free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

JazzTavasz

Borsa         Címkék: jazz, koncert, művészetekpalotája, tavasz, zene 0 hozzászólás

Pazar zenei kínálat jellemzi a Művészetek Palotája április 30-tól - május 3-ig tartó Jazztavasz nevű rendezvényét. Mindenki itt volt és lesz, aki számít a jazzben, érdemes még két estét rászánni.

JazzTavasz

Ajánló

Nem kell megrémülni a jazztől. Kedvcsinálónak hallgasd egy kicsit Bill Evans szaxofon játékát az alábbi linken.

Még két napig élvezhető a Művészetek Palotájában a Jazztavasz. Aki lemaradt a Roy Hargrove fémjelezte első napról és a francia művészek meghatározta másodikról, annak nem szeretnénk a szívét gyötörni, de reméljük sikerül kedvet csinálnunk a mai és a holnapi koncertekhez.Akikről már lemaradtálRoy Hargrove fellépése igazi szenzáció volt, hiszen Magyarországon most először adott koncertet, s ez alkalommal fiatal muzsikusokból álló kvintettjét hozta el magával. Roy Hargrove trombitán és szárnykürtön játszott; Justin Robinson altszaxofonon, Gerald Clayton zongorán, Joe Sanders nagybőgőn, Montez Coleman pedig dobon. Zenészei játékában rengeteg energia és tűz van, bombasztikus élmény volt a rajongók számára. Az 1969-ben született Hargrove magabiztosan, szinte fél kézzel követi a legnagyobb elődök, köztük Miles Davis példáját: stílusa sokoldalú, személyisége ellentmondásos, művészi ereje meg egyszerűen magával ragadó. Hargrove nem utánoz senkit, sőt, már tizenévesen egyéni hangszeres teljesítményekkel tűnt fel. Akkoriban figyelt fel rá a világ egyik legelismertebb jazz trombitása, Wynton Marsalis, és Hargrove nem sokkal később már igazi jazzlegendák, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, Freddie Hubbard és Bobby Hutcherson mellett játszhatott. 1990-ben New Yorkba költözött, 21 évesen meg saját albummal jelentkezettA Jazztavasz második napja francia színekbe öltözött, aki nem volt ott, lemaradt, nem is fájdítjuk a szíveteket.Akiket még meghallgathatszA Jazztavasz harmadik napján Tisza Bea és barátai lépnek fel. Tisza Bea már egészen fiatalon belekerült a hazai jazzéletbe, és rövid időn belül a szakma egyik legkeresettebb énekesnője és vokalistája lett. Hallhattuk a hangját többek közt Presser Gábor, Cserháti Zsuzsa, Katona Klári és Charlie koncertjein és lemezein. Közben elindult a szólóénekesi karrierje is: több neves jazz zenész felkérésére énekelt. Emellett saját dalokat is írt és önálló lemezt is megjelentetett. A legutóbbit Angliában adták ki, Bea címmel. Bea egyébként egyikve volt a Megasztár énektanárainak; az ő segítségével készültek fel és hozták ki a legjobbat magukból a versenyzők.A koncerten Bea mellett Csejtey Ákos közreműködik tenorszaxofonon, Nagy János zongorán, Birta Miklós gitáron, Hárs Viktor nagybőgőn és Winston Clifford dobon. A Zeneakadémia jazz-tanszékén tanító énekes-zongorista-zeneszerző-együttesvezető koncertje hangszerelésében ugyancsak változatosnak ígérkezik, hiszen egy vonósnégyes is színesíti a palettát.

Randy Brecker

Ezt sem érdemes kihagyniA Jazztavasz zárónapja igazán grandiózus lesz, hiszen egy egész fesztiválra elegendő jazzművész lép majd föl. Melyik jazzrajongó ne ismerné a philadelphiai trombitást, Randy Breckert? Randy már Horace Silver kvintettjében is fellépett (1968-69), illetve világhírű big bandekben fújt, majd előbb testvérével, Mike-kal, később feleségével, a szuggesztív jazzénekesnővel, Eliane Eliasszal alkotott csapatot, a kilencvenes években pedig részt vett a Mingus big band újraalakításában.Nem kevésbé ismert Bill Evans. A szaxofonos karrierje 1980-ban Miles Davis történelmi visszatértekor kezdődött, majd olyan hatalmas nevek társaságában lett híres, mint John McLaughlin, Herbie Hancock, Gil Evans, Lee Ritenour, Dave Grusin, Mick Jagger és Andy Summers. Evans sokoldalú egyéniség, billentyűsként, zeneszerzőként, producerként is közismert, zenésztársai megválasztásában könyörtelenül igényes.

Ebben a formációban, vagyis Randy Brecker trombitán, Bill Evans szoprán- és tenorszaxofonon, Hiram Bullock gitáron, Dave Kikoski billentyűs hangszereken, Chris Minh Doky basszusgitáron és Rodney Holmes dobon fog együtt örömzenélni nekünk ezen a különleges estén. Többségük külön-külön fellépett már Magyarországon, de együtt most először, vagyis május 3-án mutatkoznak be a közönségnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés