free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Franciázz magyar módra!

Borsa         Címkék: bútor, francia, hangulat, magyar, tárgy 1 hozzászólás

Gyakran ábrándozunk arról, milyen lenne, ha egy provanszi vidéken élnénk. Azt hisszük, hogy az itthon kapható ilyen jellegű bútorok megvásárlásával jön a hangulat is. Hát nem. Főleg, hogy nem eredetiek.

Azon gondolkodtunk a nagy provanszi hangulatkeltés közepette, hogy vajon hol lehet levendulaföldeket idéző berendezéshez jutni Budapesten? A válasz után kutatva megtudtuk, milyen valójában a dél-francia vidéki otthon. "Ilyen hát a provence-i hangulat" - leheltük áhítattal egy francia cégérrel ellátott Király utcai üzletbe lépve. Az eredeti párizsi hip-hop-ra ütemesen bólogató boltoslány szúrós pillantást vetett ránk. "Már megint egy eladó, aki a boltjánál csak vevőit utálja jobban" - ijedtünk meg. Aztán mégis beszédbe elegyedtünk, és kiderült: ő a tulaj, és ezerszer hallotta már a lelkes vevők dícséretét, pedig a boltban rajta és a zenén kívül semmi sem francia.

Nézegess képeket!

Relatív eredetiségEredeti magyar parasztbútorok hallgatták néma szemrehányással beszélgetésünket. Talán mondani sem kell, hogy nem a tulipános láda és leány-legényfaragással díszített komód tévesztett meg bennünket. Megtudtuk, hogy egy-egy szekrény nemzetisége teljességgel relatív. Azok a bizonyos magyar-provanszi bútorok fenyőfából készült, egyszerű vonalú, visszafogott faragással díszített, natúr elemek. Nálunk provanszinak viszik, Párizsban angolnak, Provence-ban pedig kifestik, és neo-provanszinak nevezik a stílust. Az igazi neo-provanszi bútorok elsősorban festettek. Majdnem olyanok, mint a legegyszerűbb magyar kredencek, csak lágy, tompított, mindig világos színekben készítik őket. Félhomályban már szürkének látszanak, annyira halványak. Általában két pasztell árnyalatot használnak egy bútoron, mondjuk zöldet barnával, tojáshéjszínűt citromsárgával, vagy szürkéskéket világoskékkel.

Akár felújított magyar is lehetne

Hasonlít a magyarraRégebben nem variáltak ennyit a dél-francia asztalosok, a kettős festés csak mostanában lett kötelező. A provanszi bútor díszítésben szegény, akárcsak magyar vidéki társai. Meglepő hasonlóságok vannak a stílusok között. A francia két félkört rajzol, az egyik hasasabb és oválisabb, a magyaron pedig másképp hajlítottak a szintén gömbölyű vonalak. A szekrényeket mázolással vagy pácolással is színezik. Jellemző a nyitott polcokkal kombinált változat, ami bármelyik helyiségben elhelyezhető: a konyhában tányérokat, a nappaliban könyveket vagy tárgyakat raknak rá. A francia lány elárulta: a boltban kínált magyar fenyőbútorokkal ellentétben szülőföldjén nehéz fával dolgoznak: dióval, tölggyel, bükkel. A székek támlái általában három keresztdeszkából állnak, egyszerűek de nem tiltja szabály, hogy lábuk kicsit hajlított legyen. Sok a pad, a támlás, a támlátlan, a karfás és a karfátlan. Az ágyak lehetnek fémből vagy fából, fejnél-lábnál támlásak, néha díszesen faragottak és mindig lábakon állnak. Budapesten nincs olyan bolt, ahol eredeti francia vidéki bútort lehet kapni. Legalábbis mi, nem találtunk.Nem kell feladniElőször is, ha a felszínesebb franciáknak a magyar bútor befestve már franciának számít, mi is választhatunk itthon olyan darabokat, amelyek egy kis provanszos színezékkel máris a keresett hangulatot sugallják. Kizárólag az egyszerű, letisztult, régi darabok alkalmasak erre. Másodszor is tudnunk kell, hogy a fent említett stílusjegyek a leginkább jellemzőek, de nem feltétlenül kell szigorúan ragaszkodni hozzájuk.

Ez neo-provanszi

Így néz ki az eredetiAz igazi provanszi hangulat titka a természetes anyagokban rejlik: a fa, a kő, az agyag, a fém, sok-sok levendula, és a kevesebb több elve, valamint a használhatóságra törekvő elrendezés. A francia vidéken ahová csak lehet, színes csempét raknak - a konyhapulttól kezdve, néha még a mosogatóba is. A konyhába majdnem mindent fából vagy kőből gyártanak. Egy kézzel szőtt, törtfehér, gyapjú ágytakaró a két támlás, lábakon álló ágyon egy-két színes párnával kiegészítve egy háromfiókos komód szomszédságában, szintén megteszi a magáét. Szalmával kombinált bútort is nyugodtan vehetünk, természetessége nem csak a teraszon vagy a nyaralóban mutat jól. Nem kell spórolni a lakástextiliával, de ha francia vidéket idézünk, arra vigyáznunk kell, hogy az összhatás harmonikus legyen, és nyugalmat árasszon. Kék, szürke, törtfehér, zöld, rózsaszín pasztell-békét. Ha lesz pénzünk az árban francia bükk, de a gyakorlatban magyar fenyő parasztbútorokra - ám provanszi bevásárló körútra nem, francia barátnőnkhöz -, onnan pedig egyenesen a festékboltba megyünk majd.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés