free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Útmutató a dizájn világába

Borsa         Címkék: divatos, dizájn, hasznos, kézikönyv, tárgy 0 hozzászólás

Szeretjük a stílusos használati tárgyakat. A gyorsan változó trendek mellett viszont néha elveszítjük a fonalat: nem tudjuk, mi az, ami divatos és mi kerüljön a kukába. Ilyenkor jön jól egy dizájn kézikönyv.

Minél többet és minél válogatósabban fogyasztunk, annál inkább odafigyelünk arra is, hogy néz ki, miből készült, mennyire ötletes a mindennapi használati tárgyak formaterve. Művészeti stílusok, tervezői irányzatok, és dizájn trendek állandó sodrásában élünk. Ráadásul a fogyasztói társadalmak rekordgyorsasággal emésztik fel a különböző divathullámokat: ami tavaly még divatos volt, idén cikinek számít.

Három könyvet ajánlunk, melyek segíthetnek eligazodni dizájnfetisiszta korunk útvesztőiben. Más-más megközelítésből, de mindhárom kiadvány sorra veszi az elmúlt száz év legmeghatározóbb formatervező-iskoláit, bemutatja a legnagyobb dizájnereket, az Art Nuovo-tól az Apple számítógépekig.

Nézegess képeket!

Design kézikönyv (1)A dizájn - más szóval a formatervezés -, története során szorosan összekapcsolódott a mindennapi élettel és a kultúrával. A tárgyakon, az alkalmazott grafikán és az információs technológián át egészen a városi környezetig hatalmas területet fog át, ezért nehéz feladat párszáz oldalon bemutatni a különböző irányzatokat. A nemrégiben megjelent Design kézikönyv szerencsére nem próbál komplett dizájntörténeti áttekintést nyújtani. Inkább rövidebb esszékben mutatja be a legfontosabb stílusokat, iskolákat, anyagokat és fogalmakat az aerodinamikától wiener werkstätte-ig, abc sorrendben. (Charlotte Fiell - Peter Fiell: Design kézikönyv: Fogalmak - anyagok - stílusok, Taschen/Vince Kiadó, 2007)

A forma művészete (2)"A formatervezés ma már nem egyszerűen formai vagy funkcionális kérdéseket vet fel. A formatervezés egy olyan nyelvezetté vált, amelyet tökéletesen értenünk kell, ha hatékonyan akarjuk alkalmazni" - írja A forma művészete című könyv bevezetője. A könnyen használható útmutató részletesen bemutatja a huszadik századra jellemző formatervezési mozgalmakat, a különböző korszakokra jellemző stílusjegyeket és a formatervezés kulcsszemélyiségeit. A gyönyörűen megszerkesztett könyv nem csak az egyes stílusok sajátosságait , de utóhatásait is bemutatja. Praktikus olvasmány azoknak akik átfogó képet akarnak kapni a formatervezésről és a legfontosabb irányzatokról.(A forma művészete, Scolar Kiadó, 2006)

Design a 21. században (3)A három dizájnkönyv közül a Design a 21. században-t találtuk a legszórakoztatóbb olvasmánynak. A könyv a huszonegyedik század ismert formatervezőire, magukra a dizájnerekre helyezi a hangsúlyt, munkáikon keresztül felvázolja a termékdizájn jövőjét. Olyan nagy cégek dizájnerei szólalnak meg, mint az Apple Computer és a Ford. Érdekes áttekintést ad a közeljövő lehetséges dizájnirányzatairól, a formatervezők legutóbbi, legprogresszívebb munkáinak bemutatásának segítségével.(Design a 21. században, Szerkesztő: Charlotte Peter Fiell, Taschen/Vince Kiadó, 2004)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés