free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kerti giccsparádé

Borsa         Címkék: giccs, hivalkodó, kerti, tárgy, törpe 0 hozzászólás

Nemrég azt gondoltuk, kerti törpét azok vesznek, akiknek egyáltalán nincs ízlésük, hiszen giccses, hivalkodó. Az idei szezonban azonban elbizonytalanodtunk; mindenki vesz. És nem csak ezt.

Nem mindegy, hogy mit veszünk a kertbe, és az sem, hogy miért. Egy szépen faragott virágcserép vagy kerti kút lehet ízléses és szép, a törpékkel és más furcsa lényekkel viszont továbbra sem barátkoztunk meg. Hogy miért az ellenszenv? Nos, a kert nem más, mint a vadon élő természet kerítéssel leválasztott, mesterségesen kialakított darabja, ahová virágokat ültethetünk és gyümölcsfákat, és a kutya szaladgálhat kedvére, és a gyereket sem érheti komolyabb trauma. A kertben növények és apró állatok százai élnek. Az általunk létrehozott kis paradicsom szöges ellentéte nagyvárosi környezetünknek. Okos kerttulajdonosok legalábbis kimondottan törekednek arra, hogy ez így legyen.

Nézegess giccseket!

Rendeltetésszerű használatA kertbe pihenni járunk, és feltöltődni. Napozni és fokhagymás flekkent sütni a barátainkkal. A kerti törpe, ez a minden ízében mesterkélt, műanyag giccsöntvény teljesen tönkreteszi a harmóniát. Úgy illik kertünkbe, mint fecske fürdőnadrág az Operabálra; taszít, nem odavaló, rossz. Ennek ellenére egyre több van belőle: sziklakertet díszít, és virágágyást strázsál, tuják alatt mosolyog, és büszkén figyeli a veteményt. Felkerekedtünk, hogy utánanézzünk, mivel váltják ki a szerencsétlen piros sapkás jövevényt, avagy kerti szobrok és díszek az idei tavaszi szezonban.

Várak és kastélyok bejáratát, meg persze a Lánchíd hídfőit is kőoroszlánok őrzik. Ezekről városi legenda is született az 1800-as évek végén. Egy vargainas felfedezte, hogy a Lánchidat őrző oroszlánoknak nem faragott nyelvet a feledékeny szobrász, Marschalkó János. Szegény művész szégyenében még aznap beleugrott a Lánchídról a Dunába - s ezzel a szóbeszéd szerint ő lett a híd első öngyilkosa.

Az urbanlegends.hu szerint a lánchídi vargainast név szerint is ismerte a világ. Frick Jakabnak hívták, s mikor 1897. novemberében Pinkócon, egy dunántúli faluban, mint öregember meghalt, elsiratták az újságok. Fölfedezése: hogy az oroszlánoknak nincsen nyelve, gyorsan terjedt, egész Pest erről beszélt. Marschalkó János szobrász így sok gúny és csúfolódás tárgya lett - az viszont nem igaz, hogy a Dunába ugrott szégyenében.

Nem szép.

Neeee!

Az állatok királyának szobra mindenesetre a nagyság, a hatalom és az erő jelképe. A régi emberek úgy tartották, elűzi a rossz szellemeket, ezért bérházak homlokzatára is készíttettek oroszlános domborműveket. Ami mutatós és helyénvaló egy királyi palota udvarán, az nem feltétlenül illik egy balatonföldvári nyaraló kertjébe. Akkor sem, ha a tulajdonos annyira jól menő vállalkozó, hogy igazi uralkodónak érzi magát a műanyag illesztőcsövek piacán, vagy a márkázott dunai kavics birodalmában. Gipszoroszlánt csak a legelvetemültebb kerttulajdonosok engednek meg maguknak. Innen csak egy lépés a sötétített dombor üveges bejárati ajtó és a mobiltelefon formájú szülinapi torta. Szépen kérünk, soha (!) ne vetemedj ilyesmire.

Ha mindenáron szobor...

Akkor inkább jöjjenek a kisállatokat és kedves hüllőket mintázó szobrocskák. Egy bölcs teknőc, vagy egy fekete alabástrom szemű varangy jól mutathat a kacsaúsztató partján, vagy a virágágyás mellett. Itt jegyezzük meg, vizet prédikálunk, és bort iszunk közben, ezért a következő történet: egy szilveszteri bulin kertünkbe költözött egy hatalmas, színes orrszarvú bogár. Nem tudjuk honnan jött, a dimenziókapuk pedig bezárultak azóta, szóval nálunk ragadt úgy négy éve. Nevet nem adtunk neki, párszor elkapta a fűnyíró szegényt, ilyenkor arrébb tettük egy bokorba, vagy a diófa ágára. Nem tudunk megválni tőle; ismerjük a kerti dísztárgyak érzelmeinkre gyakorolt erejét, ezért kéretik iróniával kezelni kirohanásunkat a rózsaszín szalaggal átkötött vastacskó és az antikolt pagoda szobor ellen, semmivel sem rosszabbak, elismerjük.

Hát, ez...

Zarándokhely a kertben

Vizsgáljuk meg inkább válogatásunk legizgalmasabb darabját, a babérlevelű dísznövény közepébe helyezett kristálygömböt! Kertünk központi dísze lehet a varázslatos kék golyó, csak rajtunk múlik, mekkora jelentőséggel ruházzuk fel. Figyelem! Ha eldugott helyre tesszük, meglepetésszerűen találhat rá valamelyik vendégünk éppen járni tanuló kisgyermeke, s a folytatást nem nehéz elképzelni. Ha azonban fő helyre tesszük, körbeültetjük virágokkal, és egy szentképet is helyezünk fölé, igazi zarándokhelyet teremthetünk. A kőről pedig hamar elterjed majd, hogy varázserővel bír. Ezek után már senki sem csodálkozik, ha a kertkapuban - a galériában is látható - a Garden Expón fotózott rézmanócskát találja, amint éppen egy békát csókol homlokon. "Az egyik varázslat rosszul alakult" - gondolják majd vendégeink.

Mi mindenesetre azt javasoljuk, kerüld a kerti szobrok vásárlását, ha pedig mégis úgy érzed, hogy muszáj beszerezned egyet, válaszd a galériában látható hatalmas sárkánygyíkot: inkább nézzenek a szomszédok kung-fu mesternek, mint olajszőkítő maffiózónak.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés