free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Olcsó, mediterrán erkélyek

Borsa         Címkék: déli, erkély, hangulat, mediterrán, ötlet 0 hozzászólás

Nem kell vagyon ahhoz, hogy mediterrán hangulatba kerülj, elég egy-két délvidéki nyaralás alatt ellesett ötlet, némi odafigyelés, és teraszod máris déli hangulatban virít. Arra koncentrálj, amid van!

Ha az ember hosszabb időt tölt egy külföldi nagyvárosban, elkezd figyelni a részletekre. A hatalmas turistacsalogató épületek jelentőségüket vesztik a kedves kis kávézók, a művészlakásokból kiszűrődő sejtelmes fények és a gyönyörű teraszok mellett. Kit érdekelnek a múzeumok, amikor bekukucskálhatunk a félig nyitott erkélyajtókon, és beleképzelhetjük magunkat a helyiek életébe. Párizsban járva például, az ember óhatatlanul megnézi a francia teraszokat, tetőkerteket, és rögtön eldönti, hogy a legközelebbi lottónyereményből vesz magának egy erkélyes lakást a Montmarte-on, és egy hatalmas mediterrán villát a francia riviérán. Pedig nem kell óriási összeget nyerned, hogy jól érezd magad a bőrödben, elég ha változtatsz kicsit a környezeteden. Varázsolj magadnak párizsi vagy akár mediterrán teraszt Budapesten!

Valahogy így...

Az erkély nem raktárElőször is szabadulj meg minden felesleges dologtól, amit az erkélyen tárolsz. Biztosan soha nem fogod felhasználni például a karácsonyi ajándékok dobozait - költözéskor a sarki boltban is kérhetsz párat - és a félig törött műanyag székre sem lesz szükséged. A biciklinek is biztosan találsz jobb helyet: ha nem akarod a gangra száműzni, vegyél egy bringafregolit, és tárold a cangát a plafonon.

Ha ezen a ponton felülkerekedik rajtad a lustaság, gondolj a következő szituációra: fülledt nyári este, az összes kerthelység zsúfolásig telt, a lakásban elviselhetetlen a hőség, te pedig a teraszon egy leánderbokor mellett üldögélve könnyű fehérbort szürcsölgetsz a barátaiddall. Az idillikus kép biztosan erőt ad a lomtalanításhoz, és ha kész vagy, kezdheted tervezgetni leendő nyáresti menedéked megjelenését. El kell döntened, hogy milyen stílus domináljon a teraszodon. Ha szereted a buja zöld növényeket, esetleg az erkélyeden elfér egy kisebb fácska is, akkor rendezd be párizsi módra, ha inkább a dél-olasz stílust kedveled, vásárolj mediterrán kiegészítőket!

Franciásan

Párizsi hangulatHa jobban megvizsgálod a párizsi erkélyeket, te is könnyen észreveheted a jellemző stílusjegyeket. A franciák nem igazán bajlódnak virágokkal, sokkal inkább szeretik zöld növényekkel telezsúfolni a balkont. A legtöbb helyen leginkább bokrokat, nagyobbacska teraszokon pedig kisebb fákat és futónövényeket látni. A zöld növények előnye, hogy nem igényelnek annyi ápolást, mint virágzó társaik, és akad köztük rengeteg árnyékkedvelő fajta, így akkor sem kell lemondanod a szép, buja erkélyről, ha sohasem süt oda a nap. Ha túl kicsi hely áll a rendelkezésedre, akkor válassz futónövényeket! Nem véletlen, hogy a legtöbb francia teraszon látni borostyánt, vagy vadszőlőt, ezek ugyanis igazi városi túlélők: gyökerük kis helyen elfér, igénytelenek és nagyon gyorsan nőnek. Akár egy nyár alatt teljesen befutják az erkélyrácsot mindenféle extra gondoskodás nélkül. Ha kényelmesen elfér egy fél méter átmérőjű virágláda az erkélyeden, akkor mindenképpen szerezz be egy kisebb cserjét. Pár ezer forintért igazán különleges formára metszett díszfákat vehetsz, ezek lassabban nőnek, és igazán dekoratívak. A bokrokon, a díszfán és a futónövényen kívül szükséged lesz még egy francia stílusú asztalkára, és két keskenyebb székre. Az olcsó műanyagot semmiképpen nem ajánljuk, a fát viszont annál inkább. A hangulatvilágítást könnyen elintézheted pár mécsestartóval, és már jöhetnek is a barátok borozni.

Antik helyett

Mediterrán életérzés

A legutóbbi olaszországi nyaraláson készült képeken biztosan felfedezel egy-két gyönyörű mediterrán hangulatú teraszt is a háttérben. A hatalmas cserepeket és a virágzó leanderbokrokat itthon is könnyen beszerezheted. Ha napos erkélyed van, mindenképpen ezt a stílust ajánljuk, bár ezek a növények kicsit több ápolást igényelnek, mint a zöld bokrok, de ne ijedj meg. Ez csupán csak annyit jelent, hogy valamivel gyakrabban kell egy-két kupak tápoldatot az öntözővízhez adagolnod.A virágládáknak itt jóval nagyobb szerep jut, de mi mégsem ajánljuk a méregdrága antikolt darabokat. Vegyél inkább magas falú agyagcserepeket, és egyszerűen dörzsölj szét a felületükön egy-két marék földet. Így igazi antik hatást érhetsz el, a megspórólt pénzt pedig költsd inkább egy stílusos mécses tartóra. A mediterrán hangulathoz elengedhetetlen a már említett leander és az igénytelenebb levendula. Ezek mellett mindenképp szerezz be pár rozmaring bokrocskát is, ami amellett, hogy gyorsan nő, és jól mutat, az egyik legfinomabb zöldfűszer. Ha kicsi az erkélyed, vagy nem akarsz sok pénzt költeni kerti bútorra, akkor vegyél egy tengerifűszőnyeget, pár díszpárnát, és kényelmesen dőlj hátra a frissen szerzett leanderbokor tövében.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés