rabolnia az utolsó embert, akinek még van hangja. Aktuális történet, némafilmes megoldással, fekete-fehérben. A mozi nekem kicsit vontatott volt, s kevésbé katartikus, mint vártam. Mindezt másként látta a Titanic nemzetközi zsűrije, vagyis Ronald Bergan brit filmkritikus, Marit Kapla, a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál új igazgatója és Pálfi György filmrendező. Náluk elsőnek hajózott be a filmalkotás. Ízlések és pofonok. Szubjektív szűrés, azaz a kedvencek

Kellemes meglepetést okozott az amerikai Michael Cueste Tizenkettő című filmje, ami tizenéves kamaszokról szól. A három barát egyikének ikertestvére egy szerencsétlen keménykedés miatt bennég egy kunyhóban. Ikertestvére, akinek egyébként is épp elég baj az arcán levő monumentális méretű anyajegy létének feldolgozása, elhatározza, elpusztítja testvére szintén tizenéves gyilkosait. Barátnője közben, anyja egyik férfi betegéről fantáziál. Szerencse, hogy a férfi nem pedofil, különben könnyedén elkaphatná egy körre a nem egyszer felkínálkozó kislányt. A harmadik srác csak simán meg szeretne szabadulni súlyától egy olyan családban, ahol mindenki gurul, mert halálra zabálják magukat. Bizony, fogyni nem könnyű, különösen, ha anyukád szinte eltilt az egészséges ételektől. Nem szokványos helyzeteket és nem szokványos megoldásokat kínál ez a film, ami igencsak megreformálja a tizenévesek szexualitásáról alkotott képünket.

Nem beszélnek sokat a Flandira című filmben

Vontatott de maradandóBruno Dumont Flandria című alkotása az észak-franciaországi fiatal gazdálkodók életébe nyújt bepillantást. Ők keveset beszélnek, ám annál többet párzanak. Mint az állatok. Majd jön a közel-keleti háború, s az állatiasság még fokozottabban jelenik meg. Kevés szöveg, sok realitás, kissé túlnyújtott képek. Picit vontatott, de maradandó film az életnek arról a dimenziójáról, amire nincsenek szavak.

A szintén francia, Brice Cauvin elgondolkodtató filmet készített Hotel Harabati címmel. Egy harmincas házaspár elhidegüléséről szól, identitáskeresésről, de a kép mégsem áll össze teljesen, mert az igazság valahol a magyarázatok összességében rejlik. A mozi az igazság sok oldaláról és titkokról mesél, amelyeknek abban áll az erejük, hogy nem megfejthetők.

Igazi különlegesség volt a vietnami Félelemben élni című mozi, ahol a rendező, Chuyen Bui Thac a vietnami háború utáni kommunista társadalom egy kitaszítottjáról mesél el egy történetet. A férfinek két felesége, két családja van. Mindkét nőről szeretne gondoskodni, így egy öngyilkos, de legalább jól fizető munkát vállal: a háborúból szerteszét maradt bombákat, aknákat keresi és próbálja hatástalanítani. Gyönyörű és beszédes képek, végletekig feszített helyzetek, élet és halál egy-egy pillanatba sűrítve. Hatásos, elgondolkodtató film, remek színészi alakításokkal.

Jelenet a Cigó című filmból

DogmafilmA fesztivál egyik kiemelkedő mozija - Jan Dunn rendezésében - a Cigó című brit dogmafilm, amely egyetlen történetet három különböző nézőpontból mesél el, és a végére összeáll a teljes kép. Kelet-európai menekültek és egy angol munkásosztálybeli család sorsának összefonódását követhetjük nyomon, rendkívül erős színészi alakításokkal.

Az idei legjobbak között volt a szintén brit Wah-wah című, Richard E. Grant rendezte alkotás. A Szváziföldön játszódó, valós történeten alapuló dráma a brit gyarmatosítók között élő Ralph (Gabriel Byrne zseniális alakításában) alkoholba fojtja bánatát, mert felesége (a szintén remek Miranda Richardson) lelép a jóképű, házas szomszéddal. A megcsalt férj ugyan idővel új feleséget talál (a szenzációs Emily Watson játssza), de sebei soha nem hegednek be. Ennek legbiztosabb jele, hogy eldurvuló alkoholizmusa, s brutális őrjöngései kamasz fián és második feleségén csattannak. A mozi őszintén beszél érző emberekről, örömökről és fájdalmakról, korhely britekről és afrikaiakról. Nagyon emberi film, feledhetetlen alakításokkal.

[PAGEBREAK]

Besorolás alatt

Érdekes és elgondolkodtató dokumentumfilm lett az amerikai Besorolás alatt című moziból! Kirby Dick kiváló alkotása nem kevesebbre vállalkozott, minthogy lerántsa a leplet az Amerikai Besorolási Bizottság (ami eldönti, melyik film kap NC-17 besorolást, vagyis a mozi 17 év alatt még szülői felügyelettel sem nézhető) hírhedten titokzatos tevékenységéről és annak megdöbbentő visszásságairól. Egy kis csapat gerilla-akciók során nyomoz a nyilvánosság előtt homályban álló személyek után, s leleplezésük során nem kevésszer fakasztják harsány kacajra a nézőt. Rettegett hivatalnokok nyomában koslatnak, akiknek nem kis hatalom van a kezükben: ők döntik el, melyik filmben meddig mehetnek el az erőszak, vagy a szex terén.A bigott, sokszor ormótlan hibákat ejtő tagok - míg engedékenyek a brutális erőszak bemutatásában, addig - kérlelhetetlenek a női orgazmus filmes ábrázolásában. A bizottsági tagok szép, lassan előbukkannak az ismeretlenség homályából, s a lelkes nyomozás során igen fontos kérdések és összefonódások kerülnek felszínre egy olyan világban, ahol mindent üzleti érdekek vezérelnek, s ahol bizony már maga a valóság is korhatáros.

Essék szó egy másik kiváló munkáról, a norvég Ulrik Imtiaz Rolfsen Izzat című, hazájában - nem véletlenül - hatalmas sikert aratott mozijáról! A flashbackekben, narrátor segítségével elmesélt cselekmény Wassim felemelkedését és bukását ábrázolja, aki az oslói, többnyire pakisztáni születésű vagy második generációs bevándorló drogdílerek bandájának vezetője. Ő és barátai fölemelkedését és bukását, egyre mélyebbre süllyedését követhetjük nyomon a kegyetlen alvilágban, ahol nincs barátság, nincs szeretet, nincs könyörület, csakis a pénz. Ami életeket követel. Remek film, sodró lendületű, igényes, minden pillanatban a vászonra szegezi a tekintetet.

Egy prosti és Bush ujjaVégezetül egy igazi különlegességet kell megemlíteni, egy japán elmebajt, aminek Szacsiko Hanai csodálatos élete a címe. A története már leírva is bődületes, hát még a vásznon! Szacsiko Hanai-t, aki prostituált, egy étteremben véletlenül fejbe lövik, amitől hirtelen zseni lesz. Közben hozzá kerül egy titokzatos tartály, ami egy lemetszett ujjat rejt: George W. Bush ujjának klónját. Észak-Korea pedig azt akarja, hogy ez az ujj nukleáris támadást indítson. A Bush-ujjnak azonban saját agya (és levitációs ereje) van, és be akar hatolni mind Szacsiko vaginájába, mind a koponyájába.

Jelenet a filmből

Japán softcore

Ezenkívül egy gengszter a levágott ujj segítségére siet, hogy támogassa Észak- és Dél-Korea egyesítésében. A rendező Mitsuru Meikének eredetileg csak egy tipikus japán softcore szexfilmet kellett volna készítenie, kellő számú közösüléssel. Ez el is készült, valamint egy újravágott, hosszabb rendezői verzió is, ami a kötelező aktusokon kívül hemzseg az egzisztencialista értekezésektől, és még a Bush-adminisztráció szatírájára is jutott belőle. Egy barátnőm szerint, ha csak ezt az egy filmet látjuk az egész fesztivál alatt, már megérte.

Révbe ért tehát az idei Titanic, s a hajó jövőre újra tengerre száll: Horváth György fesztiváligazgató hivatalosan is bejelentette, hogy a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált 2008. április 3. és 13. között rendezik meg. Mi pedig abban reménykedünk, amiben talán minden átlagember szilveszter éjjelén: hogy jövőre jobb lesz.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés