free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hideg rebarbaraleves

Borsa         Címkék: egyszerű, hideg, leves, rebarbara, recept 0 hozzászólás

Rebarbarát általában gyakorlott háziasszonyok készítenek, nyilván mert nem gyakoriak a rebarbarás receptek. Pedig az elkészítése roppant egyszerű; mi hideg levest főztünk belőle, mert melegünk van.

Lehet, hogy elidegenítő információ egyeseknek, de a rebarbara a sóska rokona és igazából nem is tisztázott, hogy zöldségnek, vagy gyümölcsnek tekintsük-e. Esetleg csak kerti dísznek. Tudniillik igen szép növény, hosszú pirosas levélnyelekkel és terjedelmes, szintén pirosba hajló levelekkel. Igénytelen is, hiszen a Himalája tövéből származik és tökéletesen megelégszik azzal, ha békén hagyják, és nem locsolják gyökérrohadásig. A gyökerét és a szárát a népi gyógyászat használja - most meg nem mondjuk mire, de biztos jó -, enni azonban szigorúan csak a levélnyeleket szabad. Mivel nagyon magas az oxálsav tartalma, ne legyen mindennapi eledelünk, de ilyentájt egy jó leves, vagy pite bőven belefér. Ja, és aki hajlamos a vesehomokra-, kőre, az egyáltalán ne egye.

Így néz ki az ehető levélnyél

Rövid előkészítésTudni kell, hogy rettenetesen savanyú, ezért főzéskor rendes mennyiségű cukor hozzáadása szükséges, így alacsony kalória értéke ellenére sem tekinthető fogyókúrás ételnek. Rebarbarát leginkább a piacon tudunk beszerezni, darabonként, vagy kisebb csokorba kötve árulják a levélnyeleket, amelyek akkor frissek, ha kellően rugalmasak, pirosak, és némi fizikai behatásra (körömmel való nyomkodás) levet eresztenek. Pont úgy kell pucolni, mint a spárgát; alsó, felső végeiből fél centit levágunk és éles késsel hosszában lehúzkodjuk a külső felületét. Ha levest készítünk, akkor érdemes ujjnyi hosszúságú darabokra vágni, ha pitézünk, akkor kisebb darabokra kell szeletelni. Első lépésként gyakorlatilag kompótot készítünk belőle és a folytatásában lesz belőle leves.Így készülA fent leírt módon mintegy negyedkilónyi rebarbarát megpucolunk, majd felszeletelünk. Egy leveses lábosban tesszük fel főni, szegfűszeggel, darabka vaníliával, pici sóval és sok cukorral. Ne tegyünk rá egyelőre sok vizet, mert amúgy is sok levet ereszt és elég majd a főzés végén felengedni. Takaréklángon is viszonylag hamar megpuhul. Aki tejszínnel szereti készíteni a gyümölcsleveseket, az most forduljon vissza, vagy találjon fel egy új rebarbarás ételt, mert ezt nem szabad tejszínezni, tekintve, hogy annyira magas a savtartalma, hogy azonnal betúrósodna. Fél doboz tejfölt elkeverünk egy kávéskanál liszttel, felhígítjuk a rebarbara főzőlevével és beleöntjük a fazékba. Elkeverjük, kislángon pár percig összefőzzük. Ha kevés a lé, föleresztjük vízzel. Szinte biztos, hogy utána kell cukrozni, sőt érdemes a tálaláskor is kikészíteni a cukrot. Ez a leves csak hidegen jó, és ehető reggel tíztől este tízig bármikor, amikor megszomjazik az ember.A pitéről pár szót, gyakorló háziasszonyoknak. A fűszerekkel megpárolt rebarbarát leszűrjük, kihűtjük, és elkeverjük, jó sok cukorral. Ezt a tölteléket terítjük a dióval vagy zsemlemorzsával megszórt tésztaalapra. Beborítjuk a tészta másik felével, megszurkáljuk és kisütjük. Az nem kérdés, hogy pite tészta receptje mindenkinek van. Örökölte a nagyitól.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés