free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csúnya és finom

Borsa         Címkék: gyors, í-zi, nokedli, recept, tojásos 0 hozzászólás

Egy étel, ami gyorsan kész, remek salátát lehet mellé készíteni, és pompás kalóriabomba, viszont nem szeret fényképezkedni. A tojásos nokedli nem fotogén, de nem is a szépségéért szeretjük.

Mikor körbekérdeztem a szerkesztőséget, hogy "mit főzzek ma?" mindenki szusszant, nyögött egyet, hogy itt a meleg, együnk salátát, valami könnyűt és hasonlók. Azonban ha egész nap nem ettünk - pont mert meleg volt - vagy elhúzódott a hétfői értekezlet, egyáltalán nem biztos, hogy elég vacsorára egy saláta pirítóssal. Jó, mondjuk bármit nevezhetünk salátának, amiben apróra vágott összetevők vannak és igazán lehet kiadós egy saláta is, de mégis úgy döntöttem, hogy együnk csak szépen főtt ételt, mert kell a testi fejlődésünkhöz a napi egy meleg étkezés. Így esett a választás a tojásos nokedlire, mert bár azt nem állíthatjuk, hogy nagyon gyomorkímélő lenne, de könnyű elkészíteni és kötelező kísérője a saláta, lehetőleg fejes.

Salátával a legjobb

Mindenki máshogy szeretiA tojásos nokedli is megosztó étel, mert hiszen akik szeretik, azok mind máshogyan képzelik el az ideális állagot az étel számára. Tíz emberből álló fókuszcsoportunk nemi alapon hasadt, a férfiak inkább a lágyabb, zaftosabb tojásbevonatra, a hölgyek a szárazabb, jobban megsütött kiszerelésre voksoltak. Ebből következik, ha valaki ellenkező neművel él egy háztartásban, célszerű a főzés végjátékát két lépcsőben elrendezni; a serpenyőből először a férfi adagja kerüljön a tányérra, majd némi további pirítás után női variáció.Az elkészítéshez segítségül hívhatjuk az üzletek pultján található előfőzött galuskát is, de egy házi nokedli összerántása nem bonyolult művelet, de kíván némi rutint és jó tudni, hogy a kezdeti időszakban sok mosatlannal jár. Idővel kicsit unalmassá válik, de mindig koncentráljunk a végcélra.

Pont jó tészta

Így készülElőször is nagy mennyiségű vizet teszünk fel melegedni a tésztafőző fazékban, míg felforr, bekeverhető a tészta. Fogunk egy nagyobb keverő tálat, beleütünk két-három tojást, öntünk bele némi olajat, bőven megsózzuk és elhabarjuk. Innentől felváltva adagoljuk a hideg vizet a finomliszttel, és erőteljes mozdulatokkal folyamatosan keverjük a tésztát. Ezt nem verni kell, mint a kelt tésztát, hanem folyamatosan, erőteljesen keverni. Addig adagoljuk a lisztet és a vizet, amíg az elkészülő tészta mennyiségét elegendőnek ítéljük a vacsorázó személyek számára, valamint a tészta is sima, egynemű, ragcsos-nyúlos lett. A forrásban lévő vizet megsózzuk és megkezdjük a szaggatást. Ez történhet nokedliszaggatóval vagy deszkáról késsel, ahogy a nagyi csinálja. A kifőtt galuskákat serpenyőbe szedjük, kicsit aláolajozunk és koncentrálni kezdünk a lényegre. Személyenként két-három tojást alaposan felverünk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis tejföllel lágyítjuk. A nokedlit átkeverjük a serpenyőben, a lángot felcsavarjuk alatta, nyakon öntjük a tojással és folyamatosan kevergetve összepirítjuk. Mindenki olyan szárazra süti, ahogy szereti, de figyeljünk arra, hogy a serpenyő hője tovább süti az ételt, a láng elzárása után is! Ez az étel csak frissen jó és persze salátával, ahogyan fent állítottuk.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés