free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Igényes zöldféle

Borsa         Címkék: elkészítés, í-zi, recept, spárga, szezon 0 hozzászólás

Úton, útfélen láthatjuk, hogy itt a spárgaszezon. Ez azoknak érdekes, akik spárgahívők és el is tudják készíteni ezt a zöldfélét. Közvélemény-kutatásunkból viszont kiderül, alig vannak ilyenek. Na, majd mi.

Ne bonyolódjunk most bele a hollandi mártásos, meg lazacos csodákba, mert lehet spárgát úgy is készíteni, hogy ne kelljen rá ezreket költeni, de mégse sajtos-tejfölös löttyben ázzon az egész. Mert ugye ez meg a másik probléma. Mivel nem vagyunk spárga nagyhatalom, nincs is túl sok receptünk az elkészítésére, a tejföl-sajt meg mindenhez passzol.

Zöld-fehér

Okosan a vásárlásnálA zöldspárga erőteljesebb ízű, míg a fehér lágyabb, de mindkettőre igaz az, hogy ha nem teljesen friss, akkor ehetetlenül szálkás lesz. A frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy a talpán ellenőrizzük, mennyire száraz; ha megnyomjuk és levet ereszt, akkor jó. Ehhez a művelethez várjuk meg, míg a zöldséges hátat fordít. Ha sikerül megfelelőt választani, akkor otthon tekerjük nyirkos konyharuhába, és úgy tegyük be a hűtőszekrénybe; egy-két napon belül mindenképpen használjuk fel. Pucoláááás!Ha kiválasztottuk a megfelelő receptet, szánjunk időt a pucolásra. Nagyon éles kést használjunk, vagy ha már rászoktunk a spárgaevésre, szerezzünk be egy speciális spárgahámozót. Igen, van ilyen. Úgy néz ki, mint a krumpli hámozó, de nem az. A spárga rügyes, bumszlis része a feje, az ellentétes vége a talpa. A talpból levágunk úgy két-három centimétert, majd a fej felé húzva szép vékonyan elkezdjük lehántani a külső borítását. Vékony, tapadós szálakban jön le és biztos nem a tálcán/újságpapíron kötnek majd ki. Vigyázzunk, a hanyagul pucolt spárga keserű, mint az epe. Ha minden spárgasípot megtisztítottunk, egy magas lábosban - amiben állítva elfér a növény - vizet forralunk sóval és egy kis cukorral. Beletesszük a nyakig érő vízbe a szálakat, lefedjük és nyolc-tíz perc alatt puhára főzzük. Innentől szabad a tánc, önthetjük szószokkal, tekerhetjük halakba, húsokba. A leves az nem így készül, de most nem mondom el, hogyan. A Borsa receptje viszont húsétel spárgával, tehát az asztalnál akár meg is lehet osztozni, ki melyik részét eszi.

Ez nem az

Így készülFél kiló csírágot (ez is a spárga neve hehe) a fent említett módon megfőzünk. Három csirkemell filét kettévágunk és kiklopfolunk, besózunk. Öt evőkanál lisztbe borsot és legalább három átpasszírozott fokhagyma gerezdet keverünk. A húst megforgatjuk a fűszeres lisztben, majd a spárgát igazságosan elosztva keresztben rájuk fektetjük, betekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük. Vastagon kivajazunk egy tűzálló tálat, belerendezzük a húsbatyukat, és annyi tejszínt öntünk alá, hogy az a nyakukig érjen. Alufóliával lefedjük az edényt és kétszáz fokon megsütjük. Ha megpuhult, le a fólia, fedő nélkül megpirítjuk a tetejét, hogy még szebb legyen. Párolt rizs passzol hozzá. A spárga szezonja csak két hónapig tart, úgyhogy a Borsa legközelebb csak jövő májusban foglalkozik ezzel a veteménnyel.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés