free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A könyvek ünnepe

Borsa         Címkék: ajánló, irodalom, könyv, olvasás, ünnep 0 hozzászólás

Május 31-én kezdődött és június 7-ig tart a 78. Ünnepi Könyvhét. Ilyenkor és ilyen környezetben lelkiismeret-furdalás nélkül költhetünk a tervezettnél jóval több pénzt könyvekre. Mi ezekre.

Az olvasni szeretők számára a könyvhét olyan, mint a vásárlás-függőknek egy kiadós pláza-túra árleszállítás idején. A tervezettnél mindig lényegesen nagyobb összeget hagynak a pultoknál, és alig győzik haza cipelni a szerzeményeiket. Otthon aztán gondosan megszagolgatják, átlapozgatják az új könyveket és eldöntik, hogy melyikkel, esetleg melyik kettővel kezdik az olvasást. Ezután gondosan felstócolják az ágy/kanapé/nagyfotel mellett, és neki látnak. És ez nekik jó. A Borsa tagok az alábbi köteteket választják idén. Többek közt.

Náci módszerekkel

Zsidók és történetekMegbotránkoztató írásairól híresült el a kortárs holland író, Arnon Grunberg. Kegyetlen könyv lett legújabb regénye, melynek címe: A zsidó messiás. A sztori szerint Xavier Radek meg akarja ismerni a zsidók szenvedését, ami tőle szokatlan elhatározásnak tűnik,lévén, hogy nagyapja hithű náci volt, és ebben a szellemben nevelkedett. A fiatal Xavier mégis úgy dönt, hogy ő lesz az, aki majd megszabadítja a zsidókat. Avroméle, a rabbi szépséges fia ráveszi, hogy metéltesse körül magát - hiszen ez az első lépés a szenvedés útján -, és tanuljon meg jiddisül, hogy a Mein Kampf-ot lefordíthassa. Mikor végül Izraelben kötnek ki, Radek a nácikat idéző módszerekkel próbálja megoldani a zsidók gondjait, s mindezt csupa szívjóságból, szeretetből. Grunberg regénye mellbevágó stílusú, könyörtelenül fanyar humorú könyv, ami sorra dönti le a legkényesebbnek számító tabukat. Az író a könyvhét egyik igen fontos vendége lesz, s interjút ad a Borsának, amelyet nemsokára elolvashattok.Kiadja:az Ulpius-Ház.

HajtűkanyarSokan Kertész Imre Sorstalanságához hasonlítják Ember Mária Hajtűkanyar című regényét, amelynek főhőse egy Tisza menti községbõl származó kisgyerek, aki a családjával egy, a hírhedtekhez képest biztonságosabb náci lágerbe kerül, ahol a hitleri hadiipar számára végez embertelen rabszolgamunkát. A cselekményt olykor-olykor korabeli dokumentumok betoldásával színesíti a szerző, ami csak még feszültebbé, még hitelesebbé teszi a művet.Kiadja: a Noran kiadó.

Ajándék hányászacskóval

MacskajajCserna-Szabó András és Darida Benedek könyvének címe: Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan, alcímként pedig ez áll: A macskajaj regénye 52 recepttel. Íme tehát, itt van a másnaposság regényes kézikönyve! A könyv szerzői nem kímélték még saját agysejtjeiket sem, hősi bátorsággal néztek a pohár fenekére. Szorgos kutatómunkájuk eredményeként jelenik meg az asztal alá nézők kézikönyve, amiben gyakran mocsok, üzekedő párok, vagy épp görnyedve okádó iszákosok találhatók. Harminchárom írás a legnagyobb piás művészekről és halhatatlan alkotásaikról. Stílusos ráadásként, ajándék hányászacskóval.Kiadja: az Alexandra Kiadó.

MagdolnákNéhány évvel ezelőtt láthattuk a mozikban a Magdolna nővérek című igen megrázó filmet. Akik látták, azok tudják, hogy a Magdolna nővérek azokat a lányokat fogadják be, akik a társadalom szemében nemkívánatosak, azaz korán teherbe esnek, árvák, illetve fogyatékosak. A súlyos történet végre könyv formájában is elérkezett hazánkba. Kathy O’Beirne: Magdolna nővérek - Kathy története címen olvashatjuk az ír származású írónő életrajzi regényét. A sztori a 60-as évektől napjainkig tart. Kathy tizenkét évesen kerül az egyik dublini Magdolna-mosodába. Ott az apácák, a külvilágtól elzárva, reggeltől estig dolgoztatják, éheztetik, korbácsolják a lányokat, a papok és az úgynevezett "látogatók" pedig rendre meg is erőszakolják őket. Kathy természetesen teherbe esik, és tizennégy évesen megszüli gyermekét. Anyaként aztán újra különböző otthonokba, mosodákba kerül, majd egy bolti lopás miatt egyenesen a Mountjoy-i Börtönbe. Megrázó tény, hogy az itt töltött hónapokat tekinti gyermekkora legboldogabb időszakának. Az ír katolikus egyház tiltakozása ellenére a könyv megjelenhetett.Kiadja: a Noran Kiadó.

CsajokLadik Katalin, József Attila- és Kassák-díjas újvidéki írónő legújabb kötetének már a címe is figyelemfelkeltő: Élhetek az arcodon? A különös regény középpontjában három női figura áll: a Szerkesztőnő Budapesten, a Művésznő és az Üvegezőnő Újvidéken. Mindhárman azonos nevet viselnek, és ez a tény meghatározza mindhármuk életét. Kezdetben még nem tudnak egymás létezéséről, életük csillagpályája azonban egyszer csak találkozik és ez mindent megváltoztat: egymás életét kezdik el élni.Kiadja: a Nyitott Könyvműhely.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés