free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csípős paradicsomleves

Szegedi Éva         Címkék: csípős, ínyenc, leves, paradicsom, recept 0 hozzászólás

Ahány napközi, annyi paradicsomleves. Ki betűtésztával, ki rizzsel, de ezt a levest mindenki főzi. A csípős, csokis paradicsomlevest viszont csak azok, akik szeretik az olasz ínyencségeket.

Az egyik legnagyobb megtiszteltetés, ha olyasvalakinek mutathatsz újat, aki értője szakterületének. Akaratomon kívül így jártam a calabriai Carlo barátommal, aki, miután megkóstolta a tiszteletére kreált csípős paradicsomlevesemet, a következőket mondta: "Eddig azt gondoltam, mint olasz, hogy már mindent tudok a paradicsomról."Vacsorára vártam, szerettem volna tehát olyan ételekkel kedveskedni neki, amelyek alapanyaga és alapíze nem szokatlan számára, elkészítésének módja viszont az általa megszokottól eltérő. Minden a vásárláskor dől el, ezért kerestem egy doboz "passata di pomodorot", vagyis passzírozott paradicsomot (megteszi pár kis sűrített paradicsomkonzerv is) és grana padanót, amit mi úgy ismerünk: parmezán. Inkább magunk reszeljük le és ne vegyünk előre ledarált változatot, annak ugyanis kevésbé aromás az íze, ráadásul a szaga a tárolástól függően intenzív vagy enyhe műanyag. Szerezzünk még két darab érett, lédús, sötétvörös paradicsomot, meg némi extra szűz olívaolajat.

Nem érezni a csokoládét

Így készülA paradicsomot alapos mosás után meghámozom, felkockázom. A passzírozott fajtával összekeverve egy főzőedénybe töltöm, felöntöm fél liter vízzel. Ha magyar sűrített paradicsommal készítem, akkor általában két vagy három konzervet keverek el úgy egy liter vízzel. Fűszereket ehhez a paradicsomleveshez sokfélét és bőségesen használok.Először a sót szórom a levesbe - körülbelül egy mokkáskanálnyit - azután a mokkáskanál hegyével kiveszek egy keveset az őrölt feketeborsból, majd az amerikai csiliből. Ez utóbbira keleti fűszeresnél bukkantam, és az első főzéstől szerelem lett első látásra. Csak annyira erős, mint a bors, az íze semlegesebb a paprikáénál, kiválóan alkalmazkodik, és bár érezteti jelenlétét, nem tolakszik. Az oregánóból egy egész mokkáskanálnyit használok, ezután kap a leves egy-egy késhegynyi őrölt szerecsendiót, ánizsmagot és gyömbért. Olaszos paradicsométel bazsalikom és/vagy fokhagyma nélkül nem létezhet, a gerezd fokhagymát tehát egy kézi nyomóval kipréselem, és még az egészben maradt darabkákat is a levesbe hajítom. Egy csipet cukor követi, aztán olyat művelek, ami elsőre bizarrnak tűnhet. Kis darab étcsokoládét, vagy egy mokkáskanál sötét kakóport keverek a paradicsomhoz. Nem fogjuk kiérezni sem az egyiket, sem a másikat, viszont a leves selymes lesz tőlük, a többi fűszer aromáját pedig kiemelik. Folyamatosan keverem, felforralom. Tálalás előtt nagylyukú reszelőn lereszelek vagy 10-15 dkg parmezánt, és a tányérba kimert levesre szórok egy evőkanál sajtforgácsot.

 

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés