free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ez mind rizsa

Borsa         Címkék: í-zi, köret, rizs, tippek, titok 0 hozzászólás

Túl sokan szeretik és eszik a világon a rizst, ahhoz, hogy mi csak egy kicsit ízetlen köretként gondoljunk rá. Viszont a puha, de nem kásás, pergő szemű köretnek titka van. Eláruljuk.

Nincs olyan vasárnapi ebéd, amikor ne kerülne főtt rizs az asztalra, nincs olyan étlap, ahol a köretek között ne lenne felsorolva a rizs. Csak így, simán rizs, esetleg rizibizi, kukoricás, vagy gombás rizs. A rizsköret Magyarországon a főtt, vagy párolt rizst jelenti, egzisztenciális biztonságtól függően jobb, vagy kevésbé jó import rizsből készítve. Mi sem szeretnénk most elmerülni a rizsszemek hosszában, a távol-kelti technikákban, a melyik egzotikus fogáshoz milyen fajta rizst válasszunk kérdéskörében. Egyszerűen az ízes rizsköret készítésével foglalkozunk, tekintve, hogy kellően univerzális a szószos, zaftos ételekhez, valamint a salátás-savanyúságos, de szárazabb fogásokhoz egyaránt.

Barna rizs

Felirat a zacskónAnnyit azért érdemes tudni, hogy a rizsszemek alapvetően világos drapp színűek és csak a hántolás után lesznek fehérek. Amíg hántolatlan, addig barnarizsnek nevezzük és a vegetáriánus, és egészséges táplálkozás alapját képezi. Főzési ideje, mintegy másfélszer hosszabb a fehér rizsénél és sohasem lesz igazán puha. A hántolt, sőt fényezett fehér rizs tápanyagainak jelentős részét elveszíti a hántolás során, cserébe gyorsan puhul és lényegesen semlegesebb íze van, ezért szinte bármivel fűszerezhető. Édes és sós étel, és köret is készülhet belőle.

Tejberizshez, körethezTejberizshez, rizsfelfújthoz jobb és célszerűbb a gömbölyű, kerekszemű, főzés közben szétesésre hajlamos rizst választani, mert kásaszerűbb állaga a lesz a főzés során. Köretekhez azonban, hogy szép, pergő rizst tudjunk készíteni, a hosszúszeműeket válasszuk. Ehhez nem árt elolvasni a zacskó feliratát. Itt jegyezzük meg, hogy alapvetően semmilyen élelmiszert nem vásárolunk meg anélkül, hogy alaposan el ne olvasnánk a csomagolás feliratait. Ugye.

Két készítési módot ismer a magyar konyha a rizs puhítására. Az egyik a bő sós vízben való főzés, amikor tészta módjára főzve-szűrve, olajba, esetleg vajba forgatjuk a megpuhult gabonát. Így nem lesz igazán jó ízű a köret, ellentétben a másik módszerrel, amikor saját gőzében pároljuk a rizst, sőt menet közben esetleg még ízesítjük is.

Univerzális köret

Így készülA párolás nem bonyolult, viszont nagyon ügyelni kell a rizs-víz arányra. Két fogyasztóra számoljunk egy csészényi rizst, amit kevés olajon, folyamatosan kevergetve átforrósítunk. Ilyenkor tehetünk hozzá valamilyen ízesítőt, ami ízvilágában passzol a főételhez. Fél vöröshagymát, gerezd fokhagymát, zeller szárát, egy paradicsomot, paprikát. Mikor a rizsszemek kifehéredtek pontosan két csészényi vízzel - azaz pontosan kétszeres mennyiségű vízzel - felöntjük, megsózzuk, átkeverjük és letakarjuk. Mikor felforrt, takarékra tesszük a lángot és addig főzzük, míg a rizs beszívja a víz nagyrészét. Ekkor teljen elzárjuk a lángot és még véletlenül sem vesszük le a fedőt legalább tíz percig. Ezalatt a gőzben teljesen megpuhul a rizs. Ez az étel nem készíthető olyan lábosban, amihez csak két számmal nagyobb fedő van, mert fontos, hogy rendesen zárjon és ne engedje ki a gőzt a lábosból. Ha zöldborsós rizst - lásd még rizi-bizi - készítünk, a zsenge zöldborsót közvetlenül a tűz elzárása előtt keverjük a rizshez. Gombás rizshez apróra vágott gombát pirítunk és a már elkészült rizshez keverjük. Maradék rizsből készíthetünk rizsfasírtot, rizskrokettet, de az már egy másik cikk témája.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés