free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, dráma, filmek, szórakoztató, tévé 0 hozzászólás

Szeretjük szórakoztató filmekkel feledtetni a hétköznapi gondokat, de ha igazán értékes alkotásra van igényünk, biztos, hogy filmdrámát fogunk nézni. A héten jut belőle bőven, de van más is.

Ha már a tévé előtt ülünk, akkor szeretjük kikapcsolni az agyunkat és szórakoztató alkotásokat nézni, de ha folyton így tennénk, sok értékes filmet hagynánk ki. Ezért, ha úgy adódik, szívesen áldozunk egy-két órát arra is, hogy szomorú, megbotránkoztató és - sajnos - valós eseményeken alapuló filmeket nézzünk meg. Az erre a hétre ajánlott filmek között több olyat találhattok, amelyek a nem könnyen emészthető kategóriába tartoznak. Ha besokallnátok, akkor nézhettek sportos is. Mást is.

Tóth Ildikó és Ternyák Zoltán - jelenet a filmből

KeddDettre Gábor filmjére eredetileg csak azért figyeltünk fel, mert a plakáton látható főszereplő emlékeztetett minket valakire, aki fontos volt nekünk. Szerencsére, nem romantikus álmokat követve ültünk le a vászon elé, bár tulajdonképpen szinte mindegy is lett volna, hogy milyen hangulatban ülünk ott, mert a film így is úgy is, nagyot üt. A történetnek nem a csattanója fontos - egy jómódú, drogos programozó és egy kiüresedett házasságból menekülő asszony egymásratalálása -, hanem a megoldáshoz vezető út. A filmnek ugyanabból adódik az előnye, amiből a hátránya: hihetetlenül aprólékos és kissé vontatott, de éppen ezért bőven van alkalmunk megfigyelni, hogy a minket körbevevő érzéketlen, kiüresedett és agresszív világban, mekkora szükségünk van arra, hogy valaki figyeljen ránk. (Zone Europa: május 29. Kedd, 17:30 - Felhő a Gangesz felett)

Brad Pitt az ügyészt alakítja - jelenet a filmből

Szerda

Nem újdonság - és a híradások minden nap megerősítenek ebben minket -, hogy a világ tele van elmebetegekkel és szörnyűségekkel. Úgy gondoljuk, hogy a legrosszabb mégis az, amikor gyerekeket bántanak, ráadásul ott, ahol senki sem várná. A valós eseményeken alapuló történet ott indul, amikor négy fiú egy gyerekcsíny miatt javítóintézetbe kerül, ahol megkínozzák, megalázzák és megerőszakolják őket, és ott folytatódik, amikor négyükből kettejüknek az intézetis őr meggyilkolásáért kell a bíróság elé állnia, a másik két fiú pedig - újságíróként, illetve ügyészként - a háttérből segít, hogy megmentsék az igazságszolgáltatástól két barátjukat. A történet önmagában is nagyon hatásos, de a képet a hiteles színészi alakítás teszi teljessé. A Pokoli lecke megrendítő. Mi biztos, hogy megpróbálunk ébren maradni, hogy immáron sokadszorra, de újra lássuk. (TV2: május 30. Szerda, 1:05 - Sleepers - Pokoli lecke)

Hiába tűnik közhelyesnek, de akkor is igaz, hogy manapság egy jó reklámmal szinte mindent el lehet adni. A termékeknél pedig a szép külső épp annyit dob a latban, mint a megfelelő funkció. A Dizájn című műsor éppen ezeket a reklámokban használt dizájnelemeket veszi górcső alá, ezúttal pedig egy 1984-es reklámfilmre hívja fel a figyelmünket. Persze nem a retróláz tört rá a műsorkészítőkre, viszont tény, nem véletlen, hogy épp a nyolcvanas évekhez nyúlnak vissza. Ekkor sugározta a tévé ugyanis a nemzeti futball-liga döntőjének szünetében az Apple legújabb termékét, a Macintosh számítógépet. A döntőre már alig, a reklámra viszont annál többen emlékeznek, a terméket pedig - talán mondanunk sem kell - mindannyian ismerjük. (Deko Tv: május 30. Szerda, 19:15 - Dizájn - Apple iMac számítógép)

Ő sem magyar... (Nicole Vaidisova játék közben)

Csütörtök

Vannak olyan sportágak, amelyekben - ki tudja miért, de - mióta az eszünket tudjuk élen jártunk. Ha nem is mi, a magyar sportolók biztosan. Ilyen a vízilabda, a női kézilabda, az úszás, csak hogy párat említsünk. A tenisz viszont nem ilyen. Volt néhány reménységünk és néhány magyar származású, de nem magyar színekben induló sikeres sportolónk is, de a nagy áttörés még várat magára. Ettől persze még szerethetjük a teniszt. A francia nyílt teniszbajnokságra, a Roland Garros-ra pedig éppenséggel egy divathír kapcsán figyeltünk fel. (Eurosport: május 31. Csütörtök, 17:30 - Francia nyílt teniszbajnokság, 5. nap)

Tudjuk, hogy a fejlődés érdekében áldozatot kell hoznunk és illene türelmesnek lennünk a városban zajló építkezésekkel kapcsolatban. Igazság szerint azonban, már nagyon idegesítenek minket az útfeltúrások, illetve az hogy kisebb agytrösztnek kell lennünk ahhoz, hogy megjegyezzük melyik pótjáratra, mikor van szükségünk, és éppen hol találjuk a buszmegállókat. Pedig a városnak egyre több útra és közlekedési eszközre van szüksége. Most még csak a metró miatt kell túrni a talajt, de hamarosan eljöhet az az idő, amikor mondjuk bostoni mintára, tízsávos földalatti utat építenek. Az alagútrendszer megépítésével lehet, hogy a környezetszennyezés csökkene - bár fogalmunk sincs, hogy mit okoznak a földben kibocsátott gázok -, az viszont biztos, hogy az eljárás nem kevés kellemetlenséggel és még annál is több költséggel járna. Hogy felkészüljünk a jövőre, első körben megnézzük, hogy Bostonban hogyan alakult a földalatti rendszert megvalósító Big Dig-tervezet. (National Geographic: május 31. Csütörtök, 20:00 - Különleges építmények III. - Útépítés Boston alatt)

Hol volt akkor még Amidala hercegnő - jelenet a filmből

Péntek

Az elmúlt hetekben már mindenki számára egyértelművé válhatott, hogy kedveljük Luc Besson filmjeit. Bár nem mindegyik alkotását szeretjük, de úgy gondoljuk, hogy csak igen ritkán trafál mellé filmjeivel a francia rendező. Ha pedig Jean Reno játéka mellett nem köteleztük volna már el magunkat A nagy kékség című filmet látva, akkor a Leon, a profi biztos, hogy meggyőz minket színészi képességeiről. Ha van még olyan a Földön, aki nem ismeri a történetet, álljon itt, de aztán megnézni ám! Reno magányos bérgyilkost alakít. Hozzá menekül a szomszédban élő 12 éves kislány (őt Natalie Portman alakítja), miután lemészárolták a szüleit. A bérgyilkos és a kislány hamarosan sajátos párost alkot és már csak a túlélés miatt is, de elválaszthatatlanokká válnak. (RTL Klub: június 1. Péntek, 22:50 - Leon, a profi)

[PAGEBREAK]

PéntekA gyarmatosítást - úgy képzeljük, hogy - a legtöbb meghódított terület inkább balszerencseként, mintsem kellemes történelmi fordulatként élte meg. Minket is megszálltak már jó páran, így pontosan tudjuk, hogy ilyenkor, ha akarjuk, ha nem, a két nép kultúrája keveredik. A salvadoriak sem tudják már kitörölni a spanyol gyarmatosítók emlékét: több mint 180 éve önállósodtak, de még mindig őrzik konyhájukban a spanyol ételek ízvilágát. A salvadori ételkülönlegességeket pedig Tony Bourdain, szakács és író ajánlásával láthatjuk, aki világkörüli útján bizarr ételeket és kulináris sajátosságokat mutat be. A műsor készítői szerint kötélidegek és erős gyomor szükséges a látottak megemésztéséhez. Kíváncsian várjuk, hogy miért. (Tv Paprika: június 1. Péntek, 20:25 - A bolygó amerikai - Salvador)

Ezzel még mi is magabiztosan játszanánk

Szombat

Sosem tulajdonítottunk jelentőséget annak, hogy meglüönböztethetünk Európát és kontinentális Európát, egészen addig, amíg megtudtuk, hogy a mi kéregvasútunk, azaz a millleniumra készült földalatti, csak az utóbbiban az első. A mi egyes metrónkat csak a londoni előzte meg, mivel ezt 1843-ban építették. A sorozatból megtudhatjuk, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdeni és milyen kihívásoknak kellett megfelelni a kor mérnökeinek, hogy megépítsék az első föld alatt futó rendszert és szerelvényeit. Mi azért így is a mi földalattinkra vagyunk büszkébbek, nem csak azért mert 1896-óta változatlanul jól működik, hanem ezért is, mert az állomások szépségének köszönhetően még ma is jó utazni rajta. (Discovery Channel: június 2. Szombat, 14:00 - Az építészet csodái - A londoni metró)

Egyre mélyebbre ássuk magunkat a póker szabályaiban. Az elmúlt hetek alatt már tisztába jöttünk azzal, hogy melyik formáció mennyit ér, és most már figyelhetünk arra is, hogy ki milyen arcot vág az asztal körül. A látvány - főleg, ha még egy tükörrel is szemközt ülnénk - egy személyiségelemző kurzusnak is tökéletes része lenne. Már kezdjük érteni, hogy miért mondják, a póker nem csupán a szerencsén múlik. Délután megnézzük, hogy a budapesti nyílt bajnokságon a profik hogyan kártyáznak, este pedig megpróbáljuk kamatoztatni a látottakat. (Sportklub: június 2. Szombat, 17:00 - Póker: New Europe Open)

Ki nevet a végén? - jelenet a filmből

Vasárnap:

Lakjunk bármelyik kerületben is, az biztos, hogy a várost járva nap mint nap szembesülnünk kell a hajléktalanok egyre növekvő táborával. Most képzeljünk el hozzájuk hasonlóan szegény brazil embereket, csak sokkal többet és egy helyen, így már talán közelítünk ahhoz a képhez, ami Rio de Janeiro nyomornegyedében fogad minket. Az Isten városa című film két innen induló fiatal tizenöt évét kíséri végig, az egyikből, sok társához hasonlóan, drogdíler lesz, a másiknak viszont sikerül kitörnie a szegénységből és profi fotós lesz belőle. Nem mondjuk, hogy a film könnyed két órát ígér, de ha nincs kedvünk szembesülni Földünk egyik legnagyobb városának valóságával, akkor maradjunk a mi fővárosunkban és nézzük meg egy másik csatornán az Én, a kém című Eddie Murphy vígjátékot, amit kizárólag csak azért ajánlunk, mert Budapesten forgatták. (M2: június 3. Vasárnap, 22:15 - Isten városa)

Ha előbb, a szegénység mérhetetlen uralma kapcsán, Rio de Janeiroról beszéltünk, Szomália lakosait is nyugodtan besorolhatjuk a rossz sorsú és a szegénységgel járó életformából kitörni nem tudó emberek sorába. Abdi Jama az ötvenes évek elején született Szomáliában. Tevehajcsárként kezdte, majd később amerikai állampolgárként vállalatigazgatóságig vitte. Meggazdagodva tért vissza polgárháborúk dúlta hazájába, hogy a maga módszereivel segítsen az ott maradtakon. Fogalmunk sincs, hogy hogyan jut el egy szomáliai tevehajcsár Amerikába, hogy ott új életbe kezdhessen. Reméljük, hogy az Abdi Jama életét bemutató ismeretterjesztő filmből ezt is megtudjuk. (National Geographic: június 3. Vasárnap, 11:00 - Abdi Jama - Visszatérés Afrikába)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés