free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legszívfacsaróbb film

Borsa         Címkék: ajánló, érzelgős, film, lista, szívfacsaró 0 hozzászólás

Van, amikor érzelgősre veszük a figurát, és szívesen megnézünk egy-egy édesbús zsebkendőgyilkos alkotást. Ezekre a napokra gyűjtöttük össze az öt legszívfacsaróbb filmet, abc sorrendben.

Talán nem meglepő, hogy az alábbi ötös listában szereplő mindegyik filmben van haláleset. A halál változatos formái jelennek itt meg: rák, cukorbetegségből eredő veseleállás, AIDS, öngyilkosság. Az itt felsorolt filmek viszont egyáltalán nem a halálról, inkább - klisé ide vagy oda - az életről szólnak. Íme öt sírós, nevetős, szuttyogós, magával ragadó, édesbús, zsebkendőgyilkos darab a film újkori történetéből.
Dolly Parton (balra) és Olympia Dukakis - jelenet a filmbőlAcélmagnóliákAz Acélmagnóliák a nyolcvanas évek egyik emblematikus csajos filmdrámája: zseniális dialógusok, veterán színész zsenik, fiatal tehetségek, zsebkendő-szaggató dráma, vitriolos humor. A déli kisvárosban Dolly Parton szépségszalonja a kulturális élet központja. Sally Field a lánya, Julia Roberts esküvőjét tervezi, habos-babos tortával és menyasszonyi ruhával. Shirley MacLaine utálatos vén dög, folyamatosan ugató kutyával. Felmerül a kérdés, hogy hol itt a dráma. Herbert Ross rendező gondoskodik a könnyekről, és Julia Roberts megkaparintja első Oscar-jelölését, és ezzel sokat elárultunk. (Acélmagnóliák - Steel Magnolias, 1989)
"Csak a hajad meg ne égjen!" - jelenet a filmbőlBárhol, bármit, bármikorWhoopi Goldberg játssza Jane-t, a new york-i bárénekesnőt, akinek elege van a kisstílűsködésből, ezért válaszol Robin (Mary-Louise "Nancy ül a fűben" Parker) hirdetésére. Robinnak van egy kocsija, amivel Kaliforniába akar eljutni, és hirdetésben keres vezetni tudó útitársat. Útközben felszedik Jane jóbariját, Holly-t (Drew Barrymore), aki bántalmazó pasiját baseball ütővel fejbevervén a törvény elől menekül. Hármacskán szaggatják az aszfaltot, és eközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz (nem korhatárosan), és lassan fény derül Robin szívszaggató titkára is... Herbert Ross rendező még egyet facsar a szívünkön. (Bárhol, bármit, bármikor - Boys on the side, 1995)
Shirley Maclaine (balra) és Debra Winger - jelenet a filmbőlBecéző szavakHa a klasszikusok klasszikusát keresnénk, a modernkori filmgyártásban ez lenne az; a Becéző szavak a szívfacsarás alfája és omegája. A legnagyobb teljesítménye mégis az, hogy amikor épp nem egy halálos betegség dominálja a vásznat, olyankor nagyon vicces és szórakoztató is tud lenni. Aurora (Shirley MacLaine) rég megözvegyült, lányával (Debra Winger) nem mindig értik meg egymást, a szomszéd nyugalmazott űrhajóssal (Jack Nicholson) pedig éveken át flörtöl. A középpontban az anya-lánya kapcsolat áll, amely felváltva hepehupás, felemelő, és tragikus. Nagy Oscar-kedvenc volt, és folytatása készült 1996-ban, Esthajnalcsillag címen. (Becéző szavak - Terms of Endearment, 1983)
Egy 1951-es hóesés - jelenet a filmből ÓrákVannak szívfacsaró filmek, melyekben a komor részeket helyenként feloldja egy kis nevetés, egy kis izgalom. Az Órák nem tartozik ezek közé. A film három nő életének egy-egy sorsfordító időszakából rögzít pillanatokat, bravúros vágásokkal ugrálva az idősíkok között. 1923-ban Virginia Woolf (Nicole Kidman) elkezdi írni a Mrs. Dalloway-t, miközben elmebajára hivatkozva férje kalitkában tartja. 1951-ben Laura Brown (Julianne Moore) elkezdi olvasni a Mrs. Dalloway-t, és ráébred, hogy saját élete fullasztó és idegen a számára. 2001-ben Clarissa Vaughan (Meryl Streep) elkezdi élni a Mrs. Dalloway-t, és egy nap leforgása alatt kicsúszik a talaj a lába alól. (Órák - The Hours, 2002)
Mondd, hogy vizibicikliii... - jelenet a filmbőlThelma & LouiseMára legenda övezi Thelmát (Geena Davis) és Louise-t (Susan Sarandon), a két kisvárosi háziasszonyt, akik egy nap becuccolnak a nyitott tetejűbe és elhúznak a fenébe a hétvégére, hogy szabaduljanak kicsit a nyomasztó hétköznapokból, na meg a verekedős férjektől/pasiktól. Louise egy büdös parkolóban lelövi a Thelmát megerőszakolni próbáló pasast, és ezzel borul a terv; menekülniük kell. Útjukat sokféle népek keresztezik: felbőszült kamionsofőr, fegyveres rendőrkonvoj, jóarcú szemétláda (Brad Pitt, nem más), együttérző zsaru. A menekülés addig nem látott erőket szabadít fel a két nőben, de az adott körülmények között a közelgő tragikus véget megállítani már nem lehet. (Thelma & Louise, 1991)


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés