free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ez mind rizsa

Borsa         Címkék: í-zi, köret, rizs, tippek, titok 0 hozzászólás

Túl sokan szeretik és eszik a világon a rizst, ahhoz, hogy mi csak egy kicsit ízetlen köretként gondoljunk rá. Viszont a puha, de nem kásás, pergő szemű köretnek titka van. Eláruljuk.

Nincs olyan vasárnapi ebéd, amikor ne kerülne főtt rizs az asztalra, nincs olyan étlap, ahol a köretek között ne lenne felsorolva a rizs. Csak így, simán rizs, esetleg rizibizi, kukoricás, vagy gombás rizs. A rizsköret Magyarországon a főtt, vagy párolt rizst jelenti, egzisztenciális biztonságtól függően jobb, vagy kevésbé jó import rizsből készítve. Mi sem szeretnénk most elmerülni a rizsszemek hosszában, a távol-kelti technikákban, a melyik egzotikus fogáshoz milyen fajta rizst válasszunk kérdéskörében. Egyszerűen az ízes rizsköret készítésével foglalkozunk, tekintve, hogy kellően univerzális a szószos, zaftos ételekhez, valamint a salátás-savanyúságos, de szárazabb fogásokhoz egyaránt.

Barna rizs

Felirat a zacskónAnnyit azért érdemes tudni, hogy a rizsszemek alapvetően világos drapp színűek és csak a hántolás után lesznek fehérek. Amíg hántolatlan, addig barnarizsnek nevezzük és a vegetáriánus, és egészséges táplálkozás alapját képezi. Főzési ideje, mintegy másfélszer hosszabb a fehér rizsénél és sohasem lesz igazán puha. A hántolt, sőt fényezett fehér rizs tápanyagainak jelentős részét elveszíti a hántolás során, cserébe gyorsan puhul és lényegesen semlegesebb íze van, ezért szinte bármivel fűszerezhető. Édes és sós étel, és köret is készülhet belőle.

Tejberizshez, körethezTejberizshez, rizsfelfújthoz jobb és célszerűbb a gömbölyű, kerekszemű, főzés közben szétesésre hajlamos rizst választani, mert kásaszerűbb állaga a lesz a főzés során. Köretekhez azonban, hogy szép, pergő rizst tudjunk készíteni, a hosszúszeműeket válasszuk. Ehhez nem árt elolvasni a zacskó feliratát. Itt jegyezzük meg, hogy alapvetően semmilyen élelmiszert nem vásárolunk meg anélkül, hogy alaposan el ne olvasnánk a csomagolás feliratait. Ugye.

Két készítési módot ismer a magyar konyha a rizs puhítására. Az egyik a bő sós vízben való főzés, amikor tészta módjára főzve-szűrve, olajba, esetleg vajba forgatjuk a megpuhult gabonát. Így nem lesz igazán jó ízű a köret, ellentétben a másik módszerrel, amikor saját gőzében pároljuk a rizst, sőt menet közben esetleg még ízesítjük is.

Univerzális köret

Így készülA párolás nem bonyolult, viszont nagyon ügyelni kell a rizs-víz arányra. Két fogyasztóra számoljunk egy csészényi rizst, amit kevés olajon, folyamatosan kevergetve átforrósítunk. Ilyenkor tehetünk hozzá valamilyen ízesítőt, ami ízvilágában passzol a főételhez. Fél vöröshagymát, gerezd fokhagymát, zeller szárát, egy paradicsomot, paprikát. Mikor a rizsszemek kifehéredtek pontosan két csészényi vízzel - azaz pontosan kétszeres mennyiségű vízzel - felöntjük, megsózzuk, átkeverjük és letakarjuk. Mikor felforrt, takarékra tesszük a lángot és addig főzzük, míg a rizs beszívja a víz nagyrészét. Ekkor teljen elzárjuk a lángot és még véletlenül sem vesszük le a fedőt legalább tíz percig. Ezalatt a gőzben teljesen megpuhul a rizs. Ez az étel nem készíthető olyan lábosban, amihez csak két számmal nagyobb fedő van, mert fontos, hogy rendesen zárjon és ne engedje ki a gőzt a lábosból. Ha zöldborsós rizst - lásd még rizi-bizi - készítünk, a zsenge zöldborsót közvetlenül a tűz elzárása előtt keverjük a rizshez. Gombás rizshez apróra vágott gombát pirítunk és a már elkészült rizshez keverjük. Maradék rizsből készíthetünk rizsfasírtot, rizskrokettet, de az már egy másik cikk témája.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés