free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szépséges túlélés

Megyeri Nikolett         Címkék: brutális, hagyomány, nők, szépség, túlélés 1 hozzászólás

A világ minden táján élnek olyan nők, akik olykor brutális módon változtatnak a testükön. Mi, európai nők gyakran hangoztatjuk nem tetszésünket, pedig ezek a nők nem szépségideálokat követnek.

Szépséges túlélés

Ajánló

Nemi csonkításA világon évente kétmillió nő szenved el genitális csonkítást, mely során a serdülőkort még el nem ért lányok szeméremajkait, csiklóját levágják, majd a szüzesség megóvása érdekében a megtartott nagyajkakat összevarrják egy kis rést hagyva a havi vérzésnek. Házasságkötéskor felvágják, hogy a férj számára elérhető lehessen a gyönyör. A WHO becslése szerint összesen 130 millió ilyen módon megcsonkított nő él a Földön.(forrás:www.hazipatika.hu)

A mi kultúránkban a testet átformáló beavatkozások leggyakrabban esztétikai célokat szolgálnak. Aki ilyesmit végzetet el magán, arról általában úgy tartják, hogy jó dolgában teszi és ez a vélekedés, valljuk be, sok esetben meg is állja helyét. Vannak azonban olyan helyek is a Földön, ahol a test átalakítása egyáltalán nem kiváltság és gyakran nem is önálló döntés eredménye, sokkal inkább hagyományokban gyökeredző kötelesség, netán egyenesen a túlélés feltétele...

A férfiak is nyújtják a nyakukat

Hosszú nyakú nőkA világszerte híres "hosszúnyakú nők" az észak-thaiföldi, palaung törzs tagjai. Ötéves koruktól kezdve, minden második évben újabb és újabb sárgaréz karikát helyeznek a nyakukra. Az esztergált gyűrűk viselése lenyomja a kulcscsontot és elsorvasztja a nyakizmokat. Mire elérik a felnőttkort, nyakuk hosszúsága a természetes kétszeresére is nyúlhat. A közhiedelemmel ellentétben a nők nem fulladnak meg, ha eltávolítják nyakukról a karikákat. Ám mivel csigolyáik deformáltak és nyakizmaik gyengék, iszonyatos fájdalommal jár, ha nem viselik a rézgallért. Arról, hogy a hagyomány miben gyökeredzik, megoszlik az antropológusok véleménye.Miért?Egyesek szerint a gyűrűk eredetileg a tigrisharapások elleni védekezést szolgálták, míg mások azt állítják, hogy azért volt szükség a deformációra, mert ezzel az asszonyok elvesztették vonzerejüket más törzsek tagjainak szemében, és így megmenekültek attól, hogy azok elhurcolják őket. Olyan verzió is létezik, hogy a hosszú nyakon viselt réztekercsek hasonlatossá teszik őket a helyi folklórban rendkívüli módon tisztelt sárkányokhoz. Manapság ez a hagyomány már nem kötelező érvényű, mégis sokan követik, hiszen a törzs számára az élő látványosságra kíváncsi turisták jelentik a fő megélhetési forrást.

Milyen lehet így enni...

Tányér az ajakban

Egyes afrikai (Surma, Mursi, Makonde) és dél-amerikai (Botocudo) törzsekhez tartozó nők ajaktányért hordanak az alsó vagy a felső, esetleg mindkét ajkukban. A lányoknak általában a pubertáskor kezdetén helyezik be az első tányért. Az eljárás során ajkukon metszést ejtenek és egy körülbelül két centiméter átmérőjű, fa pecket illesztenek be. Néhány hét után, mikor a seb begyógyult, a pecket nagyobbra cserélik, mindez így folytatódik tovább az első, agyagból készült tányér behelyezéséig. A legtöbben tíz centiméter átmérőjű tányért viselnek, de előfordul húsz-huszonötcentiméteres is.Miért?A hagyomány a tizennyolcadik századból ered, amikor az asszonyok az agyagtányérok segítségével igyekeztek elcsúfítani magukat, hogy ne legyenek vonzók a rabszolga-kereskedők számára. Manapság azonban az ajaktányér már a szépség szimbóluma. A tányér mérete azt is mutatja, hogy hány marhát fizetett a vőlegény az arájáért.

A jó házasság ára

Kínok, KínaA valaha ismert egyik legkegyetlenebb szépészeti hagyomány, a lábak elkötözésének kultusza, Kínában a tizedik századtól volt gyakorlatban. Az eljárás célja az volt, hogy a lábak alakja a lótuszvirágéhoz váljon hasonlóvá, ugyanis ez a növény a szépség és az erotika szimbóluma a Távol-Keleten. A szokás a királyi udvarból indult és előbb a felső tízezer körében terjedt el, mint státusszimbólum, majd később az alsóbb osztályok is csatlakoztak. A kislányok lábát négy-öt éves koruktól kezdték elkötözni. A procedúra során a lábakat először füvek és állati vér keverékéből készült főzetben áztatták, majd tövig levágták a lábkörmöket. Ezek után a lábujjakat behajlították, a talpon vágásokat ejtettek, hogy jobban hajoljon, majd amennyire csak lehetett, előre húzták a sarkat, végül a lábfejet több méternyi, pamutból vagy selyemből készült szövettel szorosan összekötözték. Ezt a rítust minden második nap megismételték. A lábujjak a nagylábujj kivételével egy éven belül eltörtek és begyűrődtek a talp alá. A szorítókötést egész életükben, éjjel-nappal viselniük kellett, folyamatos kínokat átélve. A lábfej a kötés alatt gyakorlatilag teljesen elsorvadt és súlyosan elfertőződött. Mivel rettenetes bűzt árasztott, erősen illatosították. A nők csak szörnyű fájdalmak közepette, tipegve tudtak járni, vastag zokniban vagy speciális cipőben. Miért?A brutális szokás közel ezer éves fennmaradásának oka az volt, hogy Kínában csak az elkötött lábú lányok találtak maguknak férjet, s érezhették ezáltal biztosítva jövőjüket. A férfiak szexuálisan vonzónak találták a pici, lótuszvirág alakú, parfümözött lábfejet. Ha egy lány megengedte a fiúnak, hogy simogassa, csókolgassa a lábait, azzal kifejezte, hogy szívesen fogadja az udvarlását.

[PAGEBREAK]

Változó szépségideálokA kínai kormány, az értelmiség nyomására, 1911-ben betiltotta a lábak elkötözését. Arra biztatták a családokat, hogy fiaikat ígérjék olyan hajadonoknak, akiknek nincs elkötözve a lába. Mindennek ellenére még több évtized kellett ahhoz, hogy az embertelen tradíció végképp kivesszen, néhányan még ma is élnek az elkötözött lábú nők közül. Úgy tűnik azonban, mintha a kínai nőtársadalom nem tanult volna az évezredes kínszenvedésből. Manapság a nyugati nő számít náluk szépségideálnak és már az egészen fiatal lányok sem riadnak vissza semmilyen durva beavatkozástól annak érdekében, hogy minél inkább megfeleljenek ennek. Legdivatosabbnak a ferde szemeket európaivá formáló műtétek számítanak. Sokan pedig még magasságnövelő operációkat is bevállalnak, mely során lábszárukat többször eltörik és fémsínek segítségével nyújtják.Afrikai mellekMíg nálunk dúl a fogyókúra-mánia, addig az afrikai Nigerben a nők mindent meg(t)esznek azért, hogy minél inkább kigömbölyödjenek. Arrafelé ugyanis a hatalmas mellek, a vastag karok, a széles csípő, az óriási has és fenék, a szépség, a termékenység és a gazdagság szimbólumai. A férfiak szinte kizárólag csak a telt idomokkal rendelkező hajadonokat hajlandók feleségül venni. Emiatt a nigeri lányok kora kamaszkoruktól kezdve intenzíven hízókúráznak. Étrendjük főleg rizsből, banánból, kölesből, tésztából, zabkásából és húsból áll. A szegényebbek nem engedhetik meg maguknak ezeket az ételeket, ezért olcsó állateledelt vásárolnak és azt fogyasztják nagy mennyiségben. Akik az óriási zabálások ellenére sem híznak eléggé, azok utazó kereskedőknél megvásárolható, kétes eredetű, éhségérzet-növelő gyógyszereket szednek. Ezek a készítmények veszélyesek, menstruációs zavarokat, vérnyomás-ingadozást, sőt látásvesztést is okozhatnak, ám ez mégsem riasztja el őket a fogyasztásuktól. Délebbre, Kamerunban viszont nemhogy hangsúlyozni, hanem mindinkább rejteni igyekeznek a nőies formákat. A serdülő lányok melleit fájdalmas procedúrák során, szoros övek, súlyos őrlőkövek, sőt, olykor felforrósított mozsártörők segítségével lapítják. Az eljárás kárt tesz a szövetekben, tályogokat, fertőzéseket okoz, torz melleket eredményez és mellrákhoz is vezethet. A helyiek mégsem hagynak fel a barbár gyakorlattal, mert úgy vélik, hogy csak így tudják megóvni lányaikat attól, hogy nemi erőszak, esetleg gyilkosság áldozatává váljanak.Ha a helyükben lennél...Ezek a szokások persze, innen, a kényelmes nyugati világból szemlélve, különösnek, esetleg gyomorforgatónak vagy épp ijesztőnek tűnhetnek. De gondolkozz csak el, milyen lenne, ha oda születtél volna és ezeknek a nőknek a helyében lennél! Ha az életed, a napi betevőd vagy épp a lányod becsülete múlna rajta, vajon nem tennéd-e meg ugyanazt, mint ők?

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés