free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az igazi petrezselymes krumpli

Borsa         Címkék: igazi, í-zi, krumpli, petrezselymes, recept 13 hozzászólás

Vannak, akik azt hiszik, hogy a petrezselymes krumpli csak egy köret. Aki tudja, hogy nem, az el is tudja készíteni, ellentétben sokakkal, akik nem is tudják, milyen is az igazi petrezselymes krumpli.

Soha nem kérek étteremben petrezselymes krumplit. Lehet, hogy nem megfelelő helyekre járok, de ahol még igazi borjú bécsit adnak, ott is csak halvány utánzatra futja, ha ezt a köretet választom. Nyilván ahány ház, annyi szokás, de nekem ne mondja senki, hogy a sós vízben főtt krumpli szárított petrezselyemmel megszórva, emberi fogyasztásra alkalmas táplálék. Az elomló, ízes, nem zsíros, vagy vizes harsogó zölddel készült királyi köret nem ez. A biztos tudás gőgössé tett és lekicsinylően kérdeztem végig a szerkesztőségben jelenlévőket; ők hogyan is készítik a petrezselymes burgonyát?Nem értem hogyan kaphatott főszerkesztői széket, aki főtt krumplit pirít és hint petrezselyemzölddel? És még támogatója is akadt. Sorjáztak a lehetetlen ötletek és még az új krumplit is vízben akarták főzni. Minden receptjük azzal kezdődött, hogy megfőzték a veteményt. Hát nem volt ezeknek szakácsnőjük sose? Ők képviselik azt a keresletet, amelynek eleget téve az éttermekben ízetlen, színtelen, szagtalan köret érkezik a rántott hús mellé. Ha másért nem, csakhogy az éttermi ellátás színvonala emelkedjen, közöljük az igazi petrezselymes krumpli receptjét.

Pucérok

Így készülTélen az öreg burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Ilyentájt az apró szemű újkrumplit megmossuk, megdörgöljük, megszárítjuk. Aki nem szereti a friss, könnyű héjdarabokat az újkrumplin, az kaparássza le nyugodtan. Kis segítség: ha pucolás előtt sós, hideg vízbe áztatjuk, könnyebben ledörgölhető a krumpli héja. Innentől ugyanaz, bármilyen korú veteményt használunk. Nagy lábosban, vagy tepsiben kevés olajat/vajat melegítünk, majd belezúdítjuk a krumplit. Párszor átkeverjük, és NEM sózzuk meg, sőt vizet SEM teszünk rá! Lefedjük az edényt és közepes lángon, vagy 200 fokos sütőben megkezdjük a sajátlében való puhítást. Itt egy pillanatra megint kettéválik a készítés módja. Az idősebb burgonyát időnként fakanállal átkeverjük, míg a fiatalokat rázogatjuk és csak rázogatjuk! az edényben, különben nem maradnak egészben a parányi krumpliszemek. A fiatalság gyors, ennek megfelelően mintegy húsz perc alatt megpuhulnak, míg a korosak kissé lassabban készülnek el. Mindenesetre elég idő áll rendelkezésünkre, hogy kilónként egy nagy csokor petrezselymet megmossunk és nagyon felaprózzunk. Ehhez három csokornál már érdemes elővenni a fűszeraprító gépet. Most jön a lényeg. Ha a krumpli megpuhult, levesszük a fedőt és nagy lángon pillanatok alatt megpirítjuk, közben megszórjuk a petrezselyemmel és azt is jól átforgatjuk benne. És csak most sózzuk meg! Ha egy kicsit vadul pirítottunk és le is ragadt valamennyi, a só hatására rögtön felkaparható. Ez a petrezselymes krumpli!Innentől mindenki csinál, amit akar. Az újkrumplis variáció salátával, esetleg más zöldfűszerekkel bolondítva tökéletes egytálétel. Az öregebb kiadás pedig méltó és hálás körete szinte mindennek a sült csirkétől, a rántott karajig.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés