free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, heti, tavasz, tévé 0 hozzászólás

Nem elég a tavaszi fáradtság ezen a héten még a kereskedelmi csatornák dögunalmas ismétlései is zsibbasztanak minket, így a héten jobb, ha nem is tévézünk. Ha mégis, akkor ezeket nézzétek meg.

Úgy tűnik, hogy a tavaszi fáradtság erőt vett a különböző tévécsatornáinak programjának összeállítóin is: jó film csak elvétve van, ismétlések és unalomig játszott filmek viszont bőséggel találhatóak a heti felhozatalban. Ilyenkor érdemes végignézni a közszolgálati késő esti műsorsávját és az ismeretterjesztő csatornák kínálatát, ezekben általában nem csalódunk. Mi is ezt tettük, megnéztük és még így is azt mondjuk, hogy a legjobb, ha a tévézés helyett más elfoglaltság után nézünk a héten, de ha mégis a két dimenzió mellett döntetnénk, akkor - szerintünk - ezeket érdemes megnézni.

Azért nem így működik a légiirányítás...

Kedd

A felnőttek legója - szerintünk - az Ikea bútor: kedveljük az összeszerelhető bútorokat, mert jó érzés őket összeszerelni és viszonylag kevés bénázással jár. Majd szívesen kérkedünk újonnan elkészített, mindent az egyben instant bútorunkkal, de arról már csak kevés fogalmunk van, hogy a gyárban hogyan állították elő a bútorhoz szükséges alapanyagokat. A Hogyan csinálják? sorozat - egyik örök kedvenc - aktuális epizódjából az IKEA bútorok készítésén túl még azt is megtudhatjuk, hogyan zajlik a repülőtéri légi irányítás és miből lesz a bányadömper.

(Discovery Channel: május 8. Kedd, 14:30 - Hogyan csinálják? )

Nem tudjuk, milyen lehet nagyon gazdagnak lenni, de az biztos, hogy a gazdagokat sem lehet egy mércével mérni. Vannak, akiket nem ismerünk és vannak olyanok is, akiknek neve hallatán mindenki pontosan tudja, hogy kiről van szó. Például Paris Hilton, aki legalább annyit tett családnevének öregbítéséért, mint nagyapja, de míg egyiknek a miniszoknyájáról, addig a másiknak a szállodáiról beszélnek inkább. Donald Trump neve is a mindenki által ismert kategóriába sorolható. Ingatlanmogul, médiakirály és több mint 280 millió dollár tulajdonosa az amerikai üzletember. Ha ez még nem lenne elég a halhatatlansághoz, nevével fémjelzett nyakkendőt, inget, vodkát, palackozott vizet, sőt még csengőhangot is vásárolhatunk. Nem valószínű, hogy megtudjuk személyéről a teljes igazságot, de üzleti kapcsolatairól, házasságairól azért kapunk egy kis ízelítőt életrajzi filmjéből. (HBO: május 8. Kedd, 8:05 - Donald Trump: Az ingatlanmogul és médiakirály )

Már nem akarunk motorosok lenni

Szerda

Nem tudjuk, miért vonzódunk a tiltott dolgokhoz, de tény, hogy mióta az eszünket tudjuk, apáink ellenezték, mi pedig vágytunk rá, hogy motorra szálljunk. Már nem vágyunk saját motorra, de szívesen nézzük a kétkerekű járgányokat a tévében. Amerikában rangos versenyeket rendeznek a motorkerékpár-építőknek; most a világ legjobb szakemberei mérkőznek meg egymással: a tavalyi világbajnok, The Detroit Brothers és a trónkövetelő, szintén amerikai, Jason Kangas. Harminc nap alatt kell egyedi kerékpárt építeniük és elmotorozniuk vele egy motoros rendezvényre, ahol a nézők döntik el, ki kapja a világ legjobb motorkerékpár-építője címet. (Discocery Channel: május 9. Szerda, 17:00 - Motorkerékpár-építő-vb )

Csontváry Kosztka Tivadar művei sajátos hatást gyakorolnak ránk: nem tudjuk kivonni magunkat vonzásuk alól, mégis távolságtartásra késztetnek. Huszárik Zoltán Csontváry-filmje hasonlóan hat ránk. A Csontváry, film a filmben: így nem csak a festőművész életét és munkásságát ismerhetjük meg belőle, de a festőművészt alakító színész életének megpróbáltatásait is. Egy ponton azonban már nem egyértelmű, hogy mi értelmezhető a Csontváry életrajz és mi a színész életének részeként. A film ezt a kettőséget, a színművészet és realitás egybemosódását jeleníti meg. Ha az ajánlót olvasva már végképp összezavarodtunk, a legegyszerűbb, ha megnézzük magát a filmet. Nem könnyű, de színvonalas. (M1: május 9. Szerda, 23:50 - Csontváry )

Rúzsa Magdi képvisel minket Helsinkiben

Csütörtök

Egyik Borsamunkatársunkat, aki még sosem járt Helsinkiben, születésnapi buliba hívták a finn fővárosba a hétvégére. Bármennyire is szeretett volna eljutni az ezer szauna és tó országába, nem tud elutazni. Mi szolidaritást vállalunk vele, ezért még azt is hajlandóak vagyunk bevállalni, hogy csütörtök este - de csak mert egyébként sincs jobb programunk - megnézzük vele az 52. Eurovíziós dalverseny elődöntőjét. Idén 42 ország képviselői, köztük Rúzsa Magdi száll versenybe a fesztiválon, Helsinkiben. Ő bezzeg eljutott oda. (M1: május 10. Csütörtök, 21:00 - Eurovíziós Dalverseny )

Városi lányok révén a természethez leginkább a kirándulások alkalmával kerülünk. Bár lehet, hogy egy fiatal szarvast csak nehezen tudnánk megkülönböztetni egy őztől, azt gondoljuk, hogy egy szimpla kert növény- és állatvilágával csak elboldogulunk. A Konyhakerti csaták című ismeretterjesztő sorozat alkotói viszont azt állítják, hogy bőven van mit tanulnunk saját környezetünkben is; azt ajánlják, ülj le a kertedbe, nézd az ott élő növényeket, rovarokat, bármiket, szerintük ugyanis garanált szórakoztatásban lesz részed. Nem kell elutaznod. Mi kipróbáljuk. (Spektrum: május 10. Csütörtök, 20:55 - Konyhakerti csaták )

[PAGEBREAK]

Péntek

Ha már egyszer nekivágunk Spanyolországnak, szinte biztos, hogy nem hegyvidékre vágyunk és főleg nem arra, hogy ott még koplaljunk is. Nyolc brit önkéntes, viszont valami ilyesmire vállalkozott: Andalúzia hegyei között, egy táplálkozási szakember vezetésével vesznek részt az itt található életmód központ kúráján. Bár mi is szeretnénk egészségesen élni, mégsem mennénk el hasonló túrára csak azért, hogy leadjunk pár kilót. A cél itt is elsősorban egy kiegyensúlyozott étrend, és egészséges életmód kialakítása; ez talán itthon is megoldható. Elmenni ugyan nem fogunk, de azért még szurkolhatunk nekik. (BBC Prime: május 11. Péntek, 19:00 - Új élet-mérgek nélkül )

A mi ügyvédünk is lehetne (jelenet a filmből)

Jó film is akad... Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy ha minden jól megy körülöttünk, akkor elfog minket a félelem, és biztos, hogy elkezdünk valamin problémázni. Tapasztalataink szerint, a sikert épp annyira rosszul dolgozzuk fel, mint a kudarcot: nehéz elfogadnunk sok év gürcölése után, ha valami egész egyszerűen az ölünkbe pottyan. Azt gondoljuk, hogy a tisztességes ember meggebed, mire eléri célját, aki pedig nem így tesz, az a szerencse fia, vagy legalább is valamilyen bűvös erő segíti őt. Hasonló félelmeinkre épít Kevin Lomax filmje. Egy film, amiben Al Pacino az ördög, ügyvédje pedig nem más, mint - a valóban démoni arcú - Keanu Reeves, rossz már nem lehet. Fordulatos, az utolsó percéig izgalmas alkotás, amelyben persze egy nő az, aki már mindent előre megérez. (M1: május 11. Péntek, 23:50 - Az ördög ügyvédje )

SzombatFiatalkorunkat, vagyis a 80-as, 90-es éveket alapvetően két irányzat: a rock és a pop határozta meg, de míg a rockerség menő dolognak számított, a pop-ot csak fanyalogva fogadtuk be. Rock koncertre járni menő volt, rock bandát alakítani, pedig még menőbb. Azt viszont nem tudtuk, hogy a világot bejáró zenei irányzat, Chuck Berry, amerikai zenésztől származik, aki - nem is gondolnánk, de - egy western stílusú dal áthangszerelésével hozta létre az új műfajt, 1955-ben. Dalával Berry nem csak a rock alapköveit tette le, de a rock'n'roll műfajjal - a társadalmi változásokat messze megelőzve - a faji korlátokat is ledöntötte. Berry munkásságáról szóló dokumentumfilmben érdekesség, hogy számos kulturális és politikai szakértő mellett rajongókat és pop-pszichológusokat is megszólaltatnak. (Viasat History: május 12. Szombat, 22:30 - Hatások)

Azt beszélik (jelenet a filmből)

Vasárnap

A női kézilabda olyan számunkra, mint a férfi vízilabda: olyan esemény, amikor a család összegyűlik, tilos a távirányítóhoz érni és lélegezni is csak lehetőleg halkan, észrevétlenül lehet. Aki pedig bármilyen más témában próbálna megszólalni, lehurrogva. Megnyugtató, hogy vannak sportágak, ahol többé-kevésbé vagy inkább szinte mindig, miénk a győzelem. Azt kedves sportszerető férfi kollégánk hosszas kiselőadása után sem értjük teljesen, hogy mi minden fér bele a rájátszás fogalmába, mindenesetre ma a Dunaferr NK - Budapest Bank FTC bajnoki rájátszását nézzük meg. (M1: május 13. Vasárnap, 12:40 - Női kézilabda - bajnoki rájátszás)

Az a pletyka járja, hogy Madonna nem kedveli túlzottan Kevin Costnert. A rossz viszony oka, hogy Costner képes volt Madonna egy show-ját az énekesnő által szerénynek ítélt Nice! ('Kedves') szóval illetni. Megértjük Madonnát és mi is látjuk, hogy Costner fatális hibát követett el. Ráadásként nem ez volt a színész egyetlen tévedése, hiszen valószínűleg az Azt beszélik című filmre is a forgatókönyv elolvasása nélkül bólintott rá. Az amerikai vígjáték - melyben Jennifer Aniston kutatja családjának és egyben életének értelmét a nagy nap, azaz az esküvője előtt - az egyik legjobb példa, hogy miként alkothatunk még olyan nagyszerű színésznőkkel is, mint Shirley MacLaine, középszerű filmet. A gyér vasárnapi felhozatal miatt viszont mégis ezt ajánljuk. (HBO: május 13. Vasárnap, 21:00 - Azt beszélik)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés