free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vissza a fára

Borsa         Címkék: dizájnkuckók, lebegő, összeállítás, túlnépesedés, városok 0 hozzászólás

A Föld túlnépesedése, a városi létforma élhetetlensége egyre inkább arra ösztönzi a mérnököket, hogy új élettereket tervezzenek. Dizájnkuckók és fantasztikus lebegő városok összeállításunkban.

Földünk egyre zsúfoltabb. Ügyes mérnökök és tervezők elképesztő ötletekkel rukkolnak elő azzal kapcsolatban, hogyan lehet még kisebb helyen élni a nagyvárosi dzsungelben. Lakókapszulák és dizájnkuckók a városi nomádoknak, fákra szerelhető lakóházak az erdőket visszahódító földlakóknak. Ezek a furcsa építmények természetesen a legmodernebb technológiákkal készülnek, környezetbarát anyagok felhasználásával.

Sci-fi az erdőbenMintha a 2001 Űrodüsszeia díszleteit látnánk (1. kép): a Sybarite brit tervezőcsoport retro-futurisztikus lakóházait az erdő tetejére álmodta, új megközelítést adva a természetközeli életmódnak. Nyilván azt gondolod, a fejlesztés soha sem hagyja el a tervezőasztalt. Tévedsz. A cég hagyományos angol mérnökirodákkal és hatóságokkal is felvette a kapcsolatot. A tervek szerint Wiltshire és Gloucestershire területén készítenék el az első prototípusokat.

Városi magányHagyományosan városokban és falvakban élnek az emberek. A munkahely és az otthon, a városi terek és az lakók időbeosztása azonban lassan felülírja a házakról alkotott hagyományos elképzeléseinket. Japánban sokan napi 14-16 órát töltenek a munkahelyükön és iszonyú feszített ütemben dolgoznak. A szigetországban általános jelenség a nyilvános alvókapszulákban pihenő öltönyös dolgozó. Néhány tervező olyan lakókuckókat készített, melyek az otthontalan nagyvárosi nomádoknak kínálnak szuperkényelmes pihenést, akár a semmi közepén, vagy a metropoliszok zsúfolt centrumaiban. A Harman Kardon high end design cég óriás dinoszaurusz tojást ( 2. kép ) tervezett a nyüzsgő világban kikapcsolódni vágyó milliomosoknak. A kapszulában digitális szórakoztatóközpont rejtőzik: kizárható a külvilág, és tökéletes körülmények között lazulhatunk egy film mellett, vagy száguldozhatunk kedvenc autószimulátorunkkal, esetleg négykezes thaimasszázsal ringattathatjuk álomba magunkat.Szintén egyszemélyes a dán N5 művészeti csoport által készített Micro Dwelling prototípusa ( 3. kép ), mely leginkább a hatvanas évek űrkutatásában használt leszállókapszulákra emlékeztet. A fejlesztés lényege, hogy méhkaptár-szerűen több kis kuckó is egymáshoz kapcsolható, az űrhajósdit játszó felnőttek legnagyobb örömére.

Mesék felnőtteknekRohanó világunkban sokan inkább a természet újrafelfedezését választják a high-tech magánszféra helyett. Nekik lehet ideális megoldás az amerikai családi vállalkozásban működő Free Spirit Spheres. A mérnöki pontossággal tervezett üvegszálas gömbök (4. kép) többféle változatban rendelhetők és segítségükkel igazi tündéroszágot rendezhetünk be az erdő közepén. A lakógömbökben elektromos áram is van, így a mikrohullámú sütőtől a laptopig minden kütyünket magunkkal vihetjük a remetelakba. Extrém mesemániásoknak, és a hozzánk hasonló örök gyerekeknek a Blue Forest termékeit ajánljuk, melyek középföldi designnal hamisítatlan Gyűrűk Ura hangulatot teremtenek. (5. kép) Már 12 ezer dollártól (3 millió forint) saját hobbitlakásunk lehet, kicsit drágábban pedig akár varázspalotát is rendelhetünk kertünk közepére.

Magyar fiú a szerenMagyarországon egy fiatal művész, Császár Péter foglalkozik hasonló projektekkel, de ő inkább művészeti koncepciót társít magasles kompozícióihoz, és nem tervez sorozatgyártást. A 6. képen látható faházat Péter az Orczy kertben építette fel, de korábban számos helyen készített már magaslati épületeket. A művész performance-elemnek tekinti azt is, amikor a kész házakat az erdészet könyörtelenül elbontja, hol életveszélyre, hol erdőgazdasági okokra hivatkozva. Péter eldobott vasdarabokat, fahulladékot és kiszuperált bútorokat is beépít kompozícióiba, sőt, mechanikus elven működő liftet is tervezett a biztonságos feljutás érdekében.Bár az ilyen kezdeményezések Magyarországon még egyedülállóak, közeleg az idő, amikor át kell gondolnunk a megszokott életviteli formáinkat. Lakásaink talán a fák tetejére kerülnek, vagy talán hi-tech kuckókban húzzuk majd meg magunkat. Egy biztos: a modern építészek egyre fontosabbnak tartják a természettel kialakított harmóniát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés