free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dizájner vándorcirkusz New Yorkban

Borsa         Címkék: bútor, dizájner, newyork, tárgy, trend 0 hozzászólás

A milánói lakástrend kiállításon megtudtuk: a minimálnak vége. A dizájner vándorcirkusz most tovább, New York-ba költözött, ott pedig az derült ki, hogy a kortárs amerikai bútortrend olyan, mint az európai.

Szezonja van a világ bútortrendjeit meghatározó dizájnkiállításoknak. Korábban írtunk a milánói Salone Internationale del Mobil -ról, ahol kiderült: vége a minimál korának a bútorgyártásban. Most New York-ba költözött a dizájner vándorcirkusz, ahol csaknem 15.000 négyzetméteren több, mint 600 kiállító mutatta meg termékeit a látogatóknak. Félreértés ne essék: hasonlóan a milánói vásárhoz, New Yorkban sem a kereskedők lepik el a standokat, mint a budapesti rendezvényen. Dizájniskolák mutatkoznak be, szakmai konferenciák zajlanak, ahol a bútordizájn globális megmondóemberei eldöntik, milyen hangulatú lakásaink lesznek a következő években.

Nézegess dizájner tárgyakat!

Amerikai verzióA New York-i Jacob K. Javits Convention Center a világ egyik legnagyobb konferencia és vásárvárosa. Itt rendezték meg május 19. és 22. között az International Contemporary Furniture Fair-t, ami a milánói Salone amerikai változata. New York-ban viszont - értelemszerűen - több az amerikai kiállító. Míg az olasz vásár az európai dizájniskolák, és a generációk óta bútortervezésből élő dinasztiák ünnepe, az ICFF finn, spanyol, olasz, német, osztrák és dán bútorok mellett, főként a hazai termésre koncentrál. Az USA csaknem összes államának tervezőiskolái és legújabb formatervei megtalálhatók itt.Bár Amerikával kapcsolatban a hatalmas számok és méretek emlegetése közhelynek számít, így is megdöbbentő: összesen csaknem 23.000 belsőépítész, mérnök, gyártó és dizájner kapott meghívót a négynapos rendezvényre. A kiállítók honlapjait böngészve megállípítottuk: a kortárs amerikai bútortrend gyakorlatilag megegyezik az európaival. Érdekes, az amerikaiak mégis mintha konzervatívabbak volnának. Ha bútorról van szó tudjuk, hogy az új trendek Olaszországból jönnek, a látvány azonban önmagáért beszél. Ha az ICFF weboldalán amerikai gyártók honlapjaira kattintasz, feleannyi ötletet, merészséget és újító fantáziát találsz, mint az olasz, vagy dán tervezők internetes portfóliójában. Mintha udvariasan átadnák a kezdeményezést Európának; a Los Angeles-i, a philadelphiai és észak-karolinai cégek pedig inkább a jelen, mint a jövő bútorait kínálják.

Van, amit mi sem tudunk, hogy mire jó

Érdekes sajátossága a New York- i dizájnkiállításnak, hogy a négynapos program ideje alatt művészpiac is működik a Jacob K. Javits Centrumban, ahol a formatervezők és képzőművészek a maguk készítette termékeket és dizájn szuveníreket árulják a trendügyi megmondásban elfáradt szakmabelieknek és a nagyközönségnek. Földünk legnagyobb formatervező-gurujai előtt nyilván nem lehet akármit árulni a művészpiacon sem. Dizájner pólók, különleges konyhai eszközök, ékszerek és divatos ruhakiegészítők kaphatók méregdrágán, dizájn szuvenírként a Designboom magazin, Mart névre keresztelt kirakodóvásárán.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés