free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A minimál halott

Borsa         Címkék: dizájn, kiállítás, lakástrend, olasz, salone 0 hozzászólás

A budapesti lakástrend kiállításon duzzogtunk, ugyanis Budapestre alig jutott valami az újdonságból és az ötletekből. Ezzel szemben a milánói Salone Internazionale del Moblie-n megtudtuk a jövőt.

A Műcsarnokban tartott lakástrend és dizájn kiállítás kapcsán fintorogtunk, most megmutatjuk, miért. Budapestre alig jutott valami dizájnból, újdonságból és ötletből, helyette az Andrássy úti bútorüzletek kirakatai költöztek a múzeum termeibe. A nemrég véget ért milánói Salone Internazionale del Mobile ezzel szemben a bolygó legújabb trendjeit, formaterveit és ötleteit vonultatta fel kétszázezer négyzetméteren április végén.

A Salone semmiben sem hasonlít a Műcsarnokban tartott kora tavaszi vásárhoz; a milánói kiállításon az ötletgazdák vonultak fel, Budapesten pedig a kereskedők. Míg itt, Európa keleti csücskén a múzeum kirakodóvásárrá változott, Milánóban prototípusok, megvalósult álmok, és fantasztikus ötletek várták az elsősorban szakmai közönséget. Dizájner iskolák és kreatív műhelyek adtak egymásnak randevút, az eredmény pedig leginkább egy nemzetközi autószalonhoz hasonlítható, ahol az új típusok mellett leginkább a futurisztikus tanulmányautók vonzzák a tekinteteket. A jövő bútorai leginkább tengeri rózsákra, korallszobrokra és biotechnológiai robotokra hasonlítanak majd. Bár mi személyesen nem láthattuk, azért összegyűjtöttük a Fiera Milanóban bemutatott csodákat.

Lakáskultúra és dizájnAz olaszoknak nem kell magyarázni, mit jelentenek ezek a fogalmak. Bár az idén negyvenedik alkalommal megrendezett nemzetközi szakkiállítás és vásáron több, mint háromszáz külföldi - nem olasz - cég is kiállított, ez a terület hagyományosan az övék. Generációk óta működő formatervező dinasztiák uralják a piacot és mutatják meg évről évre a világnak, mit tartogat a jövő lakberendezés és bútor- formatervek terén. New York, Párizs (az utóbbi években inkább Koppenhága és Berlin) mellett a divat hagyományos fővárosa Milánó. Itt található Európa egyik legmodernebb vásárvárosa és kiállító komplexuma, a Fiera,, ahol huszonhat pavilonban ezerhétszáz kiállító mutatta meg tervei legjavát az idei eseményen.A beszédes nevű We-Make-Money-Not-Art digitális kultúra és dizájnblog szerint egyértelműen mindenki kedvence volt a Salone-i kiállításon a Hayon Studio hatalmas Pinokkió (1. kép) babája, ami a bejáratnál fogadta a nagyérdeműt. A csillogó szobor egy egész termet beöltő installáció része volt, amelyben furcsa, sakkfigurákra emlékeztető tárgyak és neobarokk dizájnbútorok osztoztak a babával.

Nézegess bútorokat!

Firkaszékek

Egészen különleges, kézzel készült bútorokat vitt Milánóba a holland BAAS dizájncég. A rajzfilmekből ismerős firkaszékek, firkaasztalok és komódok (2. kép) valóban kézzel készülnek, mégpedig erős fémvázra tapasztott agyagból, amit égetés után - a tartós használat reményében -, színes műanyag festékkel is bevonnak. Az eljárás végén megkapjuk a Foster Ház komplett berendezését, ahogy a Cartoon Network-ön futó mesében láttuk. Ilyen bútorokkal rendeznénk be lakásunkat vagy irodánkat egy kiadós lottónyereményből, ehhez kétség sem férhet.

Marcel Wanders gigantikus állólámpája és leheletfinom porcelánjai túlzás nélkül egy magasabb létforma használati tárgyai lehetnének, bár sajnos ez a szint nyilván pénztárcánk mélységével mérhető. A tervező művész honlapján bemutatott tárgyak közül a hatalmas szoknyás állólámpa volt a Salone egyik emblémája, nekünk azonban a pillekönnyűnek ható üvegszál-fátyolból készült szobrok (3. kép) tetszenek legjobban. Wanders különlegesen finom porceláncsengői és fiókos szekrényei előhozzák belőlünk a nyálcsorgató akarnokot.

A minimálnak vége

A képek láttán úgy tűnik, a jövő bútora fraktálmintás, lyukacsos mint egy tengeri szivacs vagy olyan, mint egy korall. Az olasz mustrán jelen lévő Materialise dizájncég, amely elsősorban lámpák (4. kép) gyártására szakosodott, ezekben a stílusokban gondolkodik. Mindenütt bonyolult mintákat és formákat látni. Úgy tűnik, a minimál korszak a végéhez közeledik a lakberendezésben.

[PAGEBREAK]

Leginkább egy repülő madár egyenként lefényképezett szárnycsapásainak kollázsához hasonlít a Folkform (5.kép)lámpacsodája. Bármilyen furcsán hangzik is, a Maharadja of Jaipur sorozat olyan, mintha egymásra fényképezték volna a madár mozdulatait. A látottak alapján megállapítottuk: apró, tökéletesen kidolgozott vonalak és harmónia jellemzik az új formavilágot, mely leginkább a tenger alatti világ csodáiból merít ötletet.

A minimalizmus tehát háttérbe szorul (a hegeli dialektika jegyében). A bútorokat korábban jellemző egyszerűség, a hangosan éltetett letisztult vonalak helyett igazi jővőtechnológia, organikus alakzatok és biotechnológiai mutánsok uralják a piacot. A Moco Loco dizájnblog videói között csemegézve mélytengeri korallokat (6. kép), víz alatti rózsákat és furcsa csőlakó férgeket is találtunk.

Bárhová nézünk, mintha Cousteau Kapitány tengeralattjárójának luxusváltozatát látnánk: a Moroso dizájnstúdió nappalija például tobzódó formavilággal, hihetetlen színekkel és formákkal (7. kép) sokkol. Hol vannak már az egyszerű négyzetek és derékszögek! A Corian Nouvel Lumieres lámpáival (8. kép) igazi sci-fi hangulatot csempészhetünk lakásunkba. Úgy tűnik, ismét komoly változás küszöbén áll a bútoripar és dizájn. Talán évek múlva majd eljut mindez Magyarországra is.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés