free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

TV-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, filmek, heti, ötlet, tévé 0 hozzászólás

Az életben felmerülő problémákra - akarva akaratlanul - gyakran a filmekben keressük a válaszokat. Ha megoldásokat nem is, de néhány ötletet azért kaphatunk. A héten - szerintünk - ezekből.

Az idei évben sok hosszú hétvégénk van és, ha már így alakult, nem érdemes a plusz két napot a tévé előtt tölteni: ezért kezdjük e heti ajánlónkat a mai nappal, azaz szerdával. A hét további részében visszatérünk a régi kerékvágásba, de azért így sem nézünk meg bármit. Szerintünk tévé elé ülni is csak úgy érdemes, hogy - legyen szó dokumentum- vagy játékfilmről - mindenképpen a minőséget keressük. Ezen a héten mi a realisztikusabb alkotásokra voksolunk, olyanokra, amelyek a társadalmat megosztó problémákkal - a homoszexualitás kérdése, a betegségek, kórokozok megfigyelése vagy éppen az eutanázia problémája - nem hétköznapi módon foglalkoznak.

Doktor House

Szerda

Ha azt hiszitek, hogy a férfiak túl nagy ügyet csinálnak a fociból, akkor még nem hallottatok arról, hogy hogyan is készítik a rangosabb találkozók focilabdáit. Az ilyen speciális labdának olyan különleges előírásoknak kell megfelelnie, mint a pontos méret, rugalmasság, keménység s minden centiméterére meghatározott felület. Egy teljes számítógépes csapat van ráállítva erre a problémára. A legközelebbi bajnokságon pedig már nem csak Thierry Henri lábát fogjuk figyelni, hanem azt is, hogy mit rúg vele. (Spektrum: május 2. Szerda, 19:30 - A foci-vb labdája)

A Doktor House nem egy átlagos kórházsorozat, szerencsére. Gregory House-t sokszor szeretik zord külsejű, mogorva doktornak beállítani, mi viszont egyáltalán nem ilyennek látjuk. Sőt, még azt is megkockáztatjuk, hogy ha hasonló dokik lennének a kórházakban, akkor mi is több bizalmat szavaznánk meg az egészségügynek. A sorozatot - illetve House doktort - azért szeretjük, mert nincs benne semmi szirup, lényegretörő, kifejezetten vicces és érdekes. Ezúttal a HIV vírus és a homoszexualitás áll a középpontban, a téma már egy kissé lerágott csont, de dr. House szűrőjén át, biztosan lesz még mit tanulnunk. (TV2: május 2. Szerda, 21:00 - Doktor House)

Nancy ül a fűben - jelenet a filmből

Csütörtök

Nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy miért szeretjük a régi magyar filmeket, de ha Tolnay Klárit, Páger Antalt vagy valamelyik Latabárt látjuk meg a tévében, biztos, hogy nem kapcsolunk el. A harmincas-negyvenes évek filmjeiben a férfi-női kapcsolatok boncolgatása mellett a kor társadalmi problémái is megjelennek. Farkas Zoltán Végre! című művét csak ritkán adják le, de ma megnézhetjük. (Filmmúzeum: május 3. Csütörtök, 20:00 - Végre!)

Néhány hete, bulizás közben hallottunk egy viszonylag friss sorozatról, amelynek elsősorban a története keltette fel a figyelmünket: váratlanul megözvegyült külvárosi családanya a kenyérre valót fűdílerként teremti elő. Elsőre abszurdnak tűnik, és mint mondták, vicces és eredeti, pont olyan, amiért akár hajnali háromnegyed egyig is érdemes ébren maradni. A szándék megvolt, de eddig még nem sikerült. A héten újból nekigyürkőzünk. (HBO: május 3. Csütörtök, 0:40 - Nancy ül a fűben)

Péntek

Szeretjük a verseket, de bármennyit is gondolkodunk, nem tudnánk felidézni, hogy mikor néztünk verset tévében utoljára. Az persze sosem felejtjük el, ahogy Latinovits Zoltán szavalt, vagy ahogy mi adtuk elő magunkat a középiskolai felvételin József Attila: Születésnapomra című versének szavalása közben. Ma délután kötelező program - legalább is nekünk - a szatmárnémeti színházból közvetített 2007-es versünnep. Az ünnep egyben verseny is volt, így az összefoglalóból azt is megtudhatjuk, hogy ezúttal ki szavalt a legszebben. (Duna Tv: május 4. Péntek, 16:00 - Versünnep, 2007)

Szentül hittük, hogy aki sok sárgarépát eszik, jól tud majd fütyülni. Harmincon innen, több mázsa répán túl, de még nem megy. A módszer biztosan kiváló, hiszen anyukánk mondta, és valószínűleg mi rontunk el valamit. Hasonló okokból hiszünk abban is, hogy van, akit kifejezetten imádnak a szúnyogok, hogy másnaposságra jó a sör és, hogy a beton nem tesz jót az ízületeknek. Mi hiszünk anyukánknak, a Spektrum legújabb ismeretterjesztő sorozatát pedig a kételkedőknek ajánljuk. (Spektrum: május 4. Péntek, 21:05 - Egészségünk - Tények és tévhitek)

[PAGEBREAK]

A hétvégén látható dokumentum- és játékfilmek is jól mutatják, hogy jópár olyan dolog vesz minket körül, amiről nem szeretünk vagy nem akarunk tudomást venni. Nem foglalkozunk azzal, hogy milyen lehet elviselni a szomszéd öreg és beteg férfinek a hétköznapok nyűgét, és azzal sem, hogy meleg ismerősünk hogyan tud beilleszkedni a társadalomba. Távol tartjuk magunkat problémáiktól, mint ahogy abba sem szívesen gondolunk bele, hogy hányféle baktérium vesz minket körül a lakásunkban, vagy hogy a gyermekáldás nem mindenkinek áldás. A hétvégi filmek gondolkodásra késztetnek. Mi nem bánjuk.

River Phoenix

Szombat

River Phoenix neve fogalom. Sajnos már csak a neve az, mert fiatalon meghalt. Megmaradt viszont nekünk az Otthonom, Idaho, amiben nem csak őt, de mellette Keanu Reeves-t is viszontláthatjuk. A film igazi erőssége a rendezés és a jellemrajz ábrázolás, de ezen felül nem sorakoztatnánk fel újabb indokokat a megnézése mellett. Nézni kell. (M2: május 5. Szombat, 22:00 - Otthonom, Idaho)

Hétköznapi "lótunkfutunkban" nem gondolunk bele - de talán jobb is -, hogy mennyi baktérium és korokozó vesz minket körül a lakásban. Bármennyit is takarítsunk, őket úgysem pusztíthatjuk el: baktériumok telepednek fogkefénkre, apró rovarok bújnak meg a bútorszövetekben, a törülközőnkben. Nem szeretnénk paranoiások lenni, csak szerintünk jó tudni ezekről a dolgokról és talán még hasznos tanácsokat is kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan legyen lakásunk kórokozó mentesebb. (Spektrum: május 5. Szombat, 20:55 - Biztonságos? - A fürdőszobában)

A belső tenger - jelenet a filmből

Vasárnap

Amikor a tökéletes gyerek megtervezhetőségéről hallunk, örülünk, hogy mi már rég megszülettünk. Nem vagyunk tökéletesek és félő, hogy ha gyártásunknál ez lett volna a cél, sosem láttunk volna napvilágot. Az ausztrálok élen állnak a géntechnológiában, így náluk már van mód a valódi gyermektervezésre. Mi biztos nem fogunk élni hasonló módszerekkel, de elfogadjuk, hogy azok számára, akik gyógyíthatatlan betegségeket hordoznak génjeikben, fontos lehet az utódtervezésben az ausztrál kutatók legújabb találmánya. (National Geographic: május 6. Vasárnap, 13:00 - Az anyaméhben - Tervezzünk tökéletes gyereket)

Ritkán látunk olyan elgondolkodtató alkotást, mint amilyen Alejandro Amenábar 2004-es filmje, amelyben egy haldokló ügyvédnő és egy nyaktól lefelé lebénult férfi egymásra találását láthatjuk. Mindent megtesznek azért, hogy rendelkezhessenek már semmire sem használható testük felett, de az eutanáziához való jog még nekik sem jár. A film nem nyújt megoldásokat, de egy új szemszögből, szenzációhajhászás nélkül mutatja meg a beteg férfi haláltusáját és a körülötte élők reakcióját. (M2: május 6. Vasárnap, 22:00 - A belső tenger)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés