free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Be akarunk csavarodni

Borsa         Címkék: csavar, előnyök, fürtök, göndör, hátrányok 2 hozzászólás

A hajtípusok közül egyértelműen a göndör a nyerő: nincs vele sok gond, mégis jól mutat. A göndör hajúak nem ezt mondják. Saját megnyugtatásunkra utánajártunk, azaz előnyök és hátrányok.

Be akarunk csavarodni

Ajánló

A göndör haj ápolásaA göndör hajnak alapvetően más a belső szerkezete, ezért kell külön figyelnünk arra, hogy hogyan ápoljuk. Az a balzsam vagy pakolás, ami az egyenes hajhoz tökéletes, a göndör hajra lehet, hogy nem hatékony.

Pár hete, egy többnapos kiránduláson elengedtük magunkat, nem nagyon akadt a kezünkbe még a fésű sem. Három nap után a göndör hajúaknál szinte semmi változást nem vettünk észre, de a mi enyhén göndörödésre hajlamos hajunk már egy szépreményű nyolcvanas évekbeli tupír-királynőre emlékeztetett.Így, amikor a 2007-es hajtrendek kapcsán a szerkesztőségben hajtípusokról beszélgetünk, egyértelműen a göndör haj mellett tettük le a voksunkat. Nincs vele nyűglődés, csak bele kell túrni és már kész is. Ráadásul egy egyszerűbb ruha és egy kevésbé szép arc is jobban mutat göndör hajjal, úgyhogy tényleg nem értjük a göndör hajúak elégedetlenkedését, miszerint nekik sem könnyű az élet. Mi, egyenes hajúak nagyon szívesen kipróbálnának ezeket a fürtöket, de persze tudjuk, ez az érzés még dajerral sem lesz meg; ennek ellenére érintetteket, szakembereket kérdeztünk. Saját magunk megnyugtatására, hátha elmondják, mennyire macerás, és leteszünk róla. Hát.

Még a kapucnival is jól mutat!

Bosszantó egyszerűség

Először is gőzünk sincs, hogy miért lehet gond rendben tartani egy olyan hajat, amit gyakorlatilag hetente csak egyszer kell megmosni, és megfésülni is bőven elég ilyenkor. A mosás után még egy kevés hajhab és a hajmosási mizéria letudva. Nem a hasunkra ütöttünk, amikor a fenti gyakorlatsort vázoltuk, hanem göndör hajúakat faggattunk. Szakembert is kérdeztünk, és ő sem fűzött hozzá sokkal többet. (Pedig tudjuk jól, hogy ők mindent bonyolítanak.) Loksa Zsanett, fodrász az előző sort annyival fűszerezte meg, hogy hab helyett egy megjegyezhetetlen nevű hajkrémet ajánlott - valami körlzrok-krém -, ami állítólag tényleg védi és rendezetté teszi a göndör hajat. Elmondta, hogy ő a szárításhoz tárcsás hajszárítót használ, ami csak azért vicces, mert a göndör hajú lányok jó része csak találgatta, hogy mi is az, nem hogy használná. Miért is ismernék, sok esetben meg sem kell szárítani a hajukat, szárad az magától is (ezért külön utáljuk őket).

A göndörség típusaiA fodrász háromféle természetes göndörséget különböztet meg: a tőből göndörödő, a kicsit lentebbről göndörödő és a hullámos hajat. Az első a leggöndörebb és a legkevésbé kezelhető, de ápolni ugyanúgy kell mindhármat.

Úgy tűnik, hogy az egyetlen probléma a fésülködésben rejlik. Bár számunkra édes mindegy, hogy hajmosás előtt vagy után fésüljük meg, így is, úgy is ugyanaz a hatás - azaz semmi -, de a göndör hajnál mégis jelentősggel bír ennek a műveletnek az időbeni elvégzése. Erről az illetékesek is lelkesen nyilatkoztak. Göndör1 a hajmosás előtti fésülésre esküdözött, mivel így a mosást követően szép tincsesen szárad a haja; Göndör2 viszont úgy érzi, hogy egyenesen megerőszakolja a haját, ha szárazon esik neki a fésűvel, így ő inkább vizes haját bogozza. Nem baj, ettől még nem ment el a kedvünk a göndör haj istenítésétől, ezek után is úgy véljük: egy egészséges, jól levágott göndör hajjal, nincs túl sok tennivaló.

Ő nem lett mélységében formázva

Formabontás a mélységben

A szakembertől megtudtuk, a kulcsmondat éppen a jó vágásban rejlik. A rendszeres egészségügyi vágás fontosságával tisztában vagyunk, de tény, hogy a göndör hajú lányok többségénél nagyjából két fazont látunk: hosszú és kevésbé hosszú változatot. Igen, elismerjük: elég unalmas lehet egy életen át két variáció között ingadozni, ott a pont. Egyéként a göndör hajúak is így gondolják, csak ők másképp fogalmaztak. Göndör1-nek például már többször adtak szakszerű választ, így ő ezzel érvelt: "A fodrász megmondta, hogy az ilyen göndör hajat nem lehet mélységében formázni." Csak sejtésünk van, hogy mit jelent ez a mondat, de azért megkérdeztük Loksa Zsanett véleményét is. Válaszából egyértelműen kiderült, hülyeségnek tartja a kijelentést, és bár nem akarja szidni a kollégát, nem kétséges számunkra, hogy a kókler így akarta elejét venni, nehogy extra munkát és ügyességet várjon tőle a vendég. Egyszerűbb minket hülyének nézni, ugye.

Frufrut nekik!

A tény tehát az, hogy a loknis hajat is vágatni kell, mi ezt megszoktuk, úgyhogy ez sem plusz macera a göndör haj ápolásának tekintetében. Az általunk megkérdezett fodrász szerint akkor van jól levágva egy göndör haj, ha kihúzva is jól mutat, fazonja van. Szerinte nem kell félni a rövid változatoktól és a frufrutól sem. Persze másképp mutat egy lépcsőzetes vágás az egyenes és másképp a göndör hajon, de az biztos, hogy mindkettőnél dúsabb hatást kelt - tudtuk meg a szakembertől. A göndör hajnál viszont fokozottan kell figyelni az arc formájára, de ez legyen már a fodrász problémája, ne a miénk. Ha jó a fazon, akkor már csak arra kell ügyelni, hogy kellőképpen ápoljuk is: ez a fent említettek mellett azt is jelenti, hogy hetente egyszer tegyünk rá pakolást. A göndör haj belső szerkezete eltér minden más hajétól, és általában alapvetően száraz. Ezért igényli a külön odafigyelést és a megfelelően kiválasztott professzionális termékek használatát, még egy pont.

Kézkrém a hajraAzt hallottuk, hogy eső után, ha csak kézkrém van nálunk, azzal is gyorsan rendbe hozhatjuk a hajunkat. A szakember nem támogatja az ötletet, szerinte bár a krémek segítenek ugyan, de a kézkrémtől nem szép, tincses lesz, hanem inkább összeragad a haj.

Itt jegyezzük meg, hogy régi elméletünket - miszerint a boltok polcain található hajápolásra szánt termékek, szinte semmiben nem különböznek egymástól - a szakember megerősítette. Sosem tudtuk eldönteni, hogy melyik való a hajunkra, ezért többfélét is kipróbáltunk. Lényeges eltérést nem tapasztaltunk. Két nap után tartás nélkül, töredezetten, koszosan tapadt a fejünkre a hajunk. Most már legalább biztosan tudjuk, hogy elsősorban nem a sampon márkáján és típusán múlik, hogy jó állapotban legyen a hajunk.

[PAGEBREAK]

Az évek nyoma

Van, amit viszont megfelelő ápolással sem kerülhetnek el a göndör hajúak. Az évek múlásával - elmondásuk szerint a legtöbb esetben a terhességet követően - romlik az ő hajminőségük is. Többen tapasztalták, és persze magunk is látjuk rajtuk, ahogy idősödnek, úgy veszítik el göndör fürtjeiket. Hehe. A hirtelen göndörségből hullámos tincsek lesznek. Göndör2 éppen ezt látva ébredt rá, hogy mennyire is szereti göndör haját és innentől kezdve - amíg lehet - már igyekszik megőrizni göndörségét. Ilyenkor már nekik is több törődést igényel, hogy a haj szép legyen, és még fontosabbá válik a jól megválasztott fazon. Minél súlyosabb a haj, annál könnyebben egyenesedik ki és veszíti el tartását.Birkák voltunk

A göndör haj kapcsán önkéntelenül eszünkbe jutott a nyolcvanas évek dajerdivatja, amely arra ösztönzött bennünket, hogy órákig könyörögjünk édesanyánknak a nyolcadikos ballagás előtt, hogy ugyan engedje már meg a kis hullámot a a hajunkba... Visszanézve a képeket, bár ne tettük volna, ugyanis akkoriban arcformától és hajtípustól függetlenül dajeroltattunk és többségünknek szörnyen állt. Volt, akinek nem is göndörödött be, sokunknak pedig teljesen tönkretette a dajervíz a haját. Egyikünk édesanyjának haja is jobban hasonlított a nagymami öreg pulijára, mint egy háromgyerekes családanyára. Bárhogy is, de azt megtanultuk, hogy a dajerolt haj, nem néz ki úgy - sajnos - mint az eredeti. A fodrász egyébként sem javasolta a nagyon durva kémiai beavatkozással járó műveletet: "Igaz, hogy sokat fejlődtek már ezek az anyagok is, de én mégis más módszereket ajánlok a dúsítás elérésére. Csavarokkal, krémekkel, göndörítő sprékkel ugyanazt a hatást érhetjük el, ha nem is tartósan" - kaptuk a tanácsot a szakembertől. Ráadásul így azt sem kell megvárni, amíg lenőnek a már formájukat vesztett dajerolt tincsek.

KonklúzióRendben van, elismerjük: a göndör hajúaknak is megvan a maga gondja és öröme. A göndör hajat is el lehet aludni, az is hullhat, és az évek múlásával veszít tartásából is. Öntörvényű az is, amikor olyan kedve van, akkor úgy göndörödik, ahogy ő akar. Nehezebb hozzá csatot, gumit, sapkát találni és kétszer is meg kell gondolni, mielőtt levágatjuk: a három-négycentis égnek meredő hajnál kevés viccesebb van, ilyenkor csak a sapka segít. A fodrásznál kevesebb frizura közül válogathatnak a göndör hajúak, viszont arra is kisebb az esély, hogy hordhatatlan frizurát készít nekik a mesterfodrász. Az uszodában viszont megint csak ők vannak nyeregben, míg mi az eredeti frizuránk visszaállításán igyekszünk fél órán át, ők csak megrázzák a hajukat és kész.

Dajer helyett Bár a kémiai anyagok és csavarási módszerek sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, de a szakember továbbra sem javasolja a dajert. Szerinte jobb, ha volumennövelő szerekkel és csavarókkal érjük el a dúsabb hatást.

Nem hisszük, hogy bárki is tökéletesen elégedett lenne azzal, amije van, de ahogy elmondták - a göndör hajúak, a volt dajerosok, sőt mi magunk is így tapasztaltuk -, előbb-utóbb megbékélünk saját hajtípusunkkal. A fentiek ellenére, azért ha választani lehetne, mi göndör hajat kérnék, azzal mégiscsak kevesebb a macera...LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés