free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A bőrünk lebuktat

Borsa         Címkék: bőr, kozmetikus, működés, pattanás, test 1 hozzászólás

Mostantól szerethetjük az arcunkon lévő összes miteszert és pattanást, mert úgy tekinthetünk rájuk, mint akik hírt hoznak testünk működéséről. Borsamunkatárs kozmetikusnál járt.

Nők vagyunk, csevegünk. Barátnővel, kollégával, fodrásszal, kozmetikussal. Azt gondoljuk, hogy azokon az információkon túl, amelyeket hajlandóak vagyunk egy ilyen felszínes csacsogás keretén belül elmondani magunkról, több nem is derül ki rólunk. Eszünkbe sem jut, hogy míg az uborkapakolás hatóideje alatt, jól megválogatva szavainkat csevegünk, a kozmetikus sokkal többet lát és tud meg rólunk, mint amit elmondunk. Utánajártunk mi mindenről mesél az arcunk, arcbőrünk a hozzáértőknek.

Ez a legjobb

Első benyomásA kozmetikushoz is érkezhetünk a főnök által felbosszantva, szerelemtől bódultan, vagy éppen kisemmizve, boldogtalanul. Lehetünk másnaposak, náthásak, hétvégén degeszrezabáltak; számoljunk le az illúzióinkkal. Az ajtón belépve egy jó kozmetikus ezt már többé-kevésbé látja is, és a kezelésbe mindezt belekalkulálja. Kovács Kinga mester kozmetikussal végigvettük, mi mindent olvas le az arcunkról, bőrünkből. Az arckezelés, szemöldökszedés nem lehet tökéletes egy kis lelki karbantartás nélkül, és néha becsúszik egy-egy komolyabb testi diagnózis is.Nézzük először mit látott Kinga rólam, abban a pillanatban, ahogyan beléptem a kozmetika ajtaján.- Fáradt vagy, talán szomorú is. Mostanában nem alszod ki magad és nem jószántadból. Látszik, hogy kicsit zavaros a szemed fehérje, lilás táskák vannak alatta. Az egész arcod fénytelen és a fő vonalai lefelé mutatnak. Nem vagy jó passzban. Nagyon fontos része lesz a kezelésnek a nyugtató, lazító masszázs.- Na köszi. Egyébként pontos.Nem létező bőrtípusokA kozmetikai kezelés másik fő része a bőr állapotának felmérése. A kozmetikusok szerint - bármit hirdetnek is a reklámok - olyan, hogy normál, meg zsíros, meg száraz bőr nem létezik. A bőr ugyanis - mint ahogyan azt középiskolában megtanultuk - három rétegből áll. Ezek a hám, az irha és a kötőszöveti réteg. Mindhárom állapota változhat, ezek kombinációja adja a bőr valós állapotát. Tehát attól, hogy a homlokunk idegesítően olajosan fénylik nap, mint nap - tehát zsigerből zsírosnak ítéljük - a bőrünk ettől nyugodtan lehet vízhiányos, ha tetszik, száraz. Ezt a kozmetikus az első lépés, a radírozás előtt feltérképezi, és ehhez igazítja a kezelés további kenceficéit.

A májműködés serkentése

Hol van pati?Az sem mindegy ám, hogy a pattanások, mitesszerek az arc melyik részén helyezkednek el. A keleti orvoslás hagyományait nagyon sok kozmetikus - többek közt Kinga is - beépíti a kezelési módszerébe. Alapvetően az arc masszírozásához ad támpontokat, de Kinga például igyekszik ez alapján következtetni esetleges szervi problémákra.Kérdésemre elmondta, hogy, a keleti orvoslás alapja az, hogy az egész testet energiavonalak, meridiánok hálózzák be; az egészséges embernek folyamatos, kiegyenlített energiaáramlása van a testrészei, szervei között. Ha valahol ez az áramlás akadozik, netán megszakad, abból szervi problémák alakulnak ki. A fejet is ilyen meridiánok hálózzák be, az arc és a fej különböző területei egy-egy belső szervvel állnak energiakapcsolatban. Ez az akupunktúra és akupresszúra alapja is. Tehát, ha az adott szervnek valamilyen problémája van, működése megváltozott, akkor az arcon elváltozások jelenhetnek meg. Úgy, ahogy a talpnál, a fejen masszírozás közben, az adott pontok nyomásával serkenthetjük az energiaáramlást és ezáltal az adott szerv működését.

Mit mond a belgyógyász? Az orvosi egyetemen nem tanítják a keleti orvoslás hagyományait, így a kozmetikai tünetek esetleges testi eredetét sem. A nagyon pattanásos, kezelhetetlen bőr utalhat a testen belüli gyulladásos folyamatra, vagy valamilyen hormonális problémára. A belgyógyász az emésztési problémák hallatán nem a meridiánok alapján kezdi vizsgálni a páciens bőrét, de feltűnően problémás arcbőr esetén természetesen kivizsgálást kezdeményez. Fontos terület a száj és az orrNekem az epe területén, a halántékomon, talál néhány oda nem illő pattanást Kinga. Undokul kételkedem, tekintve, hogy az epehólyagomat évekkel ezelőtt eltávolították. A kozmetikus elmagyarázza, hogy az emésztésemre jelen esetben, pont a hiánya van befolyással, és ez bizony látszik. A szem alatti táskák, és azok színe a veseműködésről árulkodik. Ha eleget iszunk, kevés sót fogyasztunk, már sokat teszünk a karikák ellen. Nőknél nagyon fontos terület a száj és orr közötti rész, ami a petefészekkel áll kapcsolatban. Kinga elmeséli, hogy a klimax után, amikor a petefészkek működése leáll, jellemzően megjelennek a függőleges ráncok, elszíneződések ezen a területen. Volt már rá példa, hogy ő küldte fiatal kliensét nőgyógyászhoz, mert úgy ítélte meg, hogy a bőrelváltozásai a szája körül petefészek problémára utalnak. Igaza lett. [PAGEBREAK]Emésztés a bőrönA bőr részt vesz az anyagcserében is és az abban fellépő problémákat jelzi leginkább. Pontosan ezért van, hogy az emésztés minősége is remekül látható a bőrön. A pici, fehér göböcskék - általános nevükön grízek - koleszterinből vannak. Ez nem azt jelenti, hogy valaki olyan sok disznózsírt eszik, hogy már a pórusaiból is az szivárog, hanem azt, hogy a koleszterin emésztése nem tökéletes, tehát érdemes olyan étrendet összeállítania, ami megkönnyíti ennek a zsírnak az emésztését. A nagy, gyulladt, de nem kinyomható, úgynevezett lobgátas elváltozások általában valami aktuálisan fellépő, nem krónikus elváltozásra utalnak. Bennem azért mocorog a kisördög, mert a menstruációs ciklushoz kötődően mindenki jobban pattanásosodik. Kinga szerint, ez nem mond ellent semminek, mert a menstruáció a nő számára megtisztulás is: nem csak lelki, hanem testi értelemben is. A hormonváltozások ilyenkor megpörgetik a test tisztulását, és ez látszik a bőrön.
Segítségül

MindeközbenMiközben mindezt elmeséli, masszírozni kezdi az arcom, időnként egy-egy pontnál megáll, és erőteljesen nyomni kezdi. Kellemes, de amikor a két halántékom mellett erősen megnyomja, felnyögök a gyönyörűségtől. Kiderül, hogy ez a pont a méregtelenítést, illetve ezt a fajta energiaáramlást serkenti. Levonom a következtetést és már tervezem is az újabb, soha be nem tartott tisztítókúrát. Kinga még elmondja, hogy bár a kozmetika alapvetően tüneteket kezel, készítenek már olyan gyógynövény kozmetikumokat is, amelyeknek az adott területre való bemasszírozásával célirányosan lehet hatni a problémára.Vannak természetesen olyan kozmetikusok, akik nem így gondolkodnak, de egy próbát megér a dolog. Tudatosan figyeljünk oda rá, hogy arcunk mely tájain problémásabb a bőr, milyen visszatérő tüneteket mutat. A mellékelt ábra segítségével például megppróbálhatjuk behatárolni, hogy mely szervünkkel állhat összefüggésben az a terület és keressünk egy olyan diétát, vagy gyógyteát, amely az adott szerv működését segíti. Lesz eredménye. Mindez természetesen nem orvosi kezelés helyett van, ha valaki úgy gondolja, hogy egészségügyi problémája van, ne kozmetikushoz menjen!

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés