free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Újrajátszott történetek

Borsa         Címkék: beszámoló, gumibot, kiállítás, kődobálók, remake 0 hozzászólás

Játsszuk vissza! – sugallja Nemes Csaba, Remake című kiállítása, így hát jöjjenek az égő kukák, a kődobálók és a gumibotok. Hogy odanézünk, vagy elfordulunk, döntse el mindenki maga. Mint ősszel.

Újrajátszott történetek

Ajánló

"Számomra fontos, hogy elkerüljem a politikai kliséket, ahogyan innen vagy onnan szemlélik az eseményeket, ehelyett inkább egy privát nézõpontot szeretnék használni, ami azt a jellegét vizsgálja, amiről az elõbb beszéltünk, tehát hogy képekben hogyan néztek ki ezek az események, hogy a történeteknek milyen furcsa ellentmondásai vannak. Ez a megközelítés inkább ironikus vagy groteszk" - mondja Nemes Csaba.

A Knoll Galériában látható Remake című kiállítás egy olyan világról szól, ahol a realitás egyre inkább elveszni látszik, ahol az emberek fejében a világ egyre inkább olyan képet ölt, mintha valóságshowban élnénk, ahol internetes oldalakról tájékozódunk, magánvélemények és amatőr felvételek alapján. Ahol egyre inkább rá kell jönnünk, az igazságnak rengeteg oldala van, és egy ponton túl már nehéz és merész dolog lenne különbséget tenni igaz és hamis között. De akkor hol rejtőzik az igazság? Hiszen minden tekintet más és más valóságot tükröz, s egyetlen új szempont is képes az addig hitt igazságot viccé formálni.Három egypercesA kiállításon bemutatott rövidfilmekbe ilyen privát, amatőr anyagokat, valamint saját nézőpontját is beleapplikálta Nemes Csaba. Ezeket az anyagokat hírként, a valóság egy szeleteként használja fel, s készít belőle valami egészen mást, amivel rögtön idézőjelbe is teszi az egészet. Az eredetileg tízrészesre tervezett rövidfilm-sorozatból eddig három, egyenként egyperces rajzfilm készült el, ezeket láthatjuk most a galéria falaira vetítve. Az Elindul a tank... című munkában, ironikus zenei aláfestés mellett, nemzeti- és Árpádsávos zászlókat lengető önjelölt harcosok küzdenek a rendőrökkel és rombolnak szét maguk körül mindent. A Túró Rudi című animációban a Magyar Televízió Túri Rudi automatájánál sorban álló randalírozók válnak nevetségessé. A Combino song című szkeccsben Budapest legismertebb villamosával, a Combinóval találkozunk; Árpádsávos zászlóval a nyakában jár körbe egy férfi, majd hirtelen odaveti a megrökönyödött utasoknak: "Jegyeket, bérleteket"!A politika helyeA művész távolságot tart mindattól, amit feldolgoz, de már a cím is arra utal, hogy a fiatal képzőművész mégis aktualizál, újraértelmez, vagy éppen csak újabb kérdéseket vet fel.Többek közt azt, hogy milyen jelentése lehet egy megtörtént eseménynek, amikor műalkotásként van jelen? S szabad-e, vagy kell-e bevinni a politikát a művészetbe?A projekt eredetileg a velencei biennáléra készült, s a pályázat első körben osztatlan sikert aratott a zsűrinél. Végül azonban egy másik pályázatot választottak ki arra, hogy Magyarországot képviselje a nemzetközi kiállításon; a döntés elég nagy felháborodást keltett. Nemes Csabát mindez nem tántorította el eredeti tervétől: a tíz részt, egy alkotásként szerkeszti újra. Ennek a filmnek az elkészítése az alkotók szerint, nagyjából 15 millió forintba fog kerülni. De sokat segít, hogy már eddig is rengetegen jelezték: támogatnák a projekt megvalósítását. Ami már biztos: az elkészült filmet bemutatják majd a mostani kiállítás helyszínén, a Knoll Galériában, illetve a Kiscelli Múzeumban, és az sem elképzelhetetlen, hogy benevezik a Magyar Filmszemle kísérleti filmes szekciójába. A jelenlegi kiállítást május 31-ig lehet megnézni.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés