free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Royal-flöss

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A francia elnökválasztás finisébe egy nő, Ségolene Royal is bejutott. Mindenki érdeklődve figyelte a választások alakulását. Mi pedig azt kutattuk, hogy mi tette kérdésessé győzelmének lehetőségét.

Csak ritkán hangzik el politikai álláspont a szerkesztőségben. Nemcsak azért, mert női magazin vagyunk - ahol a közéleti-politikai kérdések csak annyiban fontosak, amennyiben meghatározzák mindennapjainkat -, és szakértők sem vagyunk a kérdésben, de azért is, mert csak ritkán találkozunk számunkra is érdekes politikai jelenséggel. Ségolene Royal neve mégis többször felvetődött az elmúlt hónapokban és kicsit szkeptikusan figyeltük, hogyan is alakul a helyzet a szabadságegyenlőségtestvériség hazájában.

Bár mi magunk is izgatottak voltunk a finisben, de nem értettük, miért elképzelhetetlen és hat újszerűen, hogy egy politikusnő legyen Franciaország feje. Annyi férfi után, miért ne lehetne éppen ő, aki valóra váltja a franciák elképzeléseit. Vizsgálódtunk szakemberek és francia választópolgárok körében, hogy megtudjuk szakmai inkompetenciája vagy női mivolta miatt nem lehetett Ségolene Royale Franciaország köztársasági elnöke.

Kampányol, ahogy csak tud

Politikus bikinibenBár nem politizálunk, azért hozzánk is eljutnak közéleti információk, mi is nézünk tévét és olvasunk napilapokat, így talán nem teljesen egységesen, de megvan a véleményünk a politikai eseményekről is. Azt viszont egyikünk sem értette, miért hördült fel a világ, hogy esetleg Royal kerül a vezetői székbe, vagyis, hogy miért kezelték nagy számként, hogy egy nő tölthetne be jelentős politikai tisztséget a huszonegyedik században. Ennyire férfisoviniszta világban élünk, vagy csupán Royal szakmai hozzáértését kérdőjelezték meg ezzel. Vicces lenne, ha innen Magyarországról kezdenénk el azt boncolgatni, vajon Royal jó politikusa-e hazájának, de érdekelt bennünket személyének az emberek véleményformálásra gyakorolt hatása. A francia politikusnő számos miniszteri tisztséget betöltött már, sokat tett a szociálisan rossz sorban élők helyzetének javításáért, mindemellett négygyermekes családanya és 2006 legszexisebb politikusnője lett Franciaországban. Körülbelül ennyit tudtunk rávágni kapásból és ezek tudatában nem láttuk, hogy miért is lenne alkalmatlan arra, hogy még feljebb lépjen a politikai ranglétrán. Vizsgálódni kezdtünk.

Családi pereskedésSégolene Royal 25 évesen pert indított édesapja ellen, mert ő korábban nem támogatta gyermekei tanulmányait. A nyolc gyerekes családapa úgy vélte, hogy egy nőnek nem szükséges tovább képeznie magát. Royal kicsit megkésve ugyan - csupán egy évvel apja halála előtt -, de megnyerte a pert.

Érdekes adatokat találtunk. Egy nálunk is ismert férfimagazin tavalyi szavazásán hatodik helyezett lett, ami egyet jelentett a Franciaország legszexisebb politikusnője címmel. Ez felkeltette érdeklődésünket és rákerestünk a Ségolene Royallal kapcsolatos információkra, köztük természetesen az adott szavazásra is. Amellett, hogy most már oldalakon keresztül tudnánk taglalni, hogy milyen kezdeményezéseket indítványozott és milyen eredményeket ért el a szociális és a régiószintű gazdasági kérdésekben, egy másik oldalt is kibontakozni láttunk a szocialista politikusnő pályáján. Először is, Ségolene Royal valóban tud akár családanyaként is szexi lenni, de mégis furcsáltuk, hogy a franciák fantáziáját egy politikusnő indította be ebben a témában. A tavalyi szavazás külön politikusi kategóriában indított négy politikusnőt, akiből kettő - még számunkra sem - közelíti meg a szexisség fogalmát. A külföldi blogokból pedig egyértelműen kiderült, hogy az említett eredményt nemcsak, hogy nevetségesnek tartják, de nem is kívánnák elképzelni a képviselőnőt, mondjuk bikiniben. Egy újabb mítosz omlott össze és világossá vált számunkra, hogy az eddig ismert, médiából szerzett információinkat szigorúbb szűrés alá kell venni. Kétszeresen is.

Ne merjenek másra szavazni!

Cirkuszt a népnekElőször is, a francia média sem különb, mint a magyar, és minden reklámértékűnek számító dolgot világszenzációként tálal, így lehetett a franciáknál Ségolene Royal az ország legszexisebb politikusnője. Vagyis ugyanolyan módon fújták fel a jelentősnek és reprezentatívnak egyáltalán nem mondható szavazás eredményét, mint nálunk teszik ugyanezt az említett műsorokkal. Másodszor, a média által felfújt információkat általában éppen a politikusok hozzák a sajtó tudomására, és így azok gyakorlatilag saját vagy legalább is politikai ellenfelük tudtával kerünek nyilvánosságra. Czinner Csaba, vélemény- és piackutató szerint a franciáknál sem lehetett tudni, hogy a politikusokról keringő információk mennyiben szolgálták az adott jelöltnek vagy éppen ellenfelének kommunikációs érdekeit. Vagyis mennyire voltunk megvezetve a valóság ferdítése vagy éppen azon hírek által, melyek révén a jelölt szándékosan láttatja magát megnyerő színben. Anélkül, hogy különösebb politikai elemzésekbe bocsátkoztunk volna, egyértelműen láttuk, hogy Ségolene Royalnál mindkét jelenség megmutatkozott.

A francia választások 2007 április 22-én a szavazatok 25,87%-val a szocialista Royal bekerült a francia köztársasági-elnökválasztás második fordulójába. Végül a szavazatok 46,94%-val, szoros küzdelemben, de vesztett Nicolas Sarkozy-vel szemben. Franciaországban, nő még nem került ilyen közel a vezetői poszthoz.

Ez valahol érthető is, hiszen mi magunk támasztunk olyan légkört, ahol a képviselőnőknek nem könnyű boldogulniuk. Politikusainktól határozott fellépést, céljainak konzekvens véghezvitelét vártuk mindig is, amihez természetszerűleg párosítottunk férfias személyiségjegyeket: erőt, szívósságot, keménységet, esetleg néminemű agresszivitást. Nőpolitikusainktól pedig éppen ellenkezőleg, azt vártuk, hogy ebben a férfias közegben is őrizzék meg nőiességüket és nőiségükből fakadóan irányítsák olyan témákra a figyelmet, aminek kellő megértéséhez éppen érzékenységük volt szükséges. Éppen ezért bírt fontossággal ez a választás. A politikai élet a nyugati társadalmakban is a férfidominancia terepe volt. Úgy tűnik, hogy mostanra érett meg az idő a változásra. Azt viszont, hogy az ország vezetői szerepében ne egy macsóment üdvözöljenek az emberek, már nehezebben fogadták el.

[PAGEBREAK]

Terhes kampányolás

Vagyis mélyen élnek bennünk a nemi sztereotípiák: hogy férfias közegben, férfinek kell lenni a vezetőnek. Nem lehet egy ország emblematikus figurája - márpedig a köztársasági elnök mindenképpen annak számít - egy nő. Éppen ezért volt érthető persze az is, hogy Ségolene Royal, mint annyi sikeres európai nőtársa már több ízben nőiségével is kampányolt. Hiszen ezzel tudott igazán kitűnni férfitársai közül. Miniszteri tisztsége idején esett teherbe negyedik gyermekével. Ez éppen kapóra jött neki, mert így ő lehetett az első olyan politikusnő, aki médianyilvánosság kereszttűzében várta gyermekét. Nálunk ez biztos be is jött volna, ugyanis a személyes szimpátia mindig is döntő volt egy-egy jelöltnél - már amióta szabadon választhatunk a jelöltek között -, de a franciáknál inkább balfogásnak bizonyult Ségolene Royal számos ilyen akciója.

Bármennyire is a divat- és a bulvárhírek hazája Franciaország, politikusaik magánéletére sosem voltak kíváncsiak a franciák. A jelenleg hazánkban élő, Julie is éppen azt hangsúlyozta, hogy Royalnál nem a nemiség befolyásolta a döntést. Úgy gondolja, a franciákat nem érdekekli, hogy egy politikus mit csinál odahaza, csak hogy milyen eredményeket ér el munkájában. Ségolene pedig ezen a területen most gyengébbnek bizonyult. Royal hiába tett sokat a szociális szférában, hiába elismert szakember saját területén, de a franciákat jelenleg leginkább foglalkoztató gazdasági kérdésekben nem ő a legjobb. Így Julie szerint, csakis a szakmai kompetencia volt a döntő és nem az, hogy Ségolene nő. Ha pedig a személyiségét nézzük, Julie ebben az esetben is nemmel szavazott volna, ugyanis a fent említett píárakciók éppen a visszájára fordultak, és nem a népszerűséget hozták meg Ségolene Royalnak, hanem éppen hogy a politikai életben betöltött hitelességét kérdőjelezték meg. Nő a bajMi valószínűleg benyaltuk volna az önmenedzselős akciókat, mégsem szavaztuk volna meg Ségolene-t. Női szolidaritásból talán illett volna nem így tennünk, de belegondoltunk, és úgy véljük, hogy a választási kérdések nem a női szolidarítás terepe, ezért a nem-nél maradtunk. Természetesen magyarként nem szólhattunk bele a francia választások alakulásába, de azt fontos volt látni, hogy ezen a területen a magyarok és a franciák sok mentalitásbeli hasonlóságot mutattak és mutatnak. Nálunk is a férfidominancia jellemzi a politikai szférát, de itthon - ahogy az ELTE-TáTK professzora, dr. Síklaki István szociálpszichológus fogalmaz - sokkal merevebbek a nemi sztereotípiák. Sem Franciaországban, sem Magyarországon nem elképzelhető egyelőre, hogy nő kerüljön olyan magas politikai tisztségbe, mint a köztársasági vagy éppen a miniszterelnöki poszt - hangsúlyozta a szociálpszichológus. Azt még elfogadtuk, hogy az Országház elnöke nő legyen, de hogy a miniszterelnök is, az minden bizonnyal politikusi kvalitásaitól eltekintve még egy jó darabig senkinek nem sikerülhet.

Női támogatás hiányábanAz IPSOS/DELL közvélemény-kutatóintézet hétfőn tette közzé felmérését, amelyben foglalkozások, korosztályok és nemek szerint vizsgálták a francia választópolgárok összetételét. A felmérésből kiderült, hogy míg Sarkozyre a nők 31, Royal-ra csak 27 százalékuk szavazott. A férfiaknál is hasonló volt az arány, ők 28 és 24 százalékban szavaztak, a konzervatív, illetve szocialista jelöltre. Így a francia választásokat követő élénk médiaérdeklődés ugyan lehet, hogy annak a ténynek volt köszönhető, hogy Nicolas Sarkozy kihívója egy nő, Ségolene Royal volt. Viszont - az egyébként szorosnak mondható, de végül vereséggel végződő - eredményét annak tudhatjuk be, hogy sem személyisége, sem politikai programja nem volt eléggé meggyőző a francia választópolgárok számára. Nekünk pedig nagyszerű alkalom volt ez az eszmélésre, itt az ideje, hogy mi is gyakoroljunk egy kis önkritikát és a tényleges döntéseknél - amennyiben valóban tehetségesnek találjuk őket - álljunk a nők mellé. Nem azért mert nők, hanem mert jó szakemberek. A pókerben 1:600.000-hez az esély egy Royal flosh létrejöttére, Ségolen Royalnak ennél több esélye volt a győzelemre, de mégsem jött be. Az viszont biztos, hogy Royal, veresége ellenére is, sokat tett a közfelfogás megpiszkálására, melynek köszönhetően talán egyszer majd mi is lazítani tudunk elavult berögződéseinken.

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés