free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Világító limonádé

Borsa         Címkék: festmény, festőművész, interjú, limonádé, művészet 0 hozzászólás

Vannak olyan képek, amelyek máshogy festenek nappal, mint éjszaka. És vannak olyan művészek, akik örülnek annak, ha vásárolják a képeiket. Kapolka Ágnes festőművésszel beszélgettünk.

Világító limonádé

Ajánló

A pop-art 20.századi képzőművészeti irányzat. Agliában született az 1950-es években. Az 1960-as évek elejétől kezdve Amerikából terjedt el, de részben a dadaizmusban és a szürrealizmusban gyökerezik. A szó a popular rövidítéséből keletkezett, ami népszerűt jelent. A pop-art anyagai azok, amik a mindennapi életben is nagy szerepet játszanak: az utca, a lakás tárgyai, plakátok, képregények zászlók, hirdetések, jelszavak stb. (Forrás:Wikipedia)Kapolka Ági mesekönyve Világító mesekönyv címmel jelent meg.

Vizuálisan teljesen kulturálatlan vagyok. Örülök, ha egy színárnyalatot pontosan meg tudok nevezni és egy festmény vagy fotó láttán csak azt tudom megmondani, hogy tetszik e vagy sem, de hogy miért, arra már nincs válaszom. Ilyen körülmények között az a feladat, hogy interjút készítsek egy fiatal művésszel, aki szokatlan képeket fest, meglehetősen nehéznek tűnt. Ráadásul az én koromban már előítéletekkel bír az ember, tehát az, hogy valaki világító festményeket, meg UV-fényben változó alkotásokat, sőt, világító mesekönyvet készít, nem tűnt valami érdekes és művészi értékkel bíró dolognak. Húztam az orrom. Aztán megismerkedtem Kapolka Ágival, akitől megtudtam, hogy egyéb tevékenységei is vannak. Például étel stylist. Majd mindjárt kiderül, mi az. Bejön a kávézóba, pici, szőke, törékeny és nagy lendülettel bemutatkozik. Na, nem nekem, hanem a szomszéd asztalnál ülő nőnek. Félreértés tisztázva, kávé kikér, amikor megcsörren a telefonja. Ételképekről beszél, látszik, hogy pörög az agya.

 

Borsa: Mit csinál egy étel stylist?
Kapolka Ágnes: - Eredetileg az egyetem után divattal kezdtem foglalkozni, stylist lettem. Elsősorban festéssel foglalkoztam, a divatot csak kipróbáltam. Aztán rájöttem, hogy ez engem - sőt igazából az ember, mint felület - nem érdekel. Nem lehet igazán kreatívnak lenni, ráadásul Magyarországon sok az eszkimó és kevés a fóka. Így fordultam a kaják felé. Sokkal izgalmasabb, rugalmasabb terület ételeket fotózáshoz dizájlnolni, mint embereket öltöztetni. Sokféle forma, textúra, szín. Ráadásul imádom a reklámokat, a tévében is mindig azt várom. Igenis lehet értékes, művészi reklámokat készíteni.

 

 

Melyik étellel foglalkozol szívesen?
- A limonádéval a buborékok, meg a citrom miatt és a hamburgerrel. Mert az olyan kompakt, teljes dolog. Ételként is, formaként is.Ételdizájnt, reklámot készíteni alkalmazott művészet. Azt érzem azonban, hogy a festményeid is inkább alkalmazott-, mint képzőművészeti alkotások.- Én az Iparművészeti és nem a Képzőművészeti Egyetemen végeztem, ez nyilván egy csomó mindent meghatároz. Azt szoktam mondani, hogy a képeim amellett, hogy természetesen az önkifejezésemhez tartoznak, térformáló tárgyak is egyben. Meghatározó térelmek. Többek között ezért áll távol tőlem az öncélú, csak önmagát kifejezni szándékozó művészet. Nekem az a jó, ha a festményeim tetszenek a nézőnek, ha jó érzéssel tölti el őket. Úgy gondolom, hogy a művészet alkalmazkodás és munka, ahol a végeredmény a lényeg.

 

Kapolka Ági

 

Pont az benne a kihívás, hogy megtaláld az egyensúlyt a saját önkifejezésed és az eladhatóság között. De ez mindig így volt. A legnagyobbak úgy tudtak remekműveket alkotni, hogy azok megrendelésre - mondjuk az egyház, vagy egy mecénás megrendelésére - készültek. Lehet, hogy Van Gogh, aki soha egyetlen képet nem adott el életében, még nagyobb remekműveket alkotott volna, ha van, aki vásárolja a műveit, esetleg megrendel tőle képeket. Nem tudhatjuk hova, merre fejlődött volna. Mert igenis minden művész el szeretné adni a képeit. Mert öröm, ha másnak is tetszik, amit csinálsz.

 

Meglehetősen piacorientált szemlélet.
- Az, de szerintem ez nem baj. Nekem kihívás, élmény megrendelésre dolgozni, ráadásul meglehetősen szabad kezet szoktam kapni a megrendelőktől. Egyszer például kétszáz darab pici képet kellett készítenem az egyik nagyvállalat számára, akik szóróanyagnak rendelték meg. Egyetlen kérésük volt, hogy a magenta szín szerepeljen a képeken. Imádtam.

 

 

Az önkifejező művészek nem nézik le ezt a hozzáállást? Nem gondolják azt, hogy te nem is vagy művész?
-Ilyennel azért még konkrétan nem találkoztam. Nem érdekel, mert nekem így jó. Ráadásul pop-art képeket csinálok és ehhez hozzátartozik az eladhatóság is. Kész.Hogyan jött az ötlet a fényben és sötétben mást-mást mutató képek készítéséhez?- A nappali fényben karakteres látványt nyújtó helyek, formák sötétben nem kevésbé érdekesek. Az, hogy ehhez fénykibocsátó festéket is használok, szerintem még karakteresebbé teszi a képet. Ezt az anyagot csak kis felületre lehet kenni, voltaképpen hangulat meghatározóként kell vele bánni. Beviszem a fényt a képbe. Engem amúgy is elbűvöl, ha valami fényforrásként működik, de nem tudni, hogy hogyan, honnan szórja a fényt. Mint mondjuk a szentjános bogár.

 

Ez adta az ötletet a világító mesekönyvhöz?
- Ez is persze, de leginkább az, hogy én nagyon szerettem volna gyerekkoromban egy olyan könyvet, ami világít és akkor is tudom olvasni, amikor a nővérem már elaludt. És pénzt akartam keresni.

 

Sikerült?
- Á dehogy! A gyerekektől elképesztően pozitív visszajelzést kaptam, imádták a történetet, meg a könyvet, de mivel kis kiadó adta ki - aminek ráadásul teljesen más profilja van ,- esély nem volt arra, hogy normális mennyiségű bevétel származzon a könyvből. A könyv kapcsán viszont megismerkedtem a kiadó vezetőjével, Novák Andrással, aki dramaturgja, társírója lett a könyvnek és nagyon sokat tanultam tőle a világról. Ő értettette meg velem, hogy semmilyen történés nincs ok nélkül; hogy ha nem vagy elégedett a világgal, akkor valójában magaddal vagy elégedetlen. Mióta ezt megértettem, átéltem, azóta mennek a dolgaim, azóta jó. Harmónia van bennem, jobban tudok dolgozni, sőt jobban jönnek a megrendelések is. Szerintem a képek is jobbak, és jobban veszik is, mert érződik a képeken, ha elégedetlen a készítő, és ki a fene akar olyan kép mellett élni, amiből diszharmónia sugárzik.

 

 

Az életed egyéb területein hogyan jelenik meg ez hozzáállás?
- Tudatosan vigyázok arra, hogy rend legyen a fejemben. Ha nagyon összecsapnak a hullámok felettem, inkább hazamegyek, leülök és rendbe rakom a gondolataimat. Minden este végiggondolom, megtervezem a következő napot. Előre nézek, előre figyelek és a pozitív oldalát keresem mindennek. A konfliktusaidat is jobban tudod így kezelni?- Én egy nagyon zárkózott és türelmes ember vagyok, sokáig kerülöm a konfliktust. Például, ha most valamiben ütköznénk te meg én, akkor egyszerűen elmennék, nem szállnék szembe veled. Viszont ha betelik a pohár, akkor robbantok. Most tanulom, elsősorban a párkapcsolati vonalon, hogy ne húzzam, halogassam a dolgok, megbeszélését, nyíljak meg és igyekezzek rendezni a problémákat mihamarabb. Szerintem ezt minden csonka családban felnövő felnőttnek a saját kárán kell megtanulnia, mert nem hozza a normális konfliktus-kezelési mintákat otthonról.

 

Visszakanyarodva a stylistkodáshoz, neked mennyire fontos a divat, az öltözködés?
- Én nagyon praktikus vagyok. Utálok vásárolni, próbálni, reggel hosszasan öltözködni. Egyszer-kétszer egy évben kimegyek Bécsbe és az egyik nem túl drága áruházban megvásárolok mindent, amire szükségem van. Nyilván szeretem csinosnak érezni magam, de zavar ha a fogyasztás felesleges dolgok felhalmozását jelenti.Mit csinálnál szívesen, ha nem tudnál megélni a festészetből és az ételképekből?- Kertész lennék, vagy parkász, tudod ők azok, akik kiültetik az árvácskákat, meg nyírják a gyepet a parkokban. Szívesen csinálnék egy olyan helyet, ahova bárki bejöhetne festeni egy kicsit munka után. Pihenni, felszabadulni. Mert a kreativitás felszabadít és elégedetté tesz.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés