free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tűnj ki a tömegből!

Megyeri Nikolett         Címkék: bolt, dizájn, egyedi, ruha, tervezők 0 hozzászólás

Egyesek szerint a dizájn ruhaboltokban nem lehet olyan cuccokat kapni, amiben kimehetünk az utcára anélkül, hogy flúgosnak néznének. Ők, lehet, hogy még soha nem jártak ilyen boltban. Mi jártunk.

Akiket lehangol a plázák butikjainak egyenkínálata és a kommersz, és a középkategóriás nemzetközi márkák üzleteiben fellelhető készlet sem győzi meg őket teljesen, mert egyedi cuccokra vágynak, azok választhatják az általunk korábban már bemutatott turkálókat, de a dizájn ruhaboltokat is. Ez utóbbiakról azonban egyesekben az a képzet él, hogy tele vannak félbolond divattervezők öncélú művészkedése nyomán született, hordhatatlan és drága kacatokkal. Utánajártunk, hogy valóban így van-e...

Nézegess képeket!

A hordhatóság szempont

Az első hazai dizájn ruhabolt, a Látomás 1998-ban nyílt. Az azóta eltelt években még jó néhány hasonló koncepciójú üzlet bukkant fel Budapest belvárosában. Ezek a boltok szinte kivétel nélkül fiatal divattervezők kezdeményezésére jöttek létre és főleg az ő kreációikat árusítják. Mivel ha tetszik, ha nem, üzleti vállalkozásokról van szó, így egyértelmű, hogy a tervezőknek, tulajdonosoknak nagyon is érdekében áll, hogy eladható darabokat árusítsanak. Eladni pedig elsősorban azt tudják, ami hordható.Retró, sokféleképpenAz is nagyon fontos, hogy ezek az üzletek valamilyen módon megkülönböztessék magukat, ezt pedig úgy tudják elérni, ha felvállalnak egy irányvonalat és annak megfelelően alakítják a választékot. Épp ezért nem lehet azt mondani, hogy a dizájn ruhaboltok kínálata egysíkú lenne. Bár kétségkívül léteznek bizonyos uralkodó trendek, jelenleg leginkább a retró, ám ennek számos leképezése létezik, tervezőnként eltérő értelmezésekben, s éppen ezektől válik sokszínűvé a kínálat. Megtalálható a rafinált bölcsészlányostól, a tarkabarka hippisen át, egészen a merész, glam-es stílusú cuccokig mindenféle.

Keresik, hogy kire illenek

Egymásra találásAz ezekben a boltokban fellelhető holmikból általában csak néhány darab vagy egy-két méretsor készül. A kisszériás kivitel biztosíték egyfelől a minőségre, másfelől pedig arra, hogy ezek a ruhák és kiegészítők kapnak egyfajta lelket, ebből a szempontból tehát valóban kicsit művészeti alkotások is. Azonban csak részben szólnak a tervezőről, mint művészről, sokkal inkább "keresik" azt a személyt, akire illenek. Az ilyen cuccok között válogatva olyan érzése támad az embernek, hogy nem is biztos, hogy ő talál rá egy neki megfelelő darabra, hanem inkább a darab talál őrá.HolmiElsősorban a gimnazista és egyetemista lányokat és fiúkat veszi célba az Astoria tőszomszédságában található Retrock. A kínálat eklektikus, a fiatal tervezők kreációi jól megférnek itt a válogatott használt cuccokkal. Bőven találni extrémebb darabokat, de rengeteg hordható is van. Rendkívül erősek például a mintás - de nem erőltetetten vicceskedő - pólók tekintetében. Ékszerekből infantilis és nőcis egyaránt kapható, a kitűző hegyekben áll, táskákból, cipőkből is akad néhány. Aki pedig régi moziplakátokat vagy képregényeket szeretne beszerezni, nos, neki is érdemes körülnéznie a boltban...

Háziállatot is vehetsz

MindenkinekA Látomás butikban női holmikat árulnak, de azokból viszont szinte minden korosztály, mindenféle ízlésvilágú képviselője találhat náluk hordhatót és bevállalósabbat egyaránt. A tágas, galériás üzlethelységben szinte egyáltalán nem találunk két egyforma darabot, kapható itt a Donald kacsás pólótól kezdve, a tarka selyemnadrágon át, a hipernőies alkalmi ruháig rengeteg minden. A város ilyen jellegű üzletei közül talán itt a legnagyobb a választék ékszerekből, és vannak még kendők, hajpántok, sapkák, övek, sokféle ötletes táska, sőt, még fehérnemű is. Az Operától néhány perc sétára található az Öltöző. Az aránylag kicsi, ám kedves üzletben inkább nőiesebb, hordhatóan bátor, bátran hordható darabok közül válogathatunk.A Bazilikától nem messze található az Aquatick butik. Az üzlet két divattervező csoport, az Aquanauta és az Eclectick közös vállalkozása. Extravagáns, retrós, harsányan harmonikus mintákban és színekben pompázó, rendkívül karakteres ruhadarabok jellemzik a kínálatot. Főleg a trendérzékeny, tizen-huszonéves csajok és pasik találhatnak maguknak itt kedvükre való cuccokat, bár a kollekció elegánsabb darabjait - mert vannak olyanok is - akár harmincasokon-negyveneseken is simán el lehet képzelni. A ruhákhoz tökéletesen passzoló, színes dizájnékszerek, fejfedők és táskák is kaphatók.

[PAGEBREAK]

Ennyibe kerülA dizájn ruhaboltokban kapható cuccok valamivel drágábbak ugyan, mint a tucatáruk, de azért nem mondhatók megfizethetetlennek. Pólókat láttunk már 3000 forinttól, a topok ára általában 4000-8000 forint, a cipzáros kardigánoké 8000-12 000 forint között mozog, egybe ruhát 8000 forinttól, szoknyát 6000-12 000, nadrágot 8000-15 000 forint között kaphatunk, a zakók és kabátok ára 15 000 forint felett indul. Fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket már 1000 forinttól vásárolhatunk, a sapkák ára 3000 forintnál kezdődik, a táskák általában 7000-10 000 forintba kerülnek.

Szerintük ezek is hordhatóak

Legyünk őszintékNem feltétlenül az a cél, hogy a teljes ruhatárunkat ilyen boltokból szerezzük be, néha elegendő egy-egy egyedi cucc is, amivel feldobhatjuk alapruhatárunkat. Fontos, hogy legyünk őszinték magunkkal, például egy-egy bevállalósabb darab esetében, tegyük fel magunkban a kérdést: vajon már holnap szívesen felvesszük majd? Ugyanis azt, hogy egy ruhadarab hordható-e vagy sem, végül is az dönti el, hogy szívesen viseljük-e.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés