free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A tök rántva jó

Borsa         Címkék: í-zi, rántott, recept, titok, tök 0 hozzászólás

A rántott tök igazi nyár eleji étel, amit addig kell készíteni, amíg szezonja van. Mivel ez a kaja a megátalkodott tökutálóknak is ízleni szokott, jöjjön a recept és egy kis titok. Le a panírozással!

Ha a menzákon és a közétkeztetésben tökfőzelék helyett rántott tököt adnának, a töktermesztők meggazdagodnának. A tökfőzelék is jó étel, majd a jövő héten kitérünk rá, de addig is jó lenne megbarátkozni a gondolattal, hogy a tök egy ehető növény, még a virága is ehető, de most erre tényleg ne térjünk ki.

Izzadnak

Dundi kis vitaminbombákÍgy nyár elején szezonja van a fiatal, dundi kis főzőtököknek, amelyeknek még nem üreges-szálas a közepén lévő magházuk, hanem rugalmasak, frissek, kívánatosak. Bármilyen hihetetlen, a tökben meglehetősen sok ásványi anyag és vitamin található, ez is egy indok mellette. Ahhoz, hogy megkedveljük, vagy megkedveltessük a tökevést, a legjobb, ha ezekből a zsenge zöldségekből nem főzeléket, rakottast, hanem rántott tököt készítünk. Egyrészről a bundázott ennivalók mindenki körében népszerűek, másrészről a tartármártás locsolgatásával, majd elhagyásával lassan haladhatunk a tökevés élvezete felé. Az igazán kifinomult tökevők a rántott tökhöz nem is tartármártást, hanem hideg kaporszószt esznek, de az már tényleg nem általános iskolai szint. Az tökevés magasiskolája pedig a hidegen, mindennélkül fogyasztott főzelék vagy rántott tök.

Az utálatos panírozásAmi még probléma lehet a rántott tökkel, az a panírozás, tekintve, hogy ez az a konyhai művelet, amit a legkevesebben szeretnek. Ez teljesen érthető, tekintve, hogy monoton, ragacsos, macerás és a végén sokáig tart a konyha eredeti állapotának helyreállítása. Erre is van megoldás, ez pedig a palacsintatészta. Jó, itt sem ússzuk meg a lisztben való megforgatást, de legalább a tojás és a prézli kimarad. Vigyázzunk viszont azzal, hogy a palacsintatészta-bunda könnyebben lemászik a kihűlőben lévő maradékról, mint a klasszikus bécsi panír és ez erősen megnehezíti a maradék hideg rántott tök szieszta utáni elfogyasztását. Ezt ugyanis klasszikusan a konyhában állva műveljük, míg lefő a kávé.

Nem néz ki töknek

Így készülSzámoljunk személyenként egy kicsi, kábé harmincdekás tököt. Itt is érdemes a frissességre figyelni. A héja legyen feszes (nem narancsbőrös), a szár vágásfelülete pedig a lehető legkevésbé legyen száraz. Hámozni könnyű: levágunk az elejéből és a végéből kétujjnyit, és ha tényleg friss a vetemény, egy közepesen éles késsel vékonyan le lehet hámozni. Úgy egyujjnyi vastagon felszeleteljük - majd ha már belejöttünk a tökevésbe, lehet a duplája is - és alaposan besózzuk, hogy a levét egy kicsit kidobja. Amíg izzad a sóban, addig tökönként egy tojásból, lisztből és tejből jó sűrű palacsintatésztát kavarunk. Olyan háromujjnyi olajat forrósítunk, lecsorgatjuk a tökszeletek levét, és egyenként lisztbe forgatjuk őket. Mikor az olaj elég meleg, tehát a belecsöppentett tészta pezsegve lebegni kezd benne, megkezdjük a mártogatást.A tökszeleteket egyenként megmártjuk a tésztában, majd csak annyira csöpögtetjük le, hogy ne folyassunk össze vele mindent és hajítjuk az olajba. Amíg az egyik oldala sül letakarjuk, de fordításnál már csak pirítunk, akkor nem kell a fedő.Finom rizzsel és tartárral, de a legjobb petrezselymes krumplival és kaporszósszal. De ez utóbbi, nagyitól örökölt receptjét, még egy kicsit megtartjuk magunknak.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés