free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb gyerekfilm, felnőtteknek

Borsa         Címkék: felnőtt, film, gyerek, legjobb, lista 0 hozzászólás

Vannak olyan, eredetileg gyerekeknek készült filmek, amelyek mondanivalóját csak felnőttként értettük meg. Összeszedtük a szerintünk öt legjobbat, jelenlegi és egykor volt gyerekeknek egyaránt.

Azt, hogy egy film gyerekeknek vagy felnőtteknek szól inkább, sok esetben nem is olyan egyszerű eldönteni. Ha újranézünk egy-egy olyan filmet, amit utoljára gyerekként láttunk, magunk is meglepődünk azon, hogy mennyi plusz jelentéstartalma van ahhoz képest, amire emlékeztünk. Amikor pedig egy elvileg gyerekeknek szánt, új alkotást tekintünk meg, cinkos félmosollyal nyugtázzuk az olyan utalásokat és kiszólásokat, melyeket nyilvánvalóan a felnőtt nézők számára helyeztek el benne. Összeállítottuk az öt legjobb, felnőttek számára is élvezetes gyerekfilm listáját, bemutatásuk sorrendjében...

A látszat csal

Óz, a csodák csodája

Az egyik legalapabb alap mesefilm. L. Frank Baum könyvéből rengetegféle feldolgozás készült, ám ezek közül messze kiemelkedik Victor Fleming 1939-ben bemutatott musicalfilmje, Judy Garlanddal a főszerepben. A történet szerint Dorothy-t, az édes, naiv kansas-i kislányt, Óz, a nagy varázsló mesevilágába repíti a forgószél. Ő innentől kezdve csak haza szeretne jutni, azonban akaratán kívül a lábára kerül egy piros varázscipő és összeszed egy agy nélküli madárijesztőt, egy szív nélküli bádogembert meg egy gyáva oroszlánt is. Velük együtt küzd meg a gonosz Nyugati Boszorkánnyal. A történet során a madárijesztőről bebizonyosodik, hogy okos, a bádogemberről, hogy tud szeretni és az oroszlánról is, hogy bátor. Végül megtalálják Óz-t, akiről viszont kiderül, hogy nem is varázsló, és nem tudja hazavarázsolni a kislányt, ám Dorothy a varázscipők segítségével mégis hazajut...Vagyis felébred álmából. A mese tulajdonképpen zseniálisan egyszerű motívumokat tartalmaz és a "mindenütt jó, de a legjobb otthon" mondás is nyilván megvan mindenkinek. Ugyanakkor az egész valahogy a mai napig sem tűnik elkoptatottnak. (Óz, a csodák csodája - The Wizard Of Oz, 1939)

Ez tuti, hogy nem igazi madár

Mary Poppins

A P.L. Travers regényéből készült zenés filmben a banktisztviselő apuka és a szüfrazsett anyuka nem érnek rá foglalkozni gyerekeikkel Jane-nel és Michael-lel, ezért nevelőnőt fogadnak melléjük. A gyerekek viszont úgy próbálják észrevetetni magukat, hogy sorra kikészítik a hozzájuk érkező dadákat. Mígnem egy napon, az esernyőjébe kapaszkodva berepül életükbe a csinos, határozott és - nem mellesleg - varázserővel rendelkező Mary Poppins. Innentől kezdve a csodadada és a gyerekek, egy Bert nevű, izgága kéményseprővel kiegészülve mindenféle furcsa kalandokba keverednek: például beugranak egy krétarajzba, a plafonon teáznak vagy épp háztetőkön táncolnak. Azonban a szülők és a gyerekek viszonya ekkor még mindig nem megoldott. Ám ami késik, nem múlik. Némi madáreleség, egy kiskanál cukor, meg egy kiadós botrány a bankban végül felnyitja a szemeket, főképp az apukáét. Mire a konfliktus elül, a szél feltámad, s míg a Banks család már a legnagyobb egyetértésben sárkányt ereget, Mary Poppins kinyitja az esernyőjét és dolgavégezetten tovaszáll. (Mary Poppins - Mary Poppins, 1964)

Valami nem stimmel Télapóval

Karácsonyi lidércnyomás

Henry Selick és Tim Burton, stoptrükk technikával készült, lenyűgözően bizarr horror-vígjáték-musicalje azoknak is ajánlható, akik a klasszikus mesefilmeket esetleg túlságosan sziruposnak tartják. A történet szerint Halloween városban a rémek Jack, a Csontherceg vezetésével minden évben, 364 napon keresztül csak és kizárólag Halloween napjának megünneplésére készülnek. Jack azonban egyszer csak beleun az egészbe, és véletlenül épp ekkor beszippantja Karácsonyváros ajtaja. A Csonthercegnek megtetszik a békés, csillivilli ünnep, ami a szeme elé tárul. Ezért elraboltatja a Mikulást, hogy ő léphessen a helyébe. Halloween rémei pedig lelkesen gyártják az ajándékokat, a maguk módján persze. Azt, hogy mindebből nagy baj lesz, csak Sally, a Jackbe reménytelenül szerelmes, toldozott-foldozott zombilány látja meg előre. Balsejtelmei beigazolódnak, a mikulásosdit játszó Csontherceg lidércnyomássá változtatja Karácsony ünnepét. Ám polgárpukkasztás ide vagy oda, a hepiend azért nem marad el: végül mindenki visszatér a saját ünnepébe, Sally és Jack pedig összejönnek. (Karácsonyi lidércnyomás - The Nightmare Before Christmas, 1993)

Mondd, hogy vízibicikliii...

Shrek

Az animációs filmtrilógia alkotói dicséretes eredetiséggel forgatják ki a mese- és a filmes kliséket is. Az első részben Shrek, a magának való ogre mocsarát ellepik a menekült mesehősök, akiket a gonosz Farquaard nagyúr űzött el otthonaikból. Az ogre csak úgy kaphatja vissza békés lápját és vele együtt nyugalmát, ha kiszabadítja Fiona hercegnőt a sárkány fogságából, hogy a nagyúr feleségül vehesse. Shrek egy beszédkényszeres szamár társaságában útnak is indul. Sikerül kiszabadítania és leszállítania a hercegnőt. Azonban Fionáról kiderül, hogy a rajta ülő átok miatt olykor ogrévá változik. Végül Shrek megmenti a hercegnőt a gonosz nagyúr karmai közül. A lány pedig az ogre létet választja és annak rendje és módja szerint össze is házasodnak...Akinek az első rész tetszett, annak valószínűleg a második sem okoz csalódást. Hogy a harmadik rész milyen, azt pedig jövő héten mi is megláthatjuk a magyar mozikban. (Shrek- Shrek, 2001)

Így néz ki egy japán tizenötéves

A vándorló palotaHayao

Miyazaki filozofikus-szerelmes animéjében Sophie, a tizenöt éves kalaposlány megismerkedik Howl-lal, a fiatal, sármos varázslóval. Féltékenységében a Puszták Boszorkánya kilencvenéves öregasszonnyá változtatja Sophie-t. A lány bánatában elbujdokol, és a hegyek között rátalál Howl kaotikus-mágikus vándorló palotájára. Itt találkozik Calciferrel, a házat kormányzó tűzdémonnal és Markllal, a varázslótanonccal. Az öregasszony testébe zárt lány elszegődik szolgálónak a palotába, és innentől kezdve elkezdődik egy szürreális utazás, párhuzamos univerzumokon keresztül, míg végül megtörik minden átok. (A vándorló palota - Hauru no ugoku shiro/Howl’s Moving Castle, 2004)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés